Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Zahărul de contrabandă, la fel…

Zahărul de contrabandă, la fel de dulce?

De la începutul acestui an, în R. Moldova a apărut un nou tip de afacere, care s-a dovedit a fi destul de profitabilă şi care a luat amploare foarte rapid. Este vorba despre afacerea cu zahărul de contrabandă. Această maladie a adus deja consecinţe grave atât pentru producătorii locali, cât şi pentru bugetul statului.

Zahăr ieftin într-o ţară săracă

În prezent, R. Moldova este inundată de zahărul ucrainean, surplusul acestuia constituind peste un milion de tone. La capacitatea de consum a pieţei ucrainene, de aproximativ 1,8 mil. tone de zahăr, în 2012, din sfecla crescută pe propriile plantaţii s-au produs 2,2 mil. tone. Cantităţile de zahăr rămase din 2011 au constituit aproape 600 mii de tone. În total, surplusul necomercializat de zahăr ucrainean constituie aproximativ 1 milion de tone. Preţul de cost al acestuia este mai mic decât al celui produs în R. Moldova. Majoritatea fabricilor de zahăr funcţionează utilizând cărbunele ca sursă de energie, iar sfecla de zahăr este mai ieftină, dat fiind faptul că TVA-ul este lăsat integral agricultorilor. Mai mult decât atât, aproximativ o treime din piaţa ucraineană de zahăr este ocupată de aşa-zisul “zahăr în lohn”, care este eliberat de la fabrici agricultorilor în calitate de plată pentru producţia livrată. În consecinţă, preţul zahărului ucrainean nu reflectă costul real al acestuia, iar surplusul unui astfel de produs exercită presiune asupra pieţelor din regiune (de ex., în regiunea Cernăuţi, la bazele en-gros, zahărul este comercializat în medie cu 250-260 de hrivne, adică 380 de lei pentru un sac de 50 kg, preţul unui kilogram de zahăr constituind, respectiv, circa 7,6 lei).

În 2012, în R. Moldova au fost produse 83 tone de zahăr din sfeclă de zahăr, ceea ce corespunde volumului anual utilizat de piaţa noastră internă. „Din cauza unei secete fără precedent, preţul de cost al zahărului moldovenesc a crescut. Creşterea cotei TVA la zahăr de la 8 la 20%, în 2013, de asemenea a condus la reducerea competitivităţii zahărului moldovenesc. Producătorii de zahăr nu pot concura cu zahărul ucrainean provenit din contrabandă şi, în consecinţă, pierd cotele de piaţă interne”, susţine Alexander Koss, preşedintele Uniunii Producătorilor de Zahăr. Astăzi fabricile de zahăr din R. Moldova vând zahărul din depozit la un preţ de 11,5 lei, cu TVA de 20% inclus. Cu amănuntul, el este vândut la un preţ de 12,5—13,8 lei per kilogram.

„Vama nu face nimic”

Zahărul de contrabandă a depăşit deja 56% din piaţa internă a R. Moldova, iar cota de piaţă a acestuia e în continuă creştere. Conform datelor Uniunii Producătorilor de Zahăr, luând în considerare nivelul mediu de consum al zahărului în lunile ianuarie-martie, în ultimii cinci ani (aproape 15 mii tone), precum şi volumul vânzărilor legale ale producătorilor de zahăr, care au constituit 6400 tone în primul trimestru al anului 2013, contrabanda de zahăr în R. Moldova, în această perioadă, va atinge nivelul de aproximativ 8,3 mii tone, adică 56% din volumul comercializărilor pe piaţa internă.

„Aceasta nu mai este o simplă afacere a oamenilor care locuiesc în apropierea hotarelor, ci un fenomen bine gândit şi organizat de un grup criminal, care importă în R. Moldova zahăr în cantităţi enorme. Colegii şi dealerii noştri din nordul R. Moldova ne povestesc cum trec autocamioanele pline cu zahăr fără să fie oprite la frontieră. Vama nu face nimic, acest produs nu este destul de periculos. Principala fisură se află în zona verde sau în linia de frontieră lipsă dintre Transnistria şi Moldova”, a mai spus Alexander Koss.

Principalul focar de contrabandă a devenit Transnistria, unde doar în primele două luni ale acestui an au fost importate, oficial, din Ucraina peste 6 mii tone de zahăr, cantitate ce depăşeşte de câteva ori volumul consumului din regiune. La Tiraspol, preţul unui sac de 50 kg cu zahăr produs la Vinniţa costă, la baza en-gros “Sheriff”, 35 USD (425 lei, respectiv 8,5 lei pentru 1 kg).

Forţele de ordine recunosc că sunt inapte în faţa fluxului masiv de zahăr de contrabandă. “A fost anunţat oficial despre reţinerea a doar două TIR-uri cu 50 tone de zahăr de contrabandă la Căuşeni şi despre arestarea depozitului de pe str. Uzinelor nr. 15, unde au fost depistate 18 tone de zahăr neînsoţite de acte. În presă au mai apărut câteva ştiri care informau despre reţinerea în vamă a contrabandiştilor cu cantităţi neînsemnate de zahăr – 10—20 de saci. Astfel, cantitatea de zahăr reţinută e de câteva zeci de ori mai mică decât volumul de contrabandă de pe piaţă. Se depun eforturi pentru a găsi acel coridor vamal prin care se aduce zahărul”, susţine ofiţerul de presă al Serviciului Vamal.

