Viaţa nevăzută a poliţiştilor

Unii poliţişti sunt corupţi. Uneori au un comportament antisocial, şi nu fac cinste uniformei pe care o poartă. Sunt blamaţi de societate, presa îi terorizează, iar orice acţiune ilegală a unui colaborator de poliţie este pusă în cârca tuturor celor din sistem, deoarece acţiunile unui poliţist sunt considerate sinonime cu cele ale tuturor oamenilor legii. Puţini însă cunosc greutăţile cu care se confruntă un poliţist şi adevărata viaţă din spatele uniformei. Foarte puţini ştiu că salariul lor este unul mai mult decât modest, că le sunt încălcate drepturile şi că, anual, mii de oameni ai legii părăsesc rândurile Ministerului de Interne (MAI) în căutarea unui job care le-ar asigura existenţa.

Până în 2009, conform Legii cu privire la poliţie, colaboratorii MAI urmau ca, după un an de muncă, să primească apartamente de serviciu, beneficiind şi de alte facilităţi. Guvernul, însă, a anulat articolele care le ofereau acele înlesniri. Acum se află în dezbatere un nou proiect de lege privind poliţia, despre care oamenii legii nu au însă o părere foarte bună.

Poliţist cu drepturi încălcate

Radu (numele i-a fost schimbat, n.r.) activează în cadrul MAI de aproape 15 ani, timp în care a trecut prin mai multe subdiviziuni ale acestei structuri. Primul salariu a fost de 400 de lei, incluzând şi bonusurile. A fost inspector de sector, apoi inspector al poliţiei criminale. Acum deţine o funcţie de conducere într-o subdiviziune a MAI. Cu 15 ani de lucru la activ, Radu are un salariu lunar de 4000 de lei. „În primii ani de căsnicie a fost foarte complicat. Am avut noroc că o perioadă de timp am locuit la rude, o altă perioadă – pe la cunoscuţi, unde nu plăteam chiria. Acum situaţia s-a schimbat. Am noroc de părinţi”, spune Radu.

Din 2004, acesta încearcă să obţină apartamentul care i se cuvine conform legii. „Am obţinut câştig de cauză în judecată. Hotărârea a intrat în vigoare tot atunci. În 2007, am trimis dosarul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO), iar în 2009, Curtea, inclusiv pe cazul meu, i-a oferit Guvernului o perioadă de un an (până în noiembrie 2010) ca să rezolve problema pe cale amiabilă”. Deşi au trecut aproape patru luni de la expirarea termenului rezonabil oferit de CEDO, Radu nu a primit niciun fel de informaţii pe cazul său, iar problema a rămas nesoluţionată.

În situaţia lui Radu se mai află alte sute sau poate mii de poliţişti. „Problema locului de trai este una dintre cele mai acute cu care se confruntă colaboratorii de poliţie”, susţine şi Mihail Laşcu, preşedintele sindicatului „Demnitate”, care apără drepturile poliţiştilor.

3233 de poliţişti au plecat din MAI

Cu salariile pe care le au, majoritatea poliţiştilor nu îşi pot permite să-şi procure o locuinţă nici dacă lucrează 100 de ani. „Salariul mediu al poliţiştilor atestaţi variază între 3200 şi 3500 de lei”, ne-a spus Chiril Moţpan, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii cu Publicul din cadrul MAI. „Salariile începătorilor sunt de aproximativ 2 mii de lei”, susţine, la rândul său, Mihail Laşcu.

În ultimii trei ani, circa 3233 de poliţişti au scris cereri de plecare din MAI. Deşi cifra este una în descreştere, începând cu anul 2008, ea este una considerabilă, spun specialiştii în domeniu. În 2008, au scris cerere de demisie circa 1315 angajaţi, în 2009 – 1045, iar anul trecut – 873.

Problemele poliţiştilor

Salarizarea insuficientă, lipsa spaţiului locativ, activitatea într-un regim destul de drastic şi chiar atitudinea  societăţii faţă de poliţişti, care îi consideră corupţi, sunt cele mai mari probleme ale poliţiştilor de la noi, probleme care îi fac pe mulţi să renunţe la profesie. „Deşi, legal, angajaţilor MAI statul ar trebui să le plătească chiria pentru locuinţe, în realitate acest lucru nu se întâmplă”,  spune Mihail Laşcu.

