Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Woodstock-ul R. Moldova

Woodstock-ul R. Moldova

279-woodstock2În timp ce în centrul Chişinăului erau în toi ultimele pregătiri pentru „Eurovision”, circa o mie de persoane şi-au încălţat ghetele, pantofii sau chiar bocancii ghintuiţi, şi-au pus maiouri cu inscripţii gen „2+3=6. Nu mă interesează” sau cu imagini ale trupelor favorite, şi-au făcut coafuri „de sărbătoare” şi au luat calea spre Vadul lui Vodă, unde, la o bază de odihnă de pe malul Nistrului, în week-end-ul trecut s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de muzică live „Vadul lui Woodstock”.

După o pauză forţată, de anul trecut, care a fost unul „fierbinte”, după cum s-a exprimat Oleg Negru, preşedintele Asociaţiei „Artcord” şi directorul festivalului, ediţia a IV-a a „Woodstock”-ului moldovenesc a revenit în forţă, întrunind peste 20 de formaţii.

Anti-război

„Am zis să facem un lucru inedit faţă de tot ce se întâmplă la noi – o paralelă cu renumitul festival „Woodstock” din SUA, mai ales că mesajul „anti-război” din anii ‘60 din State e foarte actual şi la noi. Credem că e frumos să avem în scenă băieţi cu chitări în mâini, care neagă orice fel de separare”, ne-a declarat Oleg Negru.

„2 zile pentru pace şi muzică” – acesta a fost genericul evenimentului, care a durat două zile, luând forma unui mega-picnic. Or, mulţi dintre cei prezenţi la festival s-au cazat chiar la baza de odihnă sau şi-au instalat propriile corturi, fiind destul loc pentru aceasta.

„Nouă ne place rockul. Am venit aici să ne relaxăm”, ne spune Maria Perciuleac, o tânără cu o copilă în braţe, căreia îi făcuse o coafură de punkistă.

„Fără” Nistru

Festivalul „Vadul lui Woodstock” a fost inaugurat în 2006, propunându-şi iniţierea unui dialog între cele două maluri ale Nistrului. Şi în acest an, dintre cele 18 trupe din R. Moldova care au cântat la festival, 5 au fost din stânga Nistrului.
„Venim cu plăcere la acest festival. Am mai participat şi în 2006. Avem impresii foarte bune”, ne spune Serghei Podgurskii, solistul şi chitaristul trupei tiraspolene „Syndrome Otmeny”. Tot el zice că genericul evenimentului este cât se poate de actual, doar că are o mică obiecţie. „În principiu, rockul nu prea poate fi o muzică pacifistă, pentru că întotdeauna conţine o chemare la schimbări, în special la schimbări spre bine”, menţionează solistul „Syndrome Otmeny”.

279-woodstock1„Rain”-ul bate ploaia

Deşi rafalele de ploaie de sâmbăta trecută au cam dat peste cap planurile organizatorilor, unele trupe au ştiut să-i facă pe spectatori să uite de capriciile naturii şi să facă ceea ce şi-au pus în gând – să se distreze la maxim. O asemenea formaţie a fost şi „Infected Rain” (din engl., ploaia infectă – n.r.), a cărei solistă a pus pe jar publicul.

„Mulţumim organizatorilor. În Moldova sunt puţine evenimente în care poţi să te manifeşti, dar şi să susţii tradiţia „Woodstock”-ului american – să fii împreună, să zâmbeşti şi să nu te gândeşti la nimic rău”, ne spune Elena Cataraga, solista „Infected Rain”. Elena mai zice că ea şi colegii de trupă susţin în totalitate mesajul festivalului. „Ceea ce se întâmplă acum în lume e groaznic. Muzica e paşnică, pe când războiul… Noi chiar avem o piesă, la care recent am filmat un clip – „Judgemental trap” (din engl. – Capcana de gândire – n.r. ), axat pe acest motiv”, explică solista „Infected Rain”.

