Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Voluntari pentru ajutorarea vârstnicilor în…

Voluntari pentru ajutorarea vârstnicilor în fiecare sat

429-batrani-2Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii devin tot mai vulnerabili. Unii dintre ei sunt susţinuţi de familie, pentru alţii, însă, apropiaţii care ar trebui să-i susţină devin abuzatori. Tot mai multe persoane în etate sunt supuse violenţei în familie. Ajutorul pentru aceste persoane poate veni din partea altor vârstnici, care se oferă voluntar să îi ajute.

Vârstnicii ajunşi în dificultate sunt deseori silenţioşi. Fie din neputinţă, fie dintr-un sentiment de ruşine, ei deseori trec sub tăcere violenţele şi abuzurile la care sunt supuşi. şi atunci, rămân neobservaţi de comunitate şi de autorităţi. Un nou concept de ajutorare a vârstnicilor supuşi abuzurilor este implementat în acest an în localităţile din opt raioane, în cadrul proiectului Uniunii Europene “Tăcerea nu e o soluţie: Abuzul asupra vârstnicilor în R. Moldova”.

Vârstnicii monitorizează vârstnicii

Persoane în etate cu spirit civic sunt antrenate să identifice problemele unor vârstnici aflaţi în dificultate în localitatea lor şi să le comunice autorităţilor, pentru identificarea unor soluţii. Aceste persoane se oferă să ajute vârstnicii voluntar. Recent, reprezentanţii organizaţiilor Help-Age şi Gender Centru au organizat o întâlnire cu voluntarii de la Ialoveni, care au pus în discuţie diverse probleme cu care se confruntă persoanele în etate din localitatea lor, încercând să identifice soluţii pentru cazurile concrete de violenţă domestică.

Astfel, una dintre voluntare, Eudochia Guşilova, a relatat experienţa sa. Ea a remarcat un caz pe care îl monitorizează de mai mult timp. O bătrână de 72 de ani, cu paralizie parţială a corpului, a ajuns practic să fie nevăzută şi neauzită în localitate. Eudochia Guşilova a descoperit că fiica ei ar agresa-o fizic şi emoţional. Acum câţiva ani, voluntara, aflând despre acest caz, s-a adresat la procuratură. “Erau şi martori care au dovedit că o ofensa. O bătea. Iarna a lăsat-o fără de foc. Atunci fiicei i-au ţinut câteva lecţii şi parcă se rezolvase cazul, dar acum iar a luat-o de la capăt”, spune Eudochia Guşilova.

„Mă tem că va rămâne pe drumuri”

„O ţine închisă şi nu permite la nimeni să intre la ea şi nici ea nu poate ieşi. La telefon tot nu o cheamă, motivând că doarme”, relatează Eudochia Guşilova. Aceasta însă a insistat să discute cu vârstnica. Din cele câteva minute de dialog permis, femeia a înţeles că fiica vrea să vândă casa şi o sileşte pe mamă să semneze actele de vânzare-cumpărare, lucru pe care aceasta nu vrea să-l facă. Pentru ca voluntara să poată veni în vizită la femeie, trebuie să obţină din timp acordul fiicei. Aceasta însă nu-şi dă acordul decât atunci când i se spune că va fi anunţat poliţistul de sector.

Eudochia Guşilova are temeri că, în cazul în care femeia va semna actele şi fiica va vinde casa, aceasta va rămâne fără acoperiş deasupra capului. “Ea crede că va fi dusă la casa de bătrâni, dar mă tem că va rămâne pe drumuri. Nici acolo nu e atât de uşor să ajungi. Trebuie perfectate actele”, îşi dă cu părerea voluntara. Eudochia Guşilova apreciază aceste întruniri ale voluntarilor, unde poate comunica şi cu alţi activişti ca ea, dar, în primul rând, cu diverşi specialişti de la care poate afla răspunsuri la întrebări şi soluţii pentru diverse situaţii cu care se confruntă.

A semnat fără să ştie ce semnează

Valentina Bodrug-Lungu, preşedinta organizaţiei Gender-Centru, parteneră a HelpAge International în implementarea proiectului Uniunii Europene “Tăcerea nu e o soluţie: Abuzul asupra vârstnicilor în R. Moldova”, susţine că persoanele în etate sunt uşor de manipulat, pentru că “nu văd bine, nu înţeleg ce citesc şi semnează orice”. Valentina Bodrug-Lungu îşi aminteşte un alt caz, când vecina îi aducea unei vârstnice de mâncare, iar în una din zile i-a dat să semneze nişte acte, susţinând că va primi o pensie mai mare.

