Hilary Clinton a fost sesizată despre cazul Bisericii de la Hagi Curda
Consiliul Mondial Român, în persoana lui Nicolae Popa şi Mihai Stan, au adresat o scrisoare Secretarei de Stat a SUA, Hilary Clinton, sesizând-o în legătură cu situaţia creată în jurul noii biserici româneşti de la Hagi Curda, Ismail.
„Luând în considerare angajamentul SUA de apărare a libertăţii religioase, dar şi convingerile internaţionale care garantează dreptul de netăgăduit al fiecărei fiinţe umane la credinţa pe care o practică, Consiliul Mondial Român, Consiliul Român American, Fundaţia Grigore Vieru, Forul Românilor de Pretutindeni, împreună cu membrii lor, parte a comunităţii Româno-Americane, dar şi alte organizaţii care se alătură nouă, vă aduc la cunoştinţă persecuţiile la care sunt supuşi credincioşii români creştini-ortodoxi din satul Kamîshovca, regiunea Ismail, Ucraina”, se spune în mesaj, amintindu-se că, începând cu anul 1944, autorităţile sovietice au lucrat sistematic la desnaţionalizarea populaţiei române care trăia pe aceste locuri, în trecut – teritorii româneşti. În 1979, Biserica Ortodoxă Română din satul Hagi Curda, azi Kamîshovka, a fost demolată de autorităţile ucrainiene, credincioşii fiind persecutaţi, dacă încercau să-şi salveze biserica. În ultimii cinci ani, cu ajutorul financiar al organizaţiilor sus menţionate şi al Departamentului Românilor de Pretutindeni, Biserica din Hagi Curda a fost reconstruită şi sfinţită în ziua de 16 iulie 2011 de către IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. „Din această zi, se spune în mesaj, autorităţile ucrainene au început persecuţia credincioşilor şi a fruntaşului Comunităţii Româneşti, Vasile Iordachescu”. Semnatarii mesajului îşi exprimă îngrojorarea în legătură cu faptul că ucrainenii ar putea din nou să demoleze biserica recent construită.
„Conform Oficiului Internaţional pentru Libertăţi Religioase, principiile drepturilor religioase fac preocuparea de căpetenie a politicii externe a SUA. De aceea, vă rugăm să insistaţi pe lângă Guvernul Ucrainian să dispună încetarea persecuţiilor îndreptate împotriva populaţiei româneşti. Cetăţenii ucranieni de naţionalitate română trebuie să aibă dreptul de a practica credinţa în limba în care s-au născut”, se mai spune în mesaj.
Copii ale scrisorii au fost adresate Ambasadei Ucrainei în SUA, Ambasadei SUA în Ucraina, Ambasadei României în Ucraina.