Voci pentru cititorii ZdG (II)

“Ce le doriţi cititorilor Săptămânalului Independent de Investigaţii Ziarul de Gardă, cu prilejul a 8 ani de activitate ai acestei publicaţii?” — la această întrebare răspund, în săptămâna în care marcăm acest eveniment, lideri de opinie, oameni politici, personalităţi din cultură, cititori şi prieteni ai ziarului.

Continuare din nr. trecut

Morana Smodlaka KRAJNOVIC şi întreaga echipă FHI 360:

ZdG a scris cu vehemenţă despre corupţie şi abuz de putere

La 29 iulie 2012, ZdG a împlinit 8 ani de activitate. În tot acest timp, ZdG a scris cu vehemenţă despre corupţie şi abuz de putere, deturnarea subvenţiilor agricole, violenţa în familie, traficul de fiinţe umane şi migraţia ilegală; a vorbit despre viaţa de zi cu zi a oamenilor şi despre nevoile acestora.

Pe parcursul acestor ani, echipa ZdG a demonstrat că ştie să fie aproape de cititorii săi şi să le dea voce acestora. Ne simţim onoraţi să fim alături în acest proces de a face Moldova un loc mai bun. Echipa FHI 360 întotdeauna a apreciat curajul şi profesionalismul echipei şi mizează pe faptul că cititorii vor avea în continuare, în fiecare joi, ziarul pe masă.

Lucia BACALU, preşedinta Asociaţiei Presei Independente:

Mergeţi înainte să vă îndepliniţi misiunea

Cu ocazia aniversării a opta de la apariţia primului număr al Ziarului de Gardă, vă transmitem sincere felicitări şi urările noastre de bine. Aţi demonstrat, de-a lungul anilor, profesionism, curaj, verticalitate, perseverenţă şi aţi devenit un adevărat model de jurnalism în R. Moldova. Să fiţi şi în continuare mereu de gardă, aşa cum ne-aţi obişnuit deja şi cum vă stă bine. Să vă dea Domnul puteri ca să rezistaţi, să mergeţi înainte şi să vă îndepliniţi misiunea pe care v-aţi asumat-o: de a scoate la iveală toate relele, pentru a purifica societatea.

La mulţi ani, Ziarul de Gardă! Noi succese şi realizări frumoase!

Dorin CHIRTOACĂ, primar general de Chişinău:

Vă mulţumim pentru că faceţi jurnalism de investigaţie

Cu prilejul celor 8 ani de la lansarea Ziarului de Gardă vă urez succes şi curaj spre a descoperi în continuare faţa adevărată a societăţii noastre. Dvs., întreg colectivul ZdG, promovaţi jurnalismul de calitate, lucru pe care  l-aţi făcut în toţi aceşti ani, de când ţineţi mâna pe pulsul democraţiei din R. Moldova.

Răsfoiesc uneori Ziarul de Gardă şi găsesc mereu subiecite de actualitate, arzătoare: corupţie, justiţie, tortură, drepturi, inechitate etc. Vă îndemn să scrieţi cât mai des despre Primărie şi despre situaţia din municipiul Chişinău, pentru că, de multe ori, mass media ne indică problema, iar noi trebuie să intervenim cu soluţii.

Vă mulţumim pentru că faceţi jurnalism de investigaţie, pentru că astfel, cu ajutorul Dvs.,  societatea îşi creează punctul de vedere despre viaţa din R. Moldova şi din municipiul Chişinău.

Corina FUSU, vicepreşedinta Comisiei parlamentare Cultură, Educaţie, Cercetare, Tineret, Sport şi Mass-media:

Este un ziar onest, care încearcă să vină în ajutorul cetăţeanului

Vreau să felicit din inimă ZdG şi jurnalistele/jurnaliştii care lucrează la această publicaţie, pentru că este un ziar onest, un ziar care încearcă să construiască un jurnalism corect şi care încearcă să vină în ajutorul cetăţeanului. ZdG este preocupat de jurnalismul de investigaţie – un jurnalism foarte complicat şi cu atât mai dificil de realizat în R. Moldova. Îi doresc succese Ziarului de Gardă, să putem aniversa şi multe alte zile de 29 iulie. Ştiu că presa scrisă se confruntă cu dificultăţi nu doar în R. Moldova, dar peste tot în lume. Însă, sunt absolut sigură că fiecare gen de presă îşi are locul său şi devine important şi credibil, dacă îşi face cu onestitate meseria. La mulţi ani, succes şi să vă simţiţi mândri că lucraţi la Ziarul de Gardă.

Ludmila POPOVICI, directoare executivă RCTV „Memoria”, membră a Consiliului IRCT, Copenhaga:

În 8 ani, au fost subiecte care solicitau eforturi enorme şi care ascundeau riscuri mari

Parcă mai ieri am luat în mâini unul dintre primele numere ale ZdG. Mi-a atras atenţia denumirea  ziarului, deoarece eram într-o perioadă când mi se părea că mulţi dintre noi ar avea nevoie de cineva, care să ne fie “de gardă”. Un prieten, un coleg, o rudă apropiată sau chiar un înger de gardă…

Admiram îndrăzneala cu care erau abordate problemele din societate şi am rămas foarte surprinsă când am aflat că de fapt, ziarul era conceput şi făcut doar de femei. Am simţit o adiere uşoară, de parcă ar fi fost o briză de aer proaspăt într-o încăpere închisă, unde pe lângă o duhoare de nedescris, te mai pasc şi pericole de tot felul. Am mai simţit şi o căldură în suflet de la un gând, că noi nu suntem singure, deoarece şi echipa Centrului “Memoria” era pe atunci alcătuită majoritar din femei.

Aş vrea să felicit acest colectiv minunat, care a deschis uşi şi geamuri ce păreau ferecate cu zeci de lacăte, care a pătruns în taine de nedescris şi care a ajuns la sufletul celor mai nedreptăţiţi, mai umiliţi, sărăciţi, furaţi sau chinuiţi oameni. Ştiu că nu le-a fost uşor, deoarece nu erau abordate cele mai la modă subiecte din societate. Dar erau unele stringente, strigătoare la cer. Erau subiecte care solicitau eforturi enorme şi care ascundeau riscuri mari, dar atât de necesare pentru a face o diferenţă sau o schimbare. Împreună cu mii de cititori ai ZdG, am fost martoră atât la astfel de luări de atitudine, cât şi la rezultatele lor, care uneori au fost departe de efectul dorit. Dar această atitudine mi-a amintit de cuvintele geniale ale lui Mahatma Gandhi: “Fii schimbarea pe care doreşti să o vezi în lume”.

Noi avem atâtea de schimbat în această lume din jur, încât avem nevoie de zeci de ZdG. De aceea ar trebui ca fiecare dintre noi să înceapă a schimba lucrurile pornind de la sine, din familia sa, din casa sa, curtea, satul, oraşul, etc., până vom ajunge să avem starea de lucruri care ne place şi la nivel de ţară.

Într-adevăr, dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine, aşa cum a început acum 8 ani echipa ZdG! Să le urăm “La mulţi ani” cu multe realizări frumoase!


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *