Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Ziua Abonatului: ZdG printre cititori

Ziua Abonatului: ZdG printre cititori

De Ziua Abonatului (17 noiembrie), reporterii ZdG s-au întâlnit la discuţii cu cititorii fideli ai ziarului şi i-au provocat la prietenie pe cei pentru care publicaţia mai era una necunoscută. La Orhei, în cadrul unei întâlniri cu viitorii învăţători, tinerii care învaţă la Colegiul Pedagogic, am discutat despre problemele cu care se confruntă tinerii şi despre cum sunt acestea reflectate în presă, despre ce îi interesează mai mult şi despre articolele, scrise sau nescrise, deocamdată, care i-ar determina să se aboneze.

Vor mai multe informaţii despre vedete, despre sport, teste şi sfaturi psihologice. Cam acestea sunt doleanţele tinerilor, care mai mult sunt preocupaţi de navigarea pe internet decât de lectura unui ziar şi care nu ascund acest adevăr. Viitorii pedagogi, instruiţi la Orhei, adunaţi de prin toate raioanele Moldovei, în marea majoritate – fete, spun că simt insuficienţa informaţiei despre educaţia pentru sănătate, despre sănătatea reproductivă, despre viaţa sexuală a tinerilor, subiecte pe care nu prea le discută nici la Colegiu, nici acasă, dar despre care se bucură că pot citi în ZdG.

“Mulţi dintre noi au părinţii plecaţi peste hotare şi din această cauză au mai multe probleme, sunt abătuţi, trişti. Cu unii discutăm, cu alţii, care sunt mai închişi, acest lucru e imposibil. Se observă după ei că nu e totul în regulă. Şi dacă nu sunt părinţii, nu au cu cine discuta, chiar şi problemele de sănătate”, spune Adriana, una dintre studentele anului 3. Tânăra crede că dacă în ziare sau la televizor se va vorbi mai mult despre adolescenţii crescuţi cu părinţi peste hotare, despre grijile acestora, despre cum pot fi ajutaţi să depăşească anumite bariere, chiar le-ar fi mai uşor.

Gabriela, colega de studii a Adrianei, a ţinut să ne spună cât de impresionată a fost să citească în ZdG istoria unui bărbat care a înfiat mai mulţi copii. Ea visează, atunci când va avea propria familie, să înfieze un copil, şi astfel de istorii, exemple ale oamenilor simpli, care decid să facă o schimbare, îi dau curaj în ceea ce crede.

„Nu prea citim ziare pentru că nu avem timp liber. Este foarte încărcat programul de studii, avem multe teme pentru acasă, proiecte, pe unii nici nu-i prea interesează ce scriu ziarele. Mai mult pe internet şi la televizor se informează tinerii”, a spus Eugenia, care ne-a recomandat ca în viitor să dedicăm o ediţie a emisiunii Reporter de Gardă corupţiei din instituţiile de învăţământ.

Să se aboneze la ZdG sau la oricare altă publicaţie, tinerii au recunoscut că nu prea îşi permit, ei au promis că vor discuta cu părinţii despre această idee, de a avea în casă un ziar, în care fiecare membru al familiei să găsească cel puţin o informaţie interesantă şi utilă. Pe final de întâlnire, tinerii au fost încântaţi de copiile emisiuniii Reporter de Gardă, pe care le-am lăsat spre multiplicare şi vizionare, şi de semnele de carte cu ZdG.

Redacţia ZdG mulţumeşte pe această cale directoarei Colegiului, Valentina Sandu, pentru posibilitatea de a ne întâlni cu elevii acestei instituţii.

RdG

[nggallery id=123]