„Majoritatea poliţiştilor care pleacă benevol o fac pentru că nu au unde trăi şi nu sunt asiguraţi cu cele necesare”, spune un alt poliţist. „Dacă ar avea spaţiu locativ, cu siguranţă nimeni nu ar pleca, iar dacă salariile ar permite să trăieşti decent, cazurile de corupţie ar fi cu mult mai puţine”, opinează poliţistul.

Trăieşte din pensia tatălui

Daniela Gherman activează în structurile MAI din anul 1998. În 2003, după absolvirea Academiei de Poliţie, a fost angajată în funcţie de anchetator la Comisariatul de Poliţie Buiucani. Primul salariu a fost de 1000 de lei. Peste câţiva ani, în urma unor  schimbări în legislaţie, salariul s-a mărit treptat, ajungând la 3800 de lei în 2010. În luna mai a aceluiaşi an, Daniela a ieşit în concediu de maternitate. Concediul de maternitate pentru angajaţii MAI diferă de cel al altor angajaţi. Daniela a fost oficial în concediu de maternitate 2 luni până la naştere şi 2 luni după naştere, perioadă în care a primit salariul integral de la MAI. Ulterior, aceasta a figurat ca şomeră, statul refuzând să-i plătească indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe motiv că MAI nu achită contribuţii la fondul social.

Soţul Danielei este şi el poliţist, şi are un salariu de 3500 de lei. Cei doi cresc un copil, în timp ce plătesc 2500 de lei pentru chiria apartamentului şi peste 1000 de lei pentru servicii. „Tatăl meu are o pensie de 1500 de lei. Mi-o dă mie. L-am rugat să ne ajute să ne creştem copilul. Şi părinţii soţului ne ajută. Cu toată ruşinea faţă de ei, dar asta-i situaţia”, spune Daniela Gherman, care încă nu a decis dacă va reveni în MAI după ce va creşte copilul.

“Poliţiştii sunt cei mai neasiguraţi angajaţi”

Adrian Lebedinschi a rămas fără ambele picioare în 2008, când era comisar-adjunct la Comisariatul de Poliţie Buiucani. A observat un accident de circulaţie şi a oprit să vadă dacă şoferii au nevoie de ajutor. Ironia sorţii a făcut ca chiar în acel moment o altă maşină să dea peste el, poliţistului fiindu-i ulterior amputate picioarele.

Acum, Adrian deţine funcţia de secretar general al sindicatului „Demnitate”, unde luptă pentru drepturile poliţiştilor. „Colaboratorii de poliţie sunt, practic, cei mai neasiguraţi angajaţi”, spune Lebedinschi. Doar în caz de deces, rudele colaboratorului primesc indemnizaţia acestuia timp de 10 ani. Dacă este mutilat, primeşte o recompensă pentru timpul petrecut în spital, iar dacă i se stabileşte invaliditatea, nu este clar ce se întâmplă cu el”, subliniază fostul poliţist. „În acest context, mulţi colaboratori se întreabă de ce să-şi pună viaţa în pericol”, spune Lebedinschi. „Mulţi poliţişti folosesc maşina, computerele, benzina şi rechizitele proprii la serviciu. În raioane, situaţia e şi mai rea. Din aceste considerente apar şi „remunerările” neoficiale”, punctează fostul poliţist, care crede că poliţia este baza justiţiei, iar dacă angajaţii ei nu îşi pot asigura viaţa, atunci R. Moldova nu va avea niciodată o justiţie sănătoasă. „Ştiu că mulţi poliţişti vor să plece, dar se tem de criză şi de faptul că nu îşi vor putea găsi un alt loc de muncă”, a conchis Adrian Lebedinschi.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

41 comentarii

 1. acustic

  pentru qwerty
  si unde lucrezi tinere? Dumneata ai primit vre-o dată cu cutitul in burta, dar cu bita peste cap? Ai participat vre-o data la retineri cu focuri de arma si raniti? Ai fost vre-o data jefuit sau umilit? Dar cineva din rude? Si unde te-ai adresat imediat dupa aceasta? Poate la banditi, sa-ti gasească lucrurile, sau sa-ti faca dreptate?
  Ai fi de acord pentru 3500 lei sa lucrezi 29 zile din 30, 20 ore din 24? Să risti cu pacea in familie, pentru ca deja nu-ti inchipui altă profesie, sa primesti apeluri anonime cu amenintari in privinta copiilor? Asi putea spune multe. Am trecut prin asta pentru 3500 lei, si o voi mai trece-o o data.Daca te tenteaza marimea salariului meu – WELCOME !!

 2. ion

  Stimabile Qwerty,banuiesc ca ai un serviciu cu regim de lucru de la 08.00 la 17.00, pe la 17.30 ei deja copilul de la gradinita, iar la 18.00 stai culcat acasa in pat uitindu-te in liniste la televizor (liniste asigurata in mare parte de politie). Apropo, vacansii sunt la politie, asa ca vina la noi – inspector de sector sau inspector al politiei criminale… Sa vezi cum te simti cind tu esti cel care apara drepturile si libertatile umane, dar ale tale nu ti le garanzeaza nimeni (paradox). Ba mai mult sa stii ca in Europa sau in SUA politistii merg la chemare intr-un echipaj de 2 – 3 persoane, cind e cearta in familie si e vorba de amenintare cu cutit sau arma – deja incepe operatiune speciala cu elicoptere, SWAT …, da la noi – mapa sub brat si inainte prin glod.
  Iti recomand, daca salariul e atit de tentant, trimite copilul tau sa invete la Academia de politie, si apoi cind va activa sa vezi cum vei intelege cit de mare e acest salariu de 3500 de lei (dar un incepator are de la 2200/sumele sunt date in lei). Sunt multe de spus, dar nu o vei intelege niciodata deoarece a fi politist nu este doar o profesie, ci este un mod de viata. Si unde mai pui ca ai de intilnit atitea inshi de-al de “ROATA WAY!!!” Da oricum fii sanatos si succese in continuare, ori pina nu vei fi in pielea asta nu vei intelege despre ce este vorba.

 3. iurie_stauceni

  sa nu mai spuie ca sunt lipsiti de drepturi – nu achita servicii comunale, transport gratis, babutele si vinzatorii le pregatesk la piata kosurile ku cele necesare saptaminal gratis, au automobile destul de bune la 90% restul mai vechisoare, mobile din ultimile modele, apartamente au ei dar scrise pe neamuri, etc. de ce nu investigati asa moment – cind apartamente a oamenilor fara rude sunt prin judecatori directionate politistilor, judecatorilor, lucratorilor asociiatiilor? de ce nu se investigheaza momente cind oameni fara posibilitate de a supravetui au datorii neachitate, sefi de asociatii nu insista pina nu se aduna suma buna si apoi impreuna cu judecatori si politisti – i-au apartamentul “tipa” intru achitarea datoriilor care mai apoi intr-o luna se face reparatie si se vinde fericit unora din ei. de ce nu se scrie kum fiecare politist are plan de a aduce venituri sefului, etc. sa fie scris kum profesorii au salarii mizere si kum lokuiesk ei in sate..

 4. iurie_stauceni

  iar la angajare in politie li se repartizeaza kamin. da, nu e apartament dar esti asigurat.

 5. Abdul-Hamed

  iurie din stăuceni, ia arata-mi un politist care nu achita serviciile comunale, iar cu caminele ai cam luat-o razna.

 6. AVRAAM

  Vorbe goale! Goale! Din 1999 incoace MAIul a devenit SRL! Autorul, politistul Radu este mincinos si a depus declaratii false catre reporterul ZDG! Mincinos! A mintit ZDGul. Fiecare “ment” lucreaza cu oamenii.Dar oamenii cand ajunge cazul de declaratii la politie ori plangeri,”multumesc” politistii cu bani vartosi,de altfel nici un politist nu misca un deget ca sa alerge degeaba.Mai ales cei din ancheta si politia criminala cu politia rutiera si sectorisii.Un ultim caz a fost saptamana trecuta la STEFAN-VODA: un membru de partid din biroul central al PLDM a fost impus de anchetatorul raional de politie sa-i achite o suma de 350(trei sute cinzeci) de euro chipurile pentru un caz penal,ca anchetatorul sa musamalizeze cazul.Omul de la PLDM a achitat si totodata s-a adresat catre premierul Filat. Acu cum credeti, va scapa basma curata comisarul din STEFAN-VODA cu anchetatorul in cauza??? Poate va face ceva ministrul ROIBU,caci comisarii raionali de politie au devenit “boieri” de divan! Loctiitorii acestora sunt si ei “boieri” de canapea.Sefii politiei rutiere si politiei criminale sunt “nacialnici” mari.Lucreaza doar sectoristii tineri.Pe situl MAI in compartimentul “conducera” MAI nu gasesti nici un nume de comisar raional de politie.D-l Roibu ii cunoaste?Vrea si populatia sa cunoasca “slugile” poporului,numele,familia,gradul,telefoanele mobile a “boierilor” de politie,la care ii poti gasi,nu cele din biroruri care permanent nu raspund ori sunt ocupate?Duceti-va in Causeni ori Stefan-Voda si intrebati lumea,cine e comisar,gradul,numele?Nimeni nu cunoaste nimic!!!!In cel mai bun caz vor rosti doar numele sectoristului.Apoi pentru ce dar primesc salarii comisarii? Pentru a fi “clouni” si “papusi” in functii???

 7. aniky

  sund deacord ca salariu e mic si locuinte nau dar asta nui motiv sa maltratezi oamenii si sa te porti cu ei ca cu vitele asa ca nu vad ce are salariu cu 7 ani de acasa si cind acelasi politist se duce cu copilul la medic sau la scoala cu dinsul nu se poarta brutal si refuza sal diserveasca pentru ca chipurile salariu e mic este o problema de sistem in lok sa se lupte cu sistemul ei il deservesc cu onoare si respect si nu isi pun intrebari despre morala faptelor lor

 8. un cetatean

  Atit timp cit : procurorii,judecatorii, si politistii,nu vor fi renumerati superior fata de alti salariatii ai altor institutii,se vor ivi acele probleme negative in indeplinirea justitiei.Exemplu;un subofiter( roman)cu toate gradele si o vechime de 30 ani ( numai militar),are o pensie de peste 9000 lei moldovenesti.

 9. p/cetatean

  Pini cind toti procurorii si judecatorii nu vor trece detectorul cu minciuni nimic nu se va schimba.

 10. vera

  Pentru p/cetatean: Da unde i-ai lasat, pe cei de la MAI, de la trecerea detectorului? Ei vor trece, dar naravul lor, ba!!

 11. vera

  Ce atita jale si plinset ,in tara, pentru politistii nesatisfacuti de conditiile de trai; oamenii de rand, mai greu o duc: nici leafa n-au, nici cui se plinge nu au. N-astepte leafa mare si apartamente -cu pret redus! Impreuna cu poporul trebuie sa lupte, pentru stabilirea democratiei ,in tara, sa apere poporul, sa DIVULJE sefii lor corupti, de la care asteapta salarii majorate si apartamente. Poporul trebuie salvat, dar nu ingropat s-au terorizat, violat, pentru ca lupta pentru o cauza unica: dreptate si libertate..! Voi,politistii, a-ti demonstrat contrariul ,la data de 7 aprilie, nu divulgati adevarul despre cei,ce vau impins sa faceti crime si omoruri la comanda…A-ti slugit celor, ce au contribuit la inadusirea libertatii, aducand suferinta de o viata oamenulor- pasnici,iubitori de adevar. Acum ,plingeti-va celor, ce le-ati intrat in voie si asteptati apartamente, ca ei de mult le au si traiesc cu mult mai bine ca voi, datorita voua, celor, care le indepliniti gusturile neimplinite, dinafareaLegii. A-ti stiut ce profesie alegeti, vau fost cunoscute urmarile,de ce a-ti dat juramintul de politisti, daca iubiti banii, uniforma si legitimatia,in buzunar-la pept, dar uriti ordinea si poporul ,chinuit de regimul comunist atitea ani la rind? De-o paine aveti,gazda aveti cu ce o plati, alte venituri pot sa mai existe;de la rude si alte surse, ce nu va place? Lucrati baieti cinstit si ve-ti obtine ceva,fiind apreciati ! Stimati poporul pasnic si RESPECTATI ADEVARUL.!!

 12. AVRAAM

  In 2003 generalul Papuc Gh.Gh,ministru MAI a facut o analiza ampla a colaboratorilor “nacialnici” din MAI.Cand a primit rezultatele investigatiilor s-a ingrijorat.Majoritatea sefilor de directii si departamente,comisari si vice,sefi de birouri si sectii,vice/ministri MAI,comandanti de subdiviziuni,sefi de stat/major,sunt veniti de la tara,locuiesc la gazda,in camine.Din Chisinau,adica colaboratori nascuti in Chisinau cu apartament parintesc era doar Sergiu Golovaci-ajutorul ministrului si Igor Bodorin-vice/ministru,restul sefilor toti aveau nevoie de apartamente!Toti!Adica la moment trebuia vreo 9000 de apartamente.Cei mai multi “alesi” sunt veniti in MAI dupa apartamente de la Edinet,Orhei,Drochia,Ocnita,etc.Daca te uiti atent la biografia fiecarui sef de MAI este venit din “derevne”,adica din sat si merita apartament,cu 4 ori 5 odai!In Chisinau!Nu e secret,ca orice comisar de politie raionala din suburbie are apartament inscris pe soacra,sotie in Chisinau.De unde?

 13. Valentina Cușnir

  nu putem să-i punem pe toți într-o oală și să se dea cu părerea cei care nu au trecut, cel puțin, pe lîngă oală, nemaivorbind să se fi fiert cît de puțin în ea. Eate boala sistemului nostru și nu facem nimic pentru a lecui. Este aceeași situație ca și în parlament și în toate structurile. Am fost exemplu de deputat cinstit, care mi-am ăcut datoria de la început și pînă în ultima zi de mandat. Dar sunt cea mai bătută cu pietre și învinuită că am fost la treucă și aș fi furat milioane.
  Nu ne unim ca să schimbăm ceva și să trăim toți mai bine ci îi tragem pe toți în hău.
  dacă a existat lege, de ce să nu se respecte? și acuma, anulînd legea, vor să scape de bătăi de cap?? Vor pleca toți peste hotare!!!!! Asta ne dorim???
  Am fost în multe comisariate pe parcursul mandatului de depăutat. Cunosc din interior situația. Cum să declare ce s-a întîmplat la 7 aprilie 2009 dacă sunt și polițiștii în pericol împreună cu familiile lor??? Cine le asigură securitatea??? Credeți că nu sunt măcinați de durerea celor întîmplate?? Am discutat cu mulți din ei. Sunt victimă și eu. Și-au permis să bată o femeie-deputat pentru că am fost practic unicul martor al masacrului din noaptea de 07 spre 08 aprilie 2009 în PMAN, care i-am recunoscut pe mulți polițiști-șefi în haine civile. acuma suntem intimidate și amenințate atît eu, cît și avocata mea. Cine ne apără???
  Cei de la guvernare rîd și le pare bine că noi ne năpustim unii asupra altora și nu le facem lor bătăi de cap.
  Să ne trezim, să ne unim, să ne susținem!!! Altfel ne vom pierde degrabă!

 14. Valentina Cușnir

  lui AVRAAM! De ce rezi că a fost normal ca pe cei veniți de pe aiurea să-i aștepte cu apartamente și să le achităm noi pensiile mari cîștigate pri armata sovietică sau prin structurile kgb-iste, iar tinerii noștri veniți de pe la Edineț, Briceni…. să nu primească un apartament de serviciu nici peste 10 ani de muncă?? Cei care au trăit prin cămine s-au trezit pe drum. Căminele au fost privatizate în întregime de persoane necunoscute!!!!
  Sau poate Chișinăul este doar pentru străini???

 15. AVRAAM

  D-na Valentina,cu tot stima si respectul catre D-stra am scris si zis ceia ce stiu.Sunt din “sistema”.Da sistema la noi in RM de la generalul Voronin pana la generalul Roibu in MAI nu sa modificat.Stiti d-stra,d-na Valentina cat e “biletul” de intrare anul 2010 la Academia de Politie?7000 mii de euro!Mentalitatea moldovanului/parinte care insista ca copilul sa fie “ment” e cunoscuta:copilul se va hrani in politie!Chiar daca politistii sunt ucisi la datorie,injunghiati,impuscati de criminali,parintii achita 7000 de euro la Academia de politie ca odraslele lor sa fie politisti,de ce?Un bun prieten si coleg de al meu loc/colonelul Cantemir Grigorie Tudor,a avut un vis,sa devina comisar de politie in CPS Botanica,avea deja 15 ani in DSO,avea experienta era un bun profesionist,dar n-a agonisit cei 15000 de euro ca sa devina comisar,a murit de cancer.Intrebati orice politist,MAIul nostru e SRL!Vrei avansat-achita ruble!Vrei functie-achita ruble!Ruble europene!Ruble europene mari!Cat priveste apartamentele,fiecare sectorist stie unde,in ce apartament locuieste cate o babuta ori batranel fara rude si fara ajutor,principal e sa ai un notar fidel,dar asta e alta tema…

 16. Mitru

  Va frasuiti taman acei cu musca pe sleapca. N-am auzit Europa sa dee apartamente pe viata la parlamentari si militie. Va bagati acolo pentru ca aveti de toate si chupurile tare va este greu, dar nu dati inapoi. Va pare ca fara voi satul nu poate lucra pe deal sa va faca voua apartamente si voi cu leafa de stat, dar cu masini BMW.

 17. vera

  A-s vrea sa stiu, pentru care merite s-a ales cu gradul de sub-locotenent, d-nul Gorea V., care dupa evenimentele de la 7 aprilie a fost intarin in functia de sef al politiei de la Piata Centrala – politist – tinar, inca, in comparatie cu altii, pentru asa rang inalt ?
  Adjunctul CPsct Centru, d-nul L.Luca face informatii false, privitor la ordinea publica pe str. Armeneasca, unde activeaza baietii de la SCUT ! Amanunte cititi pe saitul lui O. Brega – EU-ziar personal,21.02.2011

 18. AVRAAM

  Multstimat ZdG!Dragi reporteri,am o rugaminte la D-stra: descifrati in limba romana ori moldoveneasca corect ce inseamna -“Seminar de specialitate în scopul eficientizării procesului de implementare a Concepţiei de reformare a MAI”-,acista informatie a fost preluata de pe situl mai.md.Un profesor,un medic,un manager de la oras nu poate intelege ce e scris.Cum sa inteleaga un cetatean de la tara “limba pasariceasca” a MAIului.Eu cred ca nici politistii nu inteleg sensul acestor-“Seminar de specialitate în scopul eficientizării procesului de implementare a Concepţiei de reformare a MAI”.Apoi,MAIul isi batejoc de cetateni cu jonglarea cuvintelor ori imiteaza reformele?De parca Marian Lupu in limba sa le compune texte pentru MAI.D-le general Roibu?reforma MAI prevede nu numai imitarea reformelor,ci un limbaj si fapte care pot fi intelese corect de populatie si nu in stilul-/”Seminar de specialitate în scopul eficientizării procesului de implementare a Concepţiei de reformare a MAI”/

 19. costel

  corect avrrame s-a explice mai pe intelesul oamenilor de la tara ,nu toti sunt intelectuali ,s-au o alta solutie ar fi dictionarul de limba si literatura romana

 20. Sergiu

  Avraame, in tara asta sunt si oameni ca lumea. Numai tu din “sistema” ta vezi negru. Ce fel de sistema e? Vreo firma de tocat bla bla? Am absolvit Academia fara 7000. Nu zic ca nu exista mita, nu taxa. Dar poti intelege ca dau mita prostii, retardatii, papusele de bani gata care n-au nimic cu cartea nu numai la Academie. Cei din sistem nu fac asemenea aburi pe internet.

 21. CONSTANTIN

  “Cei din sistem nu fac asemenea aburi pe internet”,cei din sistem fura care si cum poate, si tac chitic sa nu afle si altii unde se poate de furat………

 22. AVRAAM

  Cu ocazia a sarbatoarei de 23 februarie,vreau sa aduc sincere felicitari BARBATILOR trecuti prin Armata Sovietica si Flota maritima,celor ce au absolvit scolile militare superioare din URSS,celor ce au trecut cu armata in termen Vietnamul,Cehoslovacia,Ungaria,Polonia,Cuba,Germania,Egiptul,Nicaragua,Afganistanul,Carabahul,Transnistria,Cernobalul,selor ceau trecut prin foc,lazarete,durerea de a pierde camarazii,felicitari celor ce nu s-au frant si n-au devenit tradatori!!!!Felicitari BARBATILORE ADEVARATI!!!Nu suntem noi vinovati ca ne-am nascut in asa vremuri de grea incercare.Guvernele,patridele politice vin si de duc,dar BARBATI adevarati,care cu arme in mana nu cu minciuni dulci,pot apara Patria.Toti cei nascuti si facuti in URSS avem o sarbatoare a BARBATILOR-23 februarie!Cu sarbatoarea,BARBATILOR!!!!Demnitate si curaj!