Preselecţie „pacifistă”

Printre trupele care au evoluat în prima zi a festivalului a fost „The Glimpse” (Vatra), „Alive” (Chişinău), „Twisted Teror” (Tiraspol), „Key EFFECT” (Chişinău), „Paralela 47” (Chişinău) şi altele, după ce au reuşit să treacă preselecţia, fiind încurajate formaţiile care au în repertoriu piese cu mesaj pacifist, care propagă toleranţa în societate.
„Am ascultat trupele pe viu sau demo-înregistrările formaţiilor care nu au putut veni la preselecţie. Fiecăreia i-am acordat un anumit punctaj”, ne explică chitaristul şi compozitorul Ruslan Ţăranu, membru al juriului. El spune că, în total, au fost circa 70 de candidaţi, iar principiile de care s-a ghidat la acordarea punctajului au fost trei – interpretarea profesionistă, muzicalitatea şi aspectul scenic. „Eu calific astfel formaţiile, iar alţii poate că diferit”, precizează Ruslan Ţăranu.

„Linişte” perturbată

Din păcate, evenimentul nu s-a desfăşurat fără incidente, „liniştea” festivalului fiind perturbată chiar în prima sa zi. În urma unei încăierări dintre câţiva tineri vizibil băuţi, unul dintre ei a fost reţinut de poliţie, iar altul a fost luat de Salvare, care a venit în 35 de minute de la solicitare, internându-l în stare gravă la Spitalul de Urgenţă.

Potrivit lui Adrian Jovmir, purtătorul de cuvânt al Comisariatului General de Poliție Chişinău, oamenii legii au constatat că, în timpul altercaţiei, un tânăr i-a aplicat altuia o lovitură puternică, în urma căreia ultimul a căzut şi s-a lovit cu capul de trotuar, pierzându-şi cunoştinţa. Potrivit aceleiaşi surse, tânărul reţinut de poliţie s-a ales cu un proces-verbal în baza art. 78 al Codului Contravenţional – vătămarea uşoară a integrităţii corporale. Conform Codului, o atare infracţiune se sancţionează cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore sau cu arest contravenţional de la 10 la 15 zile.

Potrivit biroului de informaţii al Spitalului de Urgenţă, tânărul internat a suferit o comoţie cerebrală şi chiar a doua zi, pe 30 mai, a fost externat.

Incident cu urmări

Din cauza acestui incident, programul a suportat modificări – repertoriile oaspeţilor de onoare („Corbus Albus”, „Todo”, „Snails” – R. Moldova, „Serdţsevii napad” – Ucraina) şi al altor formaţii care au cântat înaintea lor au fost reduse cu câte două piese, astfel încât prima zi a festivalului s-a încheiat la ora 22.00, şi nu la 00.15, cum era planificat. Totodată, oaspeţii germani, „The Q-Box”, nu au mai ajuns la eveniment, „din motive financiare”, după cum ne-a explicat Oleg Negru, care a precizat că, în locul acestora, a evoluat o trupă din Ucraina, „NoraLasso”, care lipsea în afişul evenimentului.

Cea de-a doua zi a festivalului a fost destinată exclusiv formaţiilor care au interpretat piese renumite ale granzilor mondiali, incluzând şi timp pentru cei care au dorit să se expună şi-ntr-un alt mod decât cel muzical, cum ar fi poezia, sceneta etc., a decurs deja conform programului, potrivit lui Oleg Negru. Astfel, în lunca Nistrului au răsunat piese de Depeche Mode, AC/DC, Black Sabbath, Kiss, Judas Priest, Iron Maiden, Deep Purple, Nirvana, Metallica, Nickellback, Phoenix şi încă multe altele.

Dar, în ciuda tuturor impedimentelor, Oleg Negru, directorul festivalului, speră că în anii următori se va reveni la mai multe „tradiţii” ale evenimentului, „tradiţii” la care, în acest an, s-a renunţat din cauza bugetului auster. „Sperăm ca, în anii următori, odată cu instaurarea unei democraţii autentice la noi în ţară, reunirea patriei să devină un lucru actual şi, concomitent, festivalul nostru să crească şi să avanseze”, a conchis Negru.

Nicolae Cuşchevici

[nggallery id=109]