429-batrani-1Ulterior, când au venit asistenţii sociali să discute despre pensie, femeia i-a anunţat că a semnat deja actele necesare. Aceştia, având anumite dubii, au anunţat organele competente, care au verificat ce a semnat femeia. “S-au dovedit a fi actele pe locuinţă, pe care “o donase” vecinei”, îşi aminteşte preşedinta Gender Centru. Acest caz a fost soluţionat, însă sunt multe alte cazuri care nu apar în vizorul asistenţilor sociali sau al poliţiei. Astfel, deseori vârstnicii sunt minţiţi de vecini, copii, rude sau chiar persoane necunoscute şi deposedaţi de propriile locuinţe, rămânând pe drumuri fără niciun ajutor.

Cauzele tăcerii victimelor

Galina Bujor, cosultantă principală în Direcţia politici de asistenţă socială din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF), a participat la întâlnirea cu voluntarii din Ialoveni. Ea a remarcat prevederile legislative care se referă la drepturile persoanelor în etate, specificând care sunt pârghiile de a ajuta vârstnicii. Ea a apreciat mult efortul voluntarilor de a identifica vârstnicii aflaţi în dificultate. “Este foarte important să avem acest schimb de informaţii, să ne povestiţi cazurile existente, problemele cu care vă ciocniţi, ca să putem găsi împreună o soluţie pe viitor să facilităm această muncă”, a spus reprezentanta MMPSF în adresarea sa către voluntari.

Totodată, Galina Bujor a specificat şi faptul că voluntarii trebuie să se documenteze bine înainte de a lua o decizie. “Sunt oameni ruşinoşi, care tac, deşi sunt abuzaţi. Însă sunt şi persoane care se folosesc de bunăvoinţa oamenilor şi-i acuză pe alţii pe nedrept. Trebuie să ştiţi exact ce se întâmplă, nu doar să vă încredeţi în cuvintele lor”, afirmă ea. Pe de altă parte, vorbind despre victimele care păstrează tăcerea, s-au menţionat mai multe cauze, cum ar fi ruşinea, frica, lipsa de speranţă, respectul de sine redus, dependenţa de abuzator, izolarea socială, neîncrederea în sistemul legal etc.

Abuzatorul poate părea grijuliu

Tatiana Turchină, formatoare Gender Centru, a punctat tipurile de violenţă la care sunt supuşi vârstnicii, dar şi faptul cum pot fi identificate victimele violenţei sau abuzatorii. Astfel, potenţialii abuzatori sunt copiii sau rudele apropiate, uneori vecini sau chiar persoane străine. De obicei, motivul de bază este cel financiar, adică interesul de deposedare de pensie sau de spaţiul locativ. Abuzatorul însă nu întotdeauna poate fi depistat cu uşurinţă. El poate părea chiar foarte grijuliu. De aceea, “trebuie urmărit comportamentul lui, dar şi al vârstnicului. Dacă se observă că vârstnicului îi este frică de el, dacă este atent la fiecare cuvânt pe care-l spune, dacă poate ieşi din casă singur sau i se permite doar cu însoţitor etc. Toate acestea denotă un comportament straniu”, explică Tatiana Turchină.

Raionul Ialoveni este singurul raion din R. Moldova care are o reţea de voluntari vârstnici în fiecare sat. Voluntarii vârstnici înţeleg mai bine greutăţile cu care se confruntă beneficiarii lor, iar aceştia pot fi mai deschişi decât în faţa tinerilor. Dar şi voluntarii au nevoie de ajutor. La întrunirile organizate de către HelpAge şi Gender Centru, ei află cum pot să ajute legal persoanele identificate cu statut de victimă a abuzului. “HelpAge ne ajută să ne cunoaştem drepturile, să învăţăm să soluţionăm problemele noastre, care sunt foarte multe”, spune Valentina Carchelan, preşedinta Asociaţiei veteranilor şi pensionarilor din raionul Ialoveni, care se implică activ în susţinerea vârstnicilor abuzaţi. În prezent, în raion activează 230 de voluntari vârstnici.