Cumpărătorii sunt mulţumiţi

A început o acţiune de ambalare masivă a zahărului de contrabandă în pieţele şi în reţelele comerciale din ţară. Doar la Piaţa Centrală din Chişinău s-au depistat patru tipuri diferite de ambalaj pentru zahăr fără a fi indicate numele producătorului şi alte date necesare pentru ambalare. În acelaşi timp, acest zahăr este vândut la un preţ de 10,95—11 lei, care este mai mic decât preţul en gros de la fabrică al zahărului moldovenesc.

Unii comercianţi cunosc faptul că acest zahăr este de contrabandă, dând afirmativ din cap, dar refuzând să discute.

Totuşi o persoană mai curajoasă ne-a dat unele detalii.
— De ce acest zahăr este mai ieftin?
— Nu ştiu, mi l-au adus şi au spus să-l vând la aşa preţ.
— Ştiţi că acest zahăr e de contrabandă?
— Nu cunosc aşa ceva… Şi ce dacă e de contrabandă, nu scrie nicăieri că este interzis să-l vindem. În plus, nici cumpărătorii nu se plâng de acest lucru. Gata, am clienţi, dacă vreţi mai multe detalii, vă dau telefonul şefului.

Cumpărătorii sunt mulţumiţi şi siguri de calitatea produsului achiziţionat. “Cumpăr de fiecare dată de aici. Sunt mulţumită de preţ, pentru că am o pensie mică. Pe lângă medicamente şi comunale, restul merge pe alimente, inclusiv aceste două kilograme de zahăr, care îmi ajung pentru o lună”, spune Maria, pensionară.

„Da, ştiu că acest zahăr este adus din Ucraina, am văzut la televizor. Şi ce dacă e adus? Are acelaşi gust şi e mai ieftin. Ce să fac dacă salariul meu modest mă obligă să economisesc?”, zice Nadejda.

Bugetul pierde surse importante

Pierderile la bugetul de stat, din cauza contrabandei cu zahăr, ar putea atinge suma de 180 mil. lei. Ţinând cont de nivelul actual al preţurilor de vânzare cu amănuntul a zahărului (circa 13,3 lei/kg), pierderile bugetului de stat din cauza contrabandei cu zahăr, în primul trimestru al acestui an, au constituit cel puţin 20 mil. lei. Luând în considerare variaţiile sezoniere ale nivelului vânzărilor de zahăr şi preţul la acesta, pierderile bugetare cauzate de neîncasările TVA din contrabanda zahărului, pentru un an, pot depăşi 108 mil. lei. Adăugând la această sumă rambursarea TVA-ului (circa 73 mil. lei), pentru exportul legal de zahăr (34 mii tone), suma pierderilor la buget de la majorarea cotei TVA la zahăr, în 2013, va constitui cel puţin 180 mil. de lei.

„În 2013, se va înregistra o reducere substanţială a volumului de producţie a zahărului autohton şi a sfeclei de zahăr. Diminuarea bruscă a volumului de vânzări legale ale zahărului, în primul trimestru al anului curent, poate duce la reducerea drastică a proporţiilor de avansare a agricultorilor care cultivă sfeclă de zahăr de către producătorii de zahăr, la scăderea suprafeţelor şi volumului de cultivare a sfeclei de zahăr şi, în consecinţă, la conservarea unor fabrici de zahăr pe o perioadă nedeterminată de timp. În continuare, acest proces va provoca falimentul majorităţii producătorilor de zahăr şi a producătorilor de sfeclă de zahăr”, susţin producătorii de zahăr din R. Moldova.

„Pe parcursul acestor trei luni, de când a fost majorat TVA-ul, noi am observat că organele de stat nu au capacitatea să oprească acest fenomen, nu au nici resurse umane, nici financiare. În felul acesta zahărul ajunge pe piaţa Moldovei fără achitarea oricăror taxe. Noi, producătorii locali, suntem obligaţi să achităm 20% pentru zahărul pe care-l vindem începând cu 1 ianuarie 2013, pe când pentru zahărul comercializat la negru e clar că nu se achită nicio taxă. Având un dezavantaj de cel puţin 20%, noi, desigur, nu putem face faţă acestui fenomen. Unica modalitate este de a înlătura dezavantajul producătorului local legat de taxă, şi atunci, reducând această taxă, noi vom avea deja de la producătorii locali o ofertă competitivă şi atractivă, care ar putea combate fenomenul contrabandei”, susţine Octavian Armaşu, membru al Consiliului Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova.

În situaţia actuală, zahărul de contrabandă se vinde la un preţ de 11 lei. Dacă s-ar fi achitat taxa de 20%, acesta ar fi costat peste 13 lei.