Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Work and Travel: sfârşit de…

Work and Travel: sfârşit de sezon

Conceptul a devenit bine cunoscut în R. Moldova. O definiţie sumară ar fi: Work and Travel este un program prin care, pe perioada vacanţei de vară, pentru aproximativ trei-patru luni, studenţii pleacă să muncească şi să călătorească în America. De obicei, li se oferă locuri de muncă în restaurante, baruri, hoteluri, cazinouri, magazine sau fast-food-uri, în orice parte a SUA.

Tot mai mulţi tineri din R. Moldova încearcă să beneficieze de serviciile companiilor implicate în organizarea călătoriilor prin intermediul Work and Travel. Totodată, este în creştere şi numărul celor care se confruntă cu numeroase probleme pe perioada plecării.

În 2010, bunăoară, peste 500 de studenţi care au mers să muncească în SUA s-au confruntat cu grave probleme, fie din cauză că nu li s-a plătit suma stabilită în contract, fie că nu au obţinut job-ul promis, fie că nu aveau unde locui ori, şi mai grav, nici nu au găsit firma cu care semnaseră contractul de angajare.

Aliona C., studentă în anul III, a plecat în SUA în vara anului 2007 cu gândul de a face bani pentru a-şi putea achita taxa de studii la universitate. Pe baza convenţiei cu agenţia din R. Moldova, dar şi în temeiul contractului de muncă semnat cu instituţia americană, tânăra urma să fie remunerată săptămânal cel puţin cu 500 USD. “Ni s-a plătit doar câte 160 USD pe săptămână. Deşi am apelat la agenţia din Moldova, solicitând să ne găsească alt job, aceasta nu s-a implicat, spunându-ne să revenim acasă dacă nu ne place ceva”, spune Aliona.

Şi alţi studenţi mai trăiesc stresurile cauzate de faptul că, ajungând în SUA, constată că agenţiile din R. Moldova nu şi-au respectat obligaţiunile. “Am fost vara trecută. Tot ce ţi se spune la firma de la Chişinău nu are nicio interferenţă cu realitatea. Atunci când ajungi acolo, constaţi că acel Acord semnat în Moldova nu mai are nicio valoare peste ocean. Zile libere – nimic, bacşiş – nimic. Veneau managerii şi îţi luau bacşişul din mână. Trei mese pe zi – da, dar depinde şi ce mănânci. Managerii nu aveau grijă de ceea ce făceam în timpul liber. De obicei, eşti tratat cu suspiciune, pe când tu speri să fii tratat ca un student care doreşte să acumuleze cunoştinţe de engleză şi experienţă.”

Compania Student Adventure, în opinia studenţilor, promite că serviciul pe care urmează să-l prestezi în SUA e unul sigur, atrăgându-şi clienţii cu vorbe alese. Beneficiarii acestei companii, însă, ar trebui să se informeze foarte bine despre ofertele pe care le face, inclusiv de la cei care au mai călătorit. Studenţii spun că, de obicei, după ce achiţi contractul, amabilitatea dispare. Sunt studenţi care nu au obţinut viză la Ambasada SUA şi au fost nevoiţi să aştepte mai mult de un an restituirea banilor investiţi.

Svetlana, de 22 de ani, care a mers acum un an în SUA prin intermediul Student Adventure, s-a confruntat cu mai multe probleme. Plecând singură, a fost nevoită să aştepte o lună pentru a obţine social security (card pentru  asigurare socială, care permite să munceşti legal în SUA). Fata a apelat la sponsorul ei din SUA, dar, din păcate, nu s-a găsit o altă soluţie decât să aştepte acel permis de angajare. Pentru a-şi asigura existenţa, a găsit al doilea job, ilegal. Toate cheltuielile Svetlanei pentru participarea la Programul Work and Travel au depăşit suma de 3000 USD. “Studenţilor le-aş sugera să fie prudenţi la orice detaliu referitor la acest program, iar companiei să ofere vreun indiciu sau o hartă pe care ar putea să se bazeze un student aflat în America, pentru că avionul nu te aduce în localitatea finală. Ar trebui ca fiecare să ştie exact unde merge”, susţine Svetlana.

Reprezentanţii Companiei Student Adventure, printre care Constanţa Morozan, de la oficiul de  pe str. Puşkin, 5, au respins toate acuzaţiile. Ei acuză studenţii de neatenţie, reproşându-le că nu au apelat la sponsor şi nu s-au înregistrat în baza de date a Guvernului SUA, reacţionând la întrebarea noastră astfel: “studenţii noştri s-au învăţat să fie dădăciţi…”.

Serviciul de Presă al Ambasadei SUA la Chişinău ne-a comunicat că, în acest an, aproape 4000 de studenţi au solicitat vize pentru Programul Summer Work&Travel (SWT) şi circa 3000 le-au şi obţinut. Potrivit datelor oficiale, după expirarea contractului, circa 80% dintre studenţii din Moldova, participanţi la SWT, revin acasă pentru a-şi continua studiile. Ceilalţi 20%  îşi ajustează statutul în SUA pentru a-şi face studiile acolo. Unii se căsătoresc, iar alţii stau ilegal.
În cazul în care studenţii au probleme în SUA, trebuie să se adreseze, în primul rând, la agenţia-sponsor de acolo.

Agenţiile-sponsor, la rândul lor, trebuie să se asigure că “problemele care afectează sănătatea, siguranţa sau bunăstarea participanţilor sunt abordate imediat.“ (Http://j1visa.state.gov/programs/summer-work-travel/ ). Studenţii pot contacta, de asemenea, Departamentul de Stat al SUA,  la adresa jvisas@state.gov, sau pot apela la mai multe linii fierbinţi ale Guvernului american, pentru a solicita ajutor imediat. Ei mai pot contacta, de asemenea, Ambasada R. Moldova la Washington DC, solicitând asistenţă. Toţi participanţii  SWT, la plecare, înainte de a părăsi R. Moldova, primesc două ghiduri despre drepturile lor în SUA: un ghid al Guvernului SUA, în limba engleză, şi un ghid al Guvernului R. Moldova, în limba română.

În perioada 2009-2010, poliţiştii au intentat 13 dosare penale privind organizarea ilegală a migraţiei de către patru agenţii Work and Travel. Aceştia au depus la Consulatul SUA din Chişinău carnete de student false, care certificau că anumite persoane îşi fac studiile în universităţile din Moldova, însă Serviciul de Presă al Ambasadei SUA afirmă că “ori de câte ori descoperim că un carnet de student prezentat în dosarul solicitanţilor de viză în cadrul SWT este fals şi universitatea ne confirmă acest fapt, returnăm acest carnet rectorului universităţii pentru o investigaţie internă. Ambasada SUA nu intervine în activitatea organelor locale de drept, dar cooperează cu ele. Noi nu cunoaştem ce agenţii SWT produc carnete de student false pentru participanţii la program”.

Daniela Artanciuc, Inna Muntean