Violatorii şi pedofilii, absolviţi de castrare chimică

430-violatorixxxCastrarea chimică obligatorie a violatorilor şi pedofililor este neconstituţinală. Cel puţin asta este decizia la care au ajuns joi, 4 iulie, judecătorii Curţii Constituţionale, în urma unei sesizări depuse de avocatul parlamentar Anatolie Munteanu.

Potrivit magistraţilor, pedeapsa respectivă contravine dreptului fundamental la integritate fizică şi psihică a persoanei, garantat de art. 24 din Constituţie şi art. 3 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. “Această măsură, fiind aplicată contra voinţei persoanei, fără o concluzie medicală prealabilă şi fără o supraveghere medicală ulterioară aplicării, reprezintă în sine tratament inuman”, se menţionează în hotărârea CC.

430-pedofili11Deşi recunosc că “statul are obligaţia pozitivă de a elabora o legislaţie eficientă care ar descuraja săvârşirea unor asemenea infracţiuni”, magistraţii CC observă că, “potrivit legislaţiei penale, pentru astfel de infracţiuni instanţa de judecată poate aplica chiar şi detenţiunea pe viaţă”.

Proiectul de lege privind castrarea chimică a “persoanelor care au săvârşit fapte prevăzute de legea penală ce atentează la inviolabilitatea sexuală a altei persoane, inclusiv a minorilor”, a fost votat de Parlament la 6 martie 2012. Ulterior, după ce Nicolae Timofti, preşedintele ţării, a refuzat să promulge legea respectivă, la 24 mai deputaţii au revotat-o, iar şeful statului a fost obligat s-o promulge.

430-violatori-gtrafic1Analizând datele disponibile la momentul studiului, putem menţiona că la nivel de ţară se atestă o creştere a numărului de infracţiuni cu caracter sexual comise împotriva copiilor de la 126 în anul 2008 la 219 în primele 10 luni ale anului 2012. Explicaţiile posibile ale acestei creşteri se referă la intensificarea activităţii organelor de urmărire penală şi a activităţilor şi campaniilor promovate de sectorul asociativ din ţară cu privire la tema dată, precum şi la creşterea nivelului de informare a populaţiei cu privire la modul de raportare a cazurilor. Desigur, acestea nu sunt unicele posibile piste de interpretare. În cazul dat sunt necesare studii de profunzime, care să explice amploarea fenomenului şi spectrul de cauze.

430-violatori1
Sursa date: Raportul “Cartografierea situaţiei cu privire la victimizarea copilului prin abuz şi exploatare sexuală în R. Moldova”, cu referire la MAI. Autor: Anastasia Oceretnîi

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. nikalai violentul

    Daca vreuna din fetele celor de la curtea constitutionala,ar fi necinstita de nemernicii astia, (doamne fereste sa se intample asa), sa vezi cum ar spune in vura mare cacatii astia de judecatori,ca legea castrarii chimice este constitutionala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *