Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Al doilea judecător condamnat la…

Al doilea judecător condamnat la închisoare cu executare rămâne în libertate

Judecătorul Valeriu Ghedreuțan a fost condamnat la 7 ani de închisoare

Curtea Supremă de Justiție a admis recursurile din dosarul judecătorului Valeriu Ghedreuțan, a casat decizia instanței de Apel care menținea condamnarea magistratului la 7 ani de închisoare cu executare și a remis cauza la rejudecare. 

La 23 ianuarie 2020, un complet de judecători din cadrul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a decis să admită toate recursurile depuse de părțile din dosarul judecătorului Valeriu Ghedreuțan, să caseze integral decizia Curții de Apel (CA) Bălți și să trimită dosarul magistratului la rejudecare. CSJ își va motiva decizia pe 21 februarie. Până atunci, Ion Vâzdoagă, avocatul judecătorului, afirmă că acesta este acasă și așteaptă finalizarea dosarului. 

Avocatul: El nu a primit bani pentru a lua acea hotărâre judecătorească

„Din start, el a fost amenințat că va sta la pușcărie și nu și-a exercitat corect dreptul la apărare, prevăzut de lege. El nu a primit bani pentru a lua acea hotărâre judecătorească, așa cum susține acuzarea, ci cu mult înainte ca acel proces să fie pornit, pentru a împăca părțile. Oamenii au venit la el, i-au dat o sumă de bani pentru ca el să încerce să-i împace. Anterior, el a fost avocat. Dl Ghedreuțan este în țară, acasă, nu a fugit și nu s-a ascuns niciodată”, susține Ion Vâzdoagă, avocatul magistratului. 

Valeriu Ghedreuțan, judecător în cadrul Judecătoriei Drochia, suspendat din funcție pe perioada examinării dosarului penal, era cel de-al doilea magistrat condamnat efectiv la închisoare în ultimii 10 ani, după ce, în martie 2016, a fost reținut pentru corupere pasivă. Acesta s-a aflat însă în libertate chiar și după pronunțarea deciziei CA, care a decis ca sentința primei instanțe să fie pusă în aplicare, iar termenul pedepsei să fie calculat din data reținerii, după epuizarea tuturor căilor ordinare de atac, cu includerea perioadei de reținere din 22 martie 2016 și până pe 25 martie 2016.

Judecătorul Valeriu Ghedreuțan a fost condamnat la 7 ani de închisoare

Inițial, judecătorul și-a recunoscut vina. Ulterior, însă, s-a răzgândit

Judecătorul Valeriu Ghedreuțan a fost reținut, dar eliberat peste trei zile, în primăvara anului 2016, după ce, inițial, și-a recunoscut vina. Urmărirea penală a început la 15 februarie 2016, în baza plângerii depuse de o petiționară – cetățeană a R. Moldova, stabilită cu traiul în Italia, care reclama acțiunile coruptibile ale magistratului. Aceasta declara că i-a dat judecătorului 6,2 mii de euro pentru ca acesta să emită o hotărâre în favoarea ei. Pe 17 noiembrie 2014, în urma examinării litigiului nominalizat, judecătorul a emis hotărârea judecătorească prin care a dispus recunoașterea dreptului de proprietate al femeii asupra a 75,26% din valoarea unui imobil, fără a se pronunța însă și asupra sechestrului care era aplicat asupra imobilului în litigiu. 

Procurorii susțin că magistratul ar fi pretins de la femeie încă o mie de euro, motivând că banii transmiși anterior nu au fost suficienți pentru soluționarea pozitivă a cazului. Atunci, aceasta a depus o plângere penală, iar Procuratura Anticorupție a purces la efectuarea măsurilor speciale de investigație, fiind probată și înregistrată convorbirea în care judecătorul confirma recepționarea sumelor de bani de la femeie în vederea îndeplinirii acțiunilor în exercitarea funcției sale. 

Condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare

Dacă, inițial, și-a recunoscut vina, ulterior, în instanța de judecată și-a schimbat depozițiile și s-a declarat nevinovat. Acesta a punctat că „niciun euro din cei transmiși lui nu au fost destinați pentru exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea cauzei civile, care, la acel moment, nici nu exista. Toată sumă de bani transmisă era destinată pentru a încerca să rezolve problema partajării imobilului (casei) în procedură amiabilă”, a precizat magistratul. Judecătorii însă nu l-au crezut, iar Judecătoria Soroca și, ulterior, CA Bălți l-au condamnat la 7 ani de închisoare, i-au aplicat o amendă în sumă de 160 mii de lei și l-au privat de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pentru o perioadă de 10 ani. Acum, după decizia CSJ, dosarul va fi reexaminat de CA Bălți.

Valeriu Ghedreuţan este judecător din anul 2000. În aprilie 2016, el a fost suspendat din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii până la rămânerea definitivă a sentinței în cauza penală deschisă pe numele său. Anterior, o altă judecătoare, Elena Roibu de la Judecătoria Criuleni, a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare.

Aceasta însă a plecat din țară înainte de pronunțarea sentinței și nu a fost găsită nici până astăzi, deși de atunci au trecut aproape șase ani. În ultimii ani, o parte dintre judecătorii reținuți în flagrant pentru corupere pasivă au fost achitați, iar dosarele altor magistrați încă se află pe rolul instanțelor de judecată.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.