Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Visul american al fermierului de…

Visul american al fermierului de la Abaclia

Deşi se află departe de casă, Valentin Ciubotareanu şi-a întemeiat familia şi a doua casă pe pământurile fertile din statul Dakota de Nord din SUA.

Ciubotareanu s-a născut în Abaclia, un sat în r. Basarabeasca din R. Moldova, o ţară fără ieşire la mare din Europa de Est. De mic a ştiut ce şi-a dorit să devină în viaţă.

«Încă din şcoala medie profesorii obişnuiau să ne dea câte o foaie de hârtie şi să ne întrebe ce am dori să devenim în viaţă. Deci eram într-a şasea când am scris că îmi doresc să devin fermier. Se pare că într-adevăr am devenit fermier», spune el zâmbind.

După ce a absolvit 11 clase, Ciubotareanu a mers la Universitatea Agrară. În 2002 el a devenit agronom.
Având strugurii drept una dintre cele mai importante culturi, Moldova are o industrie a vinului destul de dezvoltată. Acest fapt l-a ajutat pe Ciubotareanu să ajungă la un curs în domeniu peste hotare. „În 2001, în ultimul an de studii, am ajuns în Elveţia pentru o practică. Am stat acolo mai mult de patru luni”, spune el.

Pentru a acumula şi mai multă experienţă, Ciubotareanu a participat în cadrul unui program de schimb internaţional. Aşa a ajuns în SUA. Mai întâi a lucrat la o fermă de vaci din Minnesota, acolo unde a simţit cu adevărat cât de grea poate fi munca în agricultură. «A fost interesant, dar destul de complicat. Uneori munceam de la ora 7 dimineaţa până la 11 seara», spune el.

După ce a muncit în Minnesota aproape opt luni, el s-a îndreptat spre Florida, unde timp de cinci luni a ambalat portocale. Deja în aprilie 2003 a ajuns în sfârşit în Dakota de Nord, lângă oraşul Carrington, la ferma familiei Gussiaas.
După ce tânărul a fost nevoit să se întoarcă acasă, Roger Gussiass, proprietarul, a înţeles că vrea să-l aducă pe Ciubotareanu înapoi în SUA, căci cooperarea cu el a fost foarte bună.

«Din aprilie până în octombrie am stat în SUA cu o viză pentru studenţi. Roger m-a ajutat să obţin viza H-2A, viza de lucru. Aşa că m-am întors în SUA în aprilie 2004», spune el.

În 2005, soţia lui Ciubotareanu, Valentina (n.r. – nu erau căsătoriţi la acel moment), a ajuns la Chicago cu viza J-1, după care, în 2006, a mers în Minnesota pentru jumătate de an.

«Apoi a venit în Dakota de Nord şi ne-am căsătorit», explică el. «Cu acest fel de viza (n.r. – H-2A) poţi să îţi iei familia cu tine. Dacă eu trebuie să plec acasă, trebuie să plece şi ea. Dacă mă întorc, se întoarce şi ea», explică tânărul.
Acum tinerii au un băieţel de doi ani, Max, şi o fetiţă de o lună, Mădălina.

De obicei Ciubotareanu lucrează din aprilie până în decembrie la ferma familiei Gussiaas, având un apartament separat. În cealaltă parte a anului se află în Moldova.

Deşi practica din Elveţia l-a ajutat mult, această experienţă departe de familie şi prieteni l-a făcut să îşi dea seama că îi este dor de casă. «După ce am mers în Elveţia pentru cinci luni, mi s-a făcut dor de casă. La fel după experienţa din SUA. Şi acum îmi lipseşte familia, prietenii.» Îl mai ajută comunicarea pe internet şi faptul că familia îi este alături.
El spune că experienţa sa în SUA s-a dovedit ceea ce şi-a dorit. Visul său a devenit realitate, de aceea încurajează şi alţi studenţi care sunt interesaţi de agricultură să participe la programele de schimb. «Mi-a plăcut mult acest program. Am recomandat multor tineri să vadă ce se întâmplă şi peste hotare», spune el.

Deşi a vizitat multe locuri în SUA, atât oraşul Carrington, cât şi ferma familiei Gussiaas ocupă un loc aparte în inima lui Ciubotareanu, deoarece «am învăţat limba şi am căpătat multă experienţă la ferma lui Roger». Engleza şi-a perfecţionat-o atât de bine, încât de multe ori autorităţile din Dakota de Nord cer ajutorul lui Ciubotareanu pentru a traduce diferitor grupuri de turişti din Europa de Est. A tradus pentru prima oară acum un an şi ceva. Unul din delegaţi era chiar un fost vicepreşedinte al Parlamentului din R. Moldova.

Ciubotareanu îşi aminteşte ce emoţii a avut în acea zi. «Când l-am văzut la aeroport, am început să tremur», îşi aminteşte el. În primul rând, era prima sa experienţă de acest fel, în al doilea, nu ştia că urma să vină un demnitar din R. Moldova.

Acum Gussiaas spune că Ciubotareanu i-a devenit nu unul dintre cei mai buni prieteni, ba chiar îl consideră membru al familiei.

«Aş vrea ca el să devină un cetăţean al SUA şi un partener la fermă, deşi consider că deja am devenit parteneri», spune Gussiass. «Mi-aş dori ca el şi feciorul meu să preia afacerea».

Şi fratele lui Ciubotareanu, Ilie, lucrează la ferma familiei Gussiaas atunci când vine în SUA.

Dan FELDNER, "Minot Daily News", SUA