 23. AVRAAM

  Sergiu,uitat-te in oglinda,nu esti “MARA”?Citeste atent,biletul anului 2011 e 7000 euri.Tu ai absolvit Academia acu,reese ca ai avut bilet de intrare in 2006?Erau alte taxe atunci,pe care singur le recunosti.Apoi cine dar abureste lumea???

 24. ATEM

  Stimate Avraam. E drept, ai facut parte din sistem – forte elita. Nu mai faci parte demult. E regretabil faptul ca atunci sistemul a inceput o campanie de curatare a imaginii de politist, dar n-a reusit definitiv. Caracatita care a infectat sistemul e prea mare. Are dreptate cine scrie, cei din sistem tac malc si tu taceai atunci desi aveai posibilitatea sa vorbesti daca cunosteai ilegalitati. N-au vorbit cei care se simteau vinovati. Dupa razboi, multi eroi ca sa-ti descarci acum furia si slabiciunea. Contribuabilii trebuie sa-si recapete increderea in politie. Sistemul face posibilul ca si mai departe sa se elibereze de spagari care si-au facut din asta o traditie. Numai asa va fi respectat si aparator al societatii, nu o sperietoare.

 25. Simion

  23 februarie: sărbătoarea beţivilor. “Demnitate şi curaj” armată sovietică, pe unde ai trecut, nici iarba n-a mai crescut. A mai rămas să faci un hod şi la Chişinău, de Transnistria cekistu ista nenorocit care se dă buricul pământului a uitat să ţi-o pună la teritoriile ocupate.

 26. ВАЛОДЯ

  Simion..a fost cand’va razboi.Sunt si eroi,sunt si vaduve sunt si copii orfani.LIMBA ROMAMA cu latinita,TRICOLORUL si SUVERANITATEA MOLDOVEI,cu sange a fost adusa de moldovenii care au trecut cu serviciul militar in Armata Sovietica.Maine,de va fi razboi,vei muri primul Simioane,caci doar a palavragi stii,nu si a aprara familia si Patria..Slava Eroilor!

 27. iovu

  pt VALODEA.nu stiam ca armata sovietica ne-a adus limba romana, si cate alte bunuri alaturi de oroare. tot e roman si ? nici rusii nu te-ar netezi pt greseli.chiar si ei nu mai pomenesc de ar-ta sov-ca si sarbatoarea lor o numesc altfel.eu cred daca nu era armata sovietica nici orfani n-ar fi.dar tu nu esti un orfan,nu-i asa?

 28. CONSTANTIN

  IOVU CU RESPECT DAR VOLODEA A SPUS CLAR CA- LIMBA ROMANA cu latinita,TRICOLORUL si SUVERANITATEA MOLDOVEI A FOST ADUSA CU SANGE DE MOLDOVENII CARE AU FACUT SERVICIUL MILITAR IN ARMATA SOVIETICA.ADICA AU FOST PREGATITI ACOLO, DUPA CARE AU LUPTAT PENTRU VALORILE NOASTRE NATIONALE. 23 FEBRUARIE ESTE SARBATOAREA CELOR CARE AU FACUT SERVICIUL MILITAR IN ARMATA SOVIETICA.SI PANA LA URMA O SARBATORESC TOTI CEI CE STIU CE INSEAMNA SERVICIU MILITAR.CEI CARE NU AU FACUT ARMATA, NICIODATA NU VOR INTELEGE PE CEILALTI.MAI SIMPLU SPUS “кто в армии служил тот в цирке не смеется, а кто смеётся тому праздник 8 марта”. IMI CER SCUZE DACA AM OFENSAT PE CINEVA.

 29. AVRAAM

  CONSTANTIN,ma alatur celor spuse de tine!Sunt de’acord,nu toate cele rele am insusit din patria copilariei-URSS.Toata elita noastra politica si inteligenta,are studii superioare (GRATIS) din URSS.Armata Sovietica era un bun “alma mater” pentru barbatii Moldovei.Intrebati parintii si buneii care au facut serviciul militar in URSS,au doar vorbe bune.Era o vorba: vreai sa devii barabat-pleaco la armata.Bunelul meu permanent zicea: Pe un adolescent il face barbat armata,pe o fata o face femee patul.Nu aduc ode Armatei Sovietice,dar datorit serviciului militar multi moldoveni au avut ocazia sa vada Europa si Asia,au fost feriti de puscarie,n-au devenit boschetari,au capatat studii in domeniul apararii Patriei,familiei,demnitatii.Pardon catre ZdG,dar de aia si avem asa conducere in tara,caci majoritatea politicienilor si ministrilor au ramas la nivel de copii de sub poala mamei,adolescenti,caci nu au serviciul militar.Poftim:Lupu,Filat,Musuc,Bodiu,Tanase,Lucinschii,idee n-au ce e armata,disciplina,responsabilitatea si apararea poporului!Se comporta ca fetitele.Alde generatia Coca-Cola,la razboi inapoi,la placinte inainte.De aia Guvernul nu acorda si nu se implica in problemele UNVRA si UVRPI!Acesti doi piloni-UNVRA si UNVRI stau la baza independentei RM!dar,cui ii pasa de eroi?Avem alte valori in tara-alde “macio” de oligarhi,care stiu sa fure,nu si sa apere…

