Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Victimele violenţei domestice — ajutate…

Victimele violenţei domestice — ajutate să se angajeze şi să iniţieze afaceri

Procurarea unei vaci pentru lapte este o perfectă idee de afacere pentru o femeie şomeră, care locuieşte în sat şi care este victimă a violenţei domestice. Pentru Tatiana, tânără soţie dintr-un sat din Drochia, acesta este şi un vis care nu poate fi realizat cu resurse proprii. Cei 9 mii de lei necesari par o sumă astronomică pentru ea. Tatiana are toate şansele să fie una dintre cele 300 de femei vulnerabile, victime ale violenţei în familie, care vor putea beneficia de servicii complexe pentru plasarea şi menţinerea în câmpul muncii, în cadrul unui proiect.

„Dacă îmi procuraţi o vacă, îmi iau angajamentul să-l implic pe soţ la cositul fânului, în loc să prefere băutul, iar eu, în fiecare dimineaţă şi seară, voi mulge vaca şi voi vinde câte 10 litri de lapte zilnic. Dacă voi vinde cu 3 lei litrul, în fiecare zi voi face câte 30 de lei. Cu aceşti bani, voi putea să-mi întreţin familia”, şi-a justificat Tatiana ideea de afacere, imediat cum a aflat despre acest proiect. Femeia se gândeşte că astfel se vor îmbunătăţi şi relaţiile cu soţul său.

„Ar putea fi o afacere foarte bună”

Tatiana locuieşte într-un sat unde este aproape imposibil să-ţi găseşti un loc de muncă, cu excepţia unor servicii sezoniere, acordate cu ziua. Şi ea, dar şi soţul său, sunt şomeri. Adiţional la numeroasele neajunsuri şi probleme, soţul mai este şi un consumator fidel de alcool. Problema nu ar fi poate atât de gravă, dacă acesta nu şi-ar bate soţia şi nu şi-ar speria cei doi copii minori de fiecare dată când vine beat acasă.

„La ţară, să angajezi această femeie într-o afacere nu avem unde. Când mi-a vorbit despre ideea sa, m-am gândit că, în condiţiile lor, ar putea fi o afacere foarte bună. Dacă femeia ar avea o afacere, ar reuşi, probabil, să-l implice şi pe soţ, ar apărea un venit pentru familie şi poate că acesta nu ar mai consuma excesiv alcool. Riscul eşecului există în orice activitate, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm”, povesteşte Simion Sârbu, preşedintele Asociaţiei „Artemida”, din Drochia.

Abilitare economică pentru victime şomere, mame de la sat

Tatiana este una dintre beneficiarele acestei instituţii. Pentru prima dată, acum 6 ani, „Artemida” a creat un centru destinat găzduirii şi susţinerii femeilor, abuzate de soţi şi date afară din casă, şi copiilor acestora sau a celor care vor să fugă de abuz, dar nu au unde pleca. Recent, “Artemida”, a devenit una dintre partenerele proiectului “Abilitarea economică a femeilor vulnerabile din R. Moldova”,  implementat de către Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA) cu susţinerea Fundaţiei Orange Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

De acest proiect pot beneficia femeile vulnerabile din zone rurale, izolate, sărace, cu nivel redus  sau fără educaţie care, de obicei, au cel puţin un copil la întreţinere, neangajate în câmpul muncii, căsătorite, victime sau potenţiale victime ale violenţei domestice, dependente financiar de soţ sau de rude. Femeile selectate pentru proiect vor beneficia de servicii de consiliere şi instruire profesională. Cele care vor demonstra iniţiativă vor primi şi micro-granturi, de până la 500 USD, pe care le vor putea folosi pentru procurarea accesoriilor şi ustensilelor necesare la prestarea unor servicii, cum ar fi croitorie, frizerie, manichiură şi altele.

Independenţa economică va diminua violenţa

Fiecarea a patra femeie din R. Moldova este victimă a violenţei în familie, iar facilitarea independenţei economice a acestora ar putea diminua numărul cazurilor de violenţă şi agresiune asupra lor, sporindu-le calitatea vieţii, susţine reprezentantul adjunct al UNFPA Moldova, Boris Gâlca. El a mai menţionat că mobilizarea comunităţii pentru susţinerea familiilor vulnerabile, schimbarea comportamentului în familie precum şi din perspectiva combaterii tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, astfel de acţiuni sunt foarte importante şi aduc, în consecinţă, soluţii practice pentru depăşirea problemelor. Implicarea şi suportul practic pentru asemenea soluţii din partea sectorului privat este un fenomen înregistrat în premieră absolută în R. Moldova.

Viceministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ana Vasilachi, a declarat că proiectul este un exemplu de activitate comună dintre Guvern, societatea civilă, mediul de afaceri şi comunitatea internaţională, care şi-au propus realizarea unui important obiectiv – susţinerea femeilor supuse violenţei. “Studiile de până acum ne demonstrează că doar o femeie independentă financiar se poate considera liberă şi puternică şi poate dispune de pârghii sigure pentru a se opune violenţei”, a declarat viceministra.

Proiectul se va desfăşura pe parcursul unui an şi va fi implementat prin intermediul a 4 organizaţii nonguvernamentale locale: Asociaţia Psihologilor din Tighina, Asociaţia Familiilor Monoparentale din Cahul, Centrul de Criză familială “Sotis” din Bălţi şi Asociaţia Obştească “Artemida” din Drochia.

Tatiana EŢCO