Principală  —  IMPORTANTE   —   Veteranii de război: de la…

Veteranii de război: de la Platforma DA – la PDM şi la votul mixt

Uniunea Naţională a Veteranilor de Război (UNVR) pentru Independenţa şi Integritatea R. Moldova este cea mai mare organizaţie a combatanţilor din Războiul de la Nistru din 1992, numărând 15 mii de persoane. Deşi, potrivit statutului asociaţiei, aceasta este o organizaţie non-guvernamentală şi non-politică, unii reprezentanţi au susţinut sistemul uninominal de vot, promovat de Partidul Democrat (PD), apoi cel mixt, toate după ce, în 2016, au decis să părăsească Platforma DA.

La fondarea Platformei DA, combatanţii UNVR erau membri sau simpatizanţi ai acesteia, participând la acţiunile de protest din 2015. Potrivit lui Vasile Iacubov, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din sectorul Ciocana, Chişinău, reprezentanţii Asociaţiei au susţinut aceste acţiuni, întrucât DA, la acel moment, era o platformă civică, scopul combatanţilor fiind să asigure securitatea şi desfăşurarea paşnică a evenimentelor publice. După proteste, tot Vasile Iacubov declara pentru presă că Andrei Năstase ar urmări acapararea puterii în stat şi, împreună cu mai mulţi colegi, ar fi fost instruiţi să realizeze acest plan. Potrivit lui, membrii DA, ghidaţi de Andrei Năstase, au intenţionat să ia cu asalt Aeroportul Internaţional Chişinău, clădirea Guvernului, dar şi să incendieze sediul Publika TV, folosind cocktailuri Molotov. „Constantin Boiştean a comunicat că, la aeroport, vom fi aşteptaţi de un grup de persoane şi un camion de mare tonaj, care va distruge gardul Aeroportului, iar noi să intrăm pe teritoriu şi pe pista aviatică”, declara Iacubov.

Chiril Moţpan, membru DA, a dezminţit informaţia mediatizată de Iacubov. „Plahotniuc a ajuns la cele mai mârşave acţiuni. Când colegi de-ai noştri, cu care am împărţit o bucată de pâine, sunt rupţi şi puşi împotriva noastră. Declaraţiile lui Vasile Iacubov sunt manipulări, minciuni sfruntate, calomnii. Noi nicicând nu am susţinut ideea unor acţiuni violente. Ne-am condus mereu de buchea legii. Dimpotrivă, el şi un grup de camarazi din jurul său erau înclinaţi spre proteste violente, pe care noi nu le-am accepta”, dezvăluia, ca răspuns, Chiril Moţpan.

Mihai Tomacinschi, ex-preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, asociaţie din care face parte şi Iacubov, spunea că vestea trădării camaradului său a fost o lovitură pentru el. „Vasile Iacubov este fratele meu de arme, oameni care nu se vând şi nu se cumpără. Regret minciunile pe care le-a spus, dar pot să declar cu toată sinceritatea că toate eforturile noastre au fost mereu îndreptate pentru a împiedica violenţele”. Ulterior, Iacubov a mai spus că scenariile ascunse ale liderilor formaţiunii DA l-ar fi determinat pe el şi pe alţi veterani să părăsească formaţiunea, lucru care s-a produs în iulie 2016.

Secretarul UNVR, Radu Prisac, într-o declaraţie publică, preciza că veteranii de război încetează orice colaborare cu DA, motivând că platforma civică s-a transformat într-un partid politic, iar asta contravine principiilor uniunii. „Noi ne-am născut ca o mişcare împotriva hoţiei şi fărădelegii, nu pentru a servi unui grup de indivizi care au interese murdare, nu pentru a fi folosiţi în războaie politice”.

Şapte organizaţii ale veteranilor de război susţin uninominalul

Deşi UNVR şi-a retras sprijinul pentru DA, argumentând că nu poate desfăşura acţiuni politice, la 27 aprilie 2017, împreună cu alte şase organizaţii de veterani, au anunţat că susţin sistemul uninominal, deoarece acesta oferă o personalizare mai mare a votului.

„Votul direct pentru un candidat sau altul va genera o majoritate parlamentară care va avea drept efect crearea stabilităţii politice. Susţinem această iniţiativă pentru că, dacă nu ne implicăm noi, altcineva va alege şi nu întotdeauna aceste alegeri sunt în beneficiul cetăţeanului simplu”, a adăugat Victor Sprâncean, care a vorbit în numele celor şapte asociaţii de veterani.

Susţinerea sistemului electoral mixt

Ulterior, în iulie 2017, veteranii de război au participat deja la mitingul pentru susţinerea sistemului electoral mixt. La 20 iulie, mai multe portaluri de ştiri şi televiziuni au preluat un video postat pe Facebook, în care se vedea cum Mihai Bălan i-ar fi dat nişte bani unui alt combatant. Autorul video-ului susţine că ar fi vorba de o sumă de 600 de lei, plătită pentru cei care au participat la miting.

Nu este pentru prima dată când veteranii Războiului de la Nistru ar fi acuzaţi că ar lua bani pentru a participa la anumite evenimente. La 29 august 2016, Alexandru Petkov a învinuit militarii care au participat la parada militară jubiliară cu prilejul a 25 de ani ai R. Moldova că ar fi fost plătiţi cu 500 de euro.

În ziua mitingului, Vasile Iacubov şi Oleg Sârbu au fost cei care l-au bruscat violent pe Andrei Năstase, împingându-l de pe scena susţinătorilor votului mixt. Oleg Sârbu ar fi implicat într-un dosar penal pentru braconaj, informaţie confirmată de un comunicat emis pe 15 ianuarie 2016 de Direcţia Inspectoratului Ecologic de Stat din Criuleni. Într-un raid de combatere a braconajului, acesta a fost surprins lângă un mistreţ împuşcat. Sârbu le-a declarat poliţiştilor că păzea fondul forestier şi cinegetic, dar a refuzat să prezinte actele pentru arma găsită în maşina în care se afla”, scrie jurnal.md.

Mihai Bălan, care are gradul de locotenent-colonel, a fost surprins împreună cu alţi combatanţi, printre care Oleg Sârbu şi Vasile Iacubov, stând la o masă într-un local din centrul capitalei. Imaginile au fost făcute cu telefonul mobil de către un activist civic şi plasate pe o reţea de socializare pe data de 20 iulie.

Mihai Bălan a fost ales preşedinte al asociaţiei în octombrie 2016. Atunci afirma că toţi veteranii care au promovat interesele unor partide în numele organizaţiei au fost demişi de la conducere. „Unii colegi au abandonat eşichierul social şi s-au pornit pe platforma politică. Noi suntem o structură socială şi legea nu ne permite”, declara proaspătul preşedinte.

„Rogozin este un mercenar de război”

În iulie, curent, UNVR a declarat, într-o conferinţă de presă, că ar fi împotriva vizitei lui Dmitri Rogozin la Chişinău, acuzându-l pe acesta că a luptat pentru dezintegrarea teritorială a R. Moldova. Totodată, Mihai Bălan îndemna societatea să participe la protestul de la aeroport, în ziua în care Rogozin urma să ajungă la Chişinău. „Este vorba de un mercenar de război care a luptat împotriva poporului moldav, la Nistru”.

La aceeaşi conferinţă, Vasile Iacubov susţinea că 286 de eroi şi-au pierdut viaţa în conflictul de la Nistru, iar prezenţa lui Rogozin pe teritoriul nostru ar fi lipsă de respect faţă de cei care au luptat pentru independenţa R. Moldova.

Contactat de ZdG, ex-preşedintele Uniunii Veteranilor, Mihai Tomacinschi, susţine că a văzut acele secvenţe video cu Bălan şi Iacubov. „Eu am lucrat în sistem şi lucrul ăsta trebuie dovedit, dar dacă într-adevăr aşa-i, eu acuz vehement asta, condamn şi regret cele întâmplate”. În acelaşi timp, Tomacinschi susţine că asociaţia veteranilor nu ar trebui să participe la evenimente politice. Dacă Iacubov a mers ca persoană fizică, are tot dreptul, dar dacă a făcut declaraţii că merge ca organizaţie, a încălcat normele statutare şi nu este corect ca un combatant să fie plătit pentru a participa”, susţine ex-preşedintele.

Expertul politic Oazu Nantoi susţine că, de fapt, aceste fluctuaţii politice contra bani reprezintă starea generală a societăţii. „În Parlament, modificarea sistemului electoral a fost votată de 76 de deputaţi. Aceşti deputaţi cât de consecvenţi au fost după 30 noiembrie 2014, când au fost aleşi în Parlament? Al doilea aspect este că, în R. Moldova, este o practică scârboasă când politicienii angajează cetăţeni din diferite categorii, nu mă refer la voluntari, hai să ne amintim de billboardurile celea cu votul uninominal, în care figurau diferite asociaţii ale intelectualilor, ale scriitorilor, ale măturătorilor, sindicatele… Asta e calitatea societăţii noastre, starea generală a societăţii. Totul e incorect, începând de la comportamentul aleşilor noştri. Peştele de la cap se strică”, susţine expertul.
UNVR are 40 de organizaţii primare în toată republica.

Liliana BOTNARIUC