 30. tofan

  AVRAAMe tu te alaturi la toti.cum nu te-ai alaturat si la ATEM? imi pare ca te alaturi numai tie insuti.Toata ziua cu prindeti hotul dar la concret n-ai sarit sa-i astupi gura cu apa chioara.

 31. AVRAAM

  tofan,ma alatur oamenilor sanatosi mai ramasi inca in Moldova,caci randurile nebunilor creste proportional geometric invers cu zi ce trece.De’ar fi numai nebunii,caci nebunia poate veni si peste un om sanatos de la griji,nervi si disperare.Mai sunt si dauni cu debil din nascare cu diplome,grade stiintifice si partide formate.Mai sunt si agentii de derbedei cu rude infuente “de sus”.Ma alatur celor ce gandesc si supravietuesc ca mine in aceasta “baltoaca” de broscoi si mormoloci cu soparle numita RM.

 32. petrus

  eu nu inteleg ce va bateti gura degeaba cu constantini,avrami,valodei emotionati si azi de armata sovietica si mai putin de “latinita” si limba romana.doar scriu si vorbesc altceva.parca is frati sau ii unul cu dubla personalitate menit sa prosteasca lumea.

 33. AVRAAM

  petrus,eu insist tu si fratii romani sa vedeti: “Transnistria,durere si speranta”–www.youtube.com/watch?v=2537NwpgHwc apoi sa vii aici cu comentarii,bine?”MACIO”!

 34. CONSTANTIN

  LAMURESC PENTRU TOTI CEI CARE NU STIU ,ORI NU INTELEG LIMBA ROMANA,PENTRU ACEI CARE DUPA RAZBOI SUNT EROI…………, PENTRU ACEI CARE CHIAR DACA POARTA PANTALONI,TOT 8 MARTIE ESTE SARBATOAREA LOR .!!! NIMENI NU ESTE EMOTIONAT SI NIMENI NU SLAVESTE ARMATA SOVIETICA CARE PANA LA URMA ESTE PENTRU NOI O ARMATA DE OCUPATIE. TREBUIE SLAVITI ACEI EROI CARE AU LUPTAT ,AU MURIT,IN RAZBOIUL NEDREPT DE PE NISTRU SI NU NUMAI. DACA ASA A FOST TIMPUL SI ARMATA SE FACEA LA RUSI, CARE E PROBLEMA??? VEDETI O CRIMA IN ASTA ????????????? CE FACEM DAR CU SOLDATII ROMANI CARE AU LUPTAT COT LA COT CU TRUPELE FASCISTE.??????? GATA FETELOR, TREZITIVA, RAZBOAIELE AU TRECUT. EROI SUNT SI ACEI SOLDATI ROMANI, SI ACEI SOLDATI RUSI CARE AU LUAT BERLINUL, DAR SI ACEI CARE AU MURIT LA NISTRU.

 35. AVRAAM

  Drept zici CONSTANTINE!Dar eu stau la indoiala ca baieteii nostri bravi de sub poalele mamelor poarta pantaloni,stiu cati’va baietei din Giuvern si Pasrlament care prefera fustite si de 8 martie isi fac buzele cu ruj,se berbieresc pe pieprt si isi pun ca Iulea Timosenco parul in frunte! 🙂

 36. peeeoet

  Viata de politist…..cel mai mare calvar…..toti te inura cand mergi pe strada,nu poti sa iesi la o distractie ca toata lumea se uita numai la tine.Pentru cei care vor sa se faca politisti am un sfat:ganditi de 2 ori inainte de a face aces lucru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *