Viză gratuită contra mii de euro

Statele Unite ale Americii acordă anual câteva sute de vize cu drept de şedere permanentă în SUA pentru cetăţenii R.Moldova care depun formulare de participare la Diversity Visa Lottery.  Aceste vize se acordă cu titlu absolut gratuit, fără ca solicitantului să îi fie cerută vreo taxă. Între timp, mai multe firme din R. Moldova oferă servicii de completare a formularului de participare la loterie, contra sume de mii de dolari sau euro. Firmele spun că o fac perfect legal, dar unii oameni se plâng că au fost estorcaţi, în timp ce Ambasada SUA susţine că Loteria Vizelor e un serviciu gratuit.

Veronica Corcimaru (numele este schimbat din motive de securitate) este din Chişinău. Ea are 28 de ani, doi copii, nu are un loc stabil de muncă şi de aceea a reacţionat cu bucurie în anul trecut la un anunţ de aplicare pentru Loteria vizelor în SUA. Căutând pe internet o ofertă de muncă, a descoperit acest anunţ cu privire la viza permanentă şi gratuită în SUA şi a considerat că e o oportunitate. Veronica spune că a completat formularul, prezentând toate datele personale, fotografii ale ei şi ale copiilor, oferind toate acestea cu multă încredere, deoarece “toată lumea ştie de “Green Cardul” american. Ştiu că mulţi au ajuns acolo anume cu aşa viză şi m-am gândit că trebuie să încerc”. La scurt timp, Veronica a fost informată că a învins, că cererea ei a fost acceptată la centrul Green Card din statul Kentucky, SUA şi că trebuie să plătească o taxă de câteva mii de dolari în 3 zile pentru a obţine actele care îi vor permite să plece pentru totdeauna în America.

Deşi procesul de aplicare a expirat în noiembrie 2010, Veronica Corcimaru şi copiii ei nu au mai ajuns în SUA. În această perioadă ea a trecut printr-o dramă profundă, din care încă nu şi-a revenit. Atunci când i s-au solicitat peste 8000 de dolari, Veronica a pornit pe la rude şi prieteni cu rugăminţi de împrumut, pentru că “în curând voi munci în SUA şi voi întoarce datoriile”. O rudă i-a dat 2000 de dolari cu dobândă, dar alţi câţiva cunoscuţi i-au râs în faţă spunând că pentru “Green Card” nu se plăteşte şi că cineva îşi bate joc de ea.

Datorii, stres şi frică

“Am sunat la Ambasada de la Chişinău, apoi la cea de la Bucureşti. Este foarte greu să răzbaţi, pentru că ei spuneau că nu oferă informaţii pe dosarele de la Loteria Vizelor, că toate dosarele sunt examinate la Kentucky. Dar aveam la dispoziţie doar 2 zile şi mă gândeam că ar fi o prostie să pierd această şansă doar pentru că prietenilor mei li se năzare ceva”, explică Veronica, adăugând că şansa ei a fost că nu a găsit totuşi suma necesară. Între timp, însă, a cheltuit din banii împrumutaţi, pentru că a întreprins o călătorie la Ambasada SUA de la Bucureşti, unde spera să obţină un răspuns mai clar. Apoi, nu a putut aduna banii ca să îi returneze la timp, apoi s-a adăugat şi o sumă importantă pentru dobânda împrumutului. Între timp, ea a înţeles că cei care i-au trimis “vestea” că a învins la loterie nu sunt curaţi, dar avea doar o adresă de e-mail la care, într-o zi, nu a mai răspuns nimeni. Şi mai avea datorii pe care nu poate să le returneze. Cel  mai mult, însă, Veronica se teme să se expună deschis pe această temă deoarece “au toate datele mele, adresa de acasă, le-am dat-o cu mâna mea unor necunoscuţi, cine sunt ei, cât de sigură pot fi acum cu copiii?”.

Richard Roesing, consulul Ambasadei  SUA a declarat pentru ZdG că în perioada valabilă pentru aplicare la acest program de vize la Ambsadă parvin mai multe plângeri de la cetăţeni, inclusiv solicitări suplimentare de informaţii. “Vreau să spun cu fermitate, plângerile nu se referă la acest program numit „”Diversity Visa Lottery” care era anterior numit “Green Card”. Plângerile sau întrebările cetăţenilor se referă la persoane sau firme care nu au nimic în comun nici cu Ambasada SUA, nici cu Guvernul Statelor Unite, care le cer bani pentru asemenea vize”, a declarat consulul Roesing. El a mai adăugat că chiar dacă unele dintre aceste firme folosesc sigla Guvernului SUA, alte însemne ale statului american, acestea nu sunt servicii ale Guvernului  SUA atâta timp cât nu conţin extensiunea electronică  state.gov.

Diversity Visa Lottery e pe gratis

“Este foarte important ca toţi participanţii la această loterie să ştie că formularul de aplicare, informaţia necesară, verificarea statutului aplicaţiei pot fi făcute pe www.dvlottery.state.gov. Pe acest site toată informaţia este oferită gratuit şi nu se cere nicio plată la nicio etapă. Alte pagini web, care afişează drapelul SUA şi vă cer să le transferaţi bani prin Western Union, sau pe alte căi – nu reprezintă Guvernul SUA şi nu au fost abilitate de o structură a statului american să facă asta”. Consulul a insistat asupra menţiunii că serviciul Diversity Lottery Visa nu solicită niciun fel de taxe şi este complet gratuit.

Aparent, pentru cetăţenii R. Moldova, în internet, există mai multe oferte virtuale de a depune o solicitare pentru Diversity Visa. Una dintre paginile web care prestează asemenea servicii contra plată este www.greencardmd.com, care oferă semnarea unui contract cu valoarea de cel puţin 1800 de euro pentru serviciul de completare a formularului de participare la loteria vizelor, sumă care ar fi achitată în cazul în care solicitantul obţine această viză.

Chiar dacă suma solicitată pare destul de impunătoare, administratorii acestui site nu oferă prea multă informaţie doritorilor de a plăti. La rubrica “Contact” nu există o adresă juridică a companiei, nici numele unui stat sau a unui oraş în care activează aceasta. Este dată doar o adresă de e-mail şi un număr de telefon din SUA, fără numele persoanelor care ar putea fi contactate.

Firme fără adrese, fără oameni

Printre fişierele cu texte ale acestei pagini web există totuşi o indicaţie că “Reprezentantul oficial al www.greencardmd.com în R. Moldova este Î.I. Călugăreanu Eugeniu, IDNO 1009600029003, adresa: mun.Chişinău, şos.Balcani 6, ap.77”. Şi aici, însă, nu există vreun număr de telefon.

Pe aceeaşi pagină web, în carouri mari, se face publicitate altei companii www.documente.md. Aceasta prestează servicii legate de perfectarea actelor, inclusiv a celor ce ţin de Loteria Vizelor în SUA. Această pagină oferă deja o adresă concretă: Chişinău, bd. Ştefan cel Mare 202, clădirea Kentford, existând chiar şi numere de telefon. La unul dintre numerele de telefon am fost informaţi că şeful acestei companii este Eugen Călugăreanu.

L-am contactat pe Eugen Călugăreanu care a confirmat pentru ZdG că este implicat în activitatea ambelor companii care administrează paginile www.greencardmd.com şi www.documente.md, dar că nu a recepţionat niciodată vreo plângere de la cetăţenii cu care a încheiat contract şi care au plătit. El consideră că aceste companii fac un beneficiu tuturor cetăţenilor care nu ştiu cum să completeze corect o solicitare de participare la Loteria Vizelor.

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a emis mai multe comunicate de presă prin care avertizează despre „mesaje frauduloase şi scheme de estorcare de bani” din partea unor companii care se autointitulează prestatoare de servicii pentru participare la Loteria Vizelor.

“Pagini web frauduloase se postează ca şi pagini oficiale ale Guvernului SUA. Unele companii de acest fel solicită bani pentru “completarea” formularului pentru participare la Loteria Vizelor. Nu există taxe pentru completarea formularului electronic Diversity Visa Entry Form”, se spune în mesajul publicat recent pe pagina web a Departamentului de Stat al SUA.

Alina RADU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Barbara Streisand

  Recomandare pt. patriotii moldoveni, care vor veni in fata Operei din Chisinau la discursul Americanului Joe Biden /sosind de la Moscova/
  din Vineri, 11 Martie pe la amiaza si cu un concert pe la orele 11 dimineata:
  Politia mixta nu va permite intrarea in scuarul Operei cu pancarte.
  Dar, le puteti tine in mâna, de partea cealalta a strazii, langa cinema Patria !
  Dreptul la opinie, nu ?

  Modele de pancarte de SCRIS in engleza:

  -WE ARE ROMANIANS !
  – WE SPEAK ROMANIAN !
  – STOP RUSSIAN ARMY OCCUPATION IN TRANSNITRIA !
  – WE ARE EUROPE !
  – WE WANT TO JOIN EUROPEAN UNION !
  – LONG LIVE “ROMANIA MARE” OF 1918 !
  – RUSSIAN IVANS COMMUNISTS – GO HOME !
  – KGB: STOP KILLING MOLDOVAN PATRIOTS:
  Gr.Vieru,Andrei Savciuc,Doina+Ion, Gh. Ghimpu, N.Sulac
  Răspunde

 2. Alexandru Ciobanu

  Compania cu pricina cu adevarat ia bani pentru aceste servicii, ei m-au ajutat sa plec in SUA. Dar am platit 690 de euro asta este taxa lor ei miau dat pachetul de documente si mi-au explicat tot. Dumitru, prietenul meu cel mai bun s-a inscris la alta companie langa ASEM la http://www.greencard.md 🙂 acestia rup tare, a platit 2000 de euro si aestia nuti dau in mana nici un document, nu cumva sa afli ceva sau sa le scape vriun leu. Dima ma invidia ca am trecut asa usor, cu toate ca si mie mi-a parut rau ca totusi a trebuit sa platesc. Poate undeva este greseala mea ca nu mam informat inainte de a ma inscrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *