Victimă a propriului tată

Studiu de caz nr.2

Victimă – Irina, 15 ani
Abuzator – tatăl biologic
Forme de abuz – sexual
Pedeapsă – 13 ani de închisoare

Istoria Irinei

La vârsta de 15 ani, Irina a ajuns având în spate o experienţă cumplită. Tatăl său, cu care a rămas să locuiască într-o casă după divorţul părinţilor, a abuzat-o sexual timp de 3 ani. Mama sa plecat la muncă peste hotare, lăsand-o în grija bunicii, iar ca să nu lipsească fiica de tată, mama Irinei a decis să-i permită şi fostului soţ să rămână în casa care după partajul averii îi revenise ei. Femeia spune că nu ar fi făcut acest gest niciodată, dacă ar fi bănuit prin ce chinuri avea să treacă copilul său. Din spusele Irinei, tatăl obişnuia să consume alcool, iar când era în stare de ebrietate o abuza sexual. Coşmarul a început la vârsta de 12 ani. Abia peste 3 ani, Irina a povestit totul unei profesoare, care a apelat după ajutor la Centrul “AMICUL”.

“Mă ameninţa cu moartea în permanenţă. Dacă vei spune cuiva, am să te omor, apoi eu o să mă sinucid şi ne vor îngropa pe ambii în acelaşi sicriu, aşa îmi spunea. Îmi era frică, de aceea nu am spus la nimeni”, mărturiseşte Irina.

În aceeaşi perioadă a aflat şi bunica despre cele întâmplate. Într-o noapte, când fata striga prin somn, bunica a trezit-o şi Irina i-a povestit suferinţele prin care trecea. Mai târziu, pe parcursul anchetei, atât bunica, cât şi mătuşa fetei au mărturisit că şi ele au fost abuzate sexual de tatăl Irinei şi, la fel, au fost ameninţate cu moartea. Bunica a depus o plângere la poliţie, însă nu a fost luată nicio măsură.

Intervenţia “AMICUL”

Specialiştii au anunţat-o imediat pe mama fetei, sesizand, totodată, poliţia şi procuratura, care au luat măsuri prompte de protecţie a copilului şi au deschis un dosar penal. Tatălui i s-a interzis să se apropie de casa în care locuia Irina, iar în scurt timp a fost arestat. La cererea procurorului, psihologul de la CNPAC a efectuat un raport de evaluare psihologică, în care au fost constatate semnele şi consecinţele abuzului suportat de copil. De asemenea, expertiza medico-legală a confirmat că fata a fost victimă a abuzului sexual. Mama ei nu a venit acasă, deoarece se afla ilegal peste hotare. Însă chiar şi de la distanţă, ea s-a implicat activ, susţinându-şi fiica. Astfel, în lipsa părinţilor, bunica a perfectat curatela asupra fetei, pentru a fi reprezentant legal pe parcursul anchetei şi în procesul de judecată.

Paralel cu procedurile legale, fetiţa a beneficiat de un program complex de recuperare psihologică, deoarece sechelele nu s-au lăsat mult timp aşteptate.

Consecinţele abuzului sexual trăite de Irina:

 • Frică de oameni
 • Pasivitate
 • Contacte sociale foarte restrânse
 • Reuşită academică scăzută
 • Anxietate
 • Coşmaruri nocturne

Irina a trebuit să treacă prin experienţa negativă de a povesti în detalii oamenilor legii cum a fost abuzată de tatăl său şi despre ameninţările groaznice la care a fost supusă, însă ea a fost pregătită psihologic şi susţinută emoţional de un psiholog specializat. Irina s-a simţit mai protejată şi datorită faptului că pe parcursul anchetei şi a examinării dosarului în instanţă interesele ei au fost reprezentate de către un avocat angajat de CNPAC.

În R, Moldova nu există prevederi legale privind asistenţa garantată de stat a copiilor victime.

Pedeapsă

În cazul Irinei, graţie intervenţiei prompte a specialiştilor Centrului “AMICUL” şi a organelor de drept, procesul de judecată a durat aproximativ un an. Printr-o decizie irevocabilă a instanţei de judecată, tatăl Irinei a fost condamnat la 13 ani privaţiune de libertate.

Acest studiu de caz este preluat din broşura “Copilul victimă a abuzului sexual: intervenţii multidisciplinare”, elaborată de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (www.cnpac.org.md).

RAPORTAŢI!
Dacă bănuiţi că un copil este victima unui abuz, sunaţi
022 75 88 05
sau scrieţi un email:
ajutauncopil@cnpac.org.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. vasile

  intrebare , ce drepturi poate avea acest individ ,care a distrus o viata inocenta??? apropo de articolul despre conditiile in penitenciarele din RM.
  timp de trei ani,cand isi viola fiica minora, a avut timp sa se gandeasca la consecinte.
  va doresc mari succese in apararea drepturilor detinutilor,mai ales criminali,pedofili si alte categorii de infractori…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *