«Verde» pentru Chirtoacă

Era slăbuţ ca şi acum. În copilărie era poreclit “Dorin Mandarin”. Un copil modest, care, deseori, mergea la păscut vaca. Mergea cu bicicleta şi cădea pe jos. Se ridica şi continua mai departe. La discotecă nu se ducea. Era mai mult preocupat de lucrul din jurul casei. În şcoală era deştept, numai că intra în clasă după ce suna clopoţelul. “Un copil ca toţi ceilalţi, însă m-am bucurat când am văzut că făcea drum pentru “copeica” până în faţa casei”, îşi aminteşte Ion Chirtoacă, tatăl primarului de Chişinău.

Edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, s-a născut în comuna Coloniţa, la 7km de Chişinău. Încă din maxi-taxiul care duce spre Coloniţa, oamenii discută despre ultimele apariţii publice ale primarului de Chişinău. “Te-ai uitat aseară la televizor? Şi al nostru a vorbit …”

“Verde pentru Moldova”

În centrul localităţii, la o alimentară, îl întâlnim pe unul dintre verişorii lui Dorin Chirtoacă. Îmbrăcat în uniformă militară, cu puşca în automobil, poziţionată pe scaunul din faţă, s-a arătat amabil să ne ghideze spre casa lui Chirtoacă. “Haideţi că vă duc eu. Trebuie să mergem repede, că mă duc la vânătoare”, se arată grăbit Nelu Ghimpu. Tot el, pe drum, ne povesteşte că în copilărie cel mai des mergea cu vărul Dorin pe la iaz şi pe la livadă.

Ajungem pe strada Ciocana Veche, 23 din Coloniţa, locuinţa declarată, ca si proprietate, de edilul capitalei în declaraţia de avere. Observăm că poarta şi gardul sunt de culoare verde. “Verde pentru Moldova”, face glume un vecin, care susţine că nu are nimic de a face culoarea politică cu cea a gardului. “Pe Dorin îl ştiu de mic. El pe la discotecă nu se ducea. Se ţinea de carte. Era isteţ şi luptător, ca şi rudele lui din familia Ghimpu”, ne spune vecinul Ion Soltan, care ne sugerează să revenim mai târziu, că poate găsim pe cineva acasă.

Dodon şi Chirtoacă

Localnicii din Coloniţa, deşi au mari aşteptări de la primarul de Chişinău, mai mult îl vorbesc de bine decât de rău. “De când Dorin este primar, în sat s-au mai schimbat lucrurile, însă nu foarte mult. Dodon, când era la primărie, a făcut mai multe pentru satul lui de la Călăraşi. Dar eu zic aşa: Dorin are dreptate şi noi îl înţelegem. La cum s-a exprimat odată în faţa poporului, ca să nu intre în gura lumii, nu trebuie să facă multe doar pentru satul lui”, ne spune o altă vecină, care locuieşte pe strada Ciocana Veche.

Pe Alexandra Zastavnivschi o întâlnim lângă primărie. Aceasta face o comparaţie între vremurile de acum 20-30 de ani şi mediul în care se formează tinerii azi. “Dorin era slăbuţ ca şi acum. Parcă îl văd cum mergea pe o bicicletă şi cădea pe jos. Se ridica şi mergea mai departe. Pe la discotecă nu prea se ducea. Pe atunci erau altfel de dansuri, care se ţineau la casa de cultură. Acum sunt alte cluburi decât erau odată. Şi dacă înainte oamenii se culturalizau, acum mulţi tineri o apucă pe căi greşite”.

Tatăl lui Dorin: Mai puţină vorbă şi mai mult lucru

La staţia de autobuze din centrul localităţii îl întâlnim pe moş Gheorghe. Aşteaptă autobuzul spre Chişinău. Se arată mulţumit de ceea ce face Dorin Chirtoacă pentru localitate. “A făcut în faţa blocurilor de aici un loc de joacă pentru copii. Nu a trecut mult şi deja au furat urna şi au distrus scaunele. Le-a reparat o dată. Da’ cât se poate? Şi oamenii trebuie să contribuie cu ceva. De sus nu cade nimic”, ne spune bătrânul.

Afară deja se lasă întunericul. Revenim la casa familiei Chirtoacă, în speranţa că vom găsi pe cineva. În ogradă îl observăm pe tatăl primarului de Chişinău, Ion Chirtoacă, care venise de la un amic. La cei 70 de ani ai săi, ne spune că este un om obişnuit şi nu ar vrea să facă declaraţii pentru presă. “De când feciorul meu este primar, nu am apărut la niciun ziar şi la nicio emisiune. Mie îmi place lucrul fizic. Iată că mă emoţionaţi deja. Îmi place ca oamenii să muncească şi mai puţin să vorbească”.

“Am vrut să o cunosc pe Andreea Marin”

Totuşi, Ion Chirtoacă ne invită în ogradă. “Haideţi, intraţi în casă”. Scoate o bucată de salam şi câteva felii de pâine. “Mă duc să aduc şi un ulcior de vin”. Îi spunem că nu trebuie să se deranjeze şi să ne povestească mai multe amănunte despre fiul său. “Pe această canapea a stat şi actorul Grigore Grigoriu. Camera asta e tare scumpă. Aici s-a născut şi Dorin. Era sârguincios. Mergea după viţică şi-şi făcea şi lecţiile. Cred că era prin clasa a IV-a când se trăgea asfalt pe drum. Cu cine a vorbit şi cum, nu ştiu, dar seara, când am venit acasă, am văzut că a asfaltat şi prin ogradă, ca să trag automobilul «copeica» până lângă casă”, îşi aminteşte tatăl lui Dorin.

Ion Chirtoacă se mândreşte că feciorul său a ajuns în fruntea capitalei, însă ne spune că se bucura şi atunci când lucra la emisiunea “Surprize, Surprize!”. “Mă uitam la emisiune, cu gândul că poate îl văd şi pe Dorin. Tare mult îmi place şi o apreciez pe Marin. Ştiu că a fost de mai multe ori la Chişinău. Am vrut să o cunosc şi să vorbesc cu Andreea Marin. Dar…”, ne spune el pe un ton pesimist.

“Măi Dorin, măi, sunteţi surzi?” “Ei, dacă n-am auzit sunetul!”

Din clasa întâi până într-a noua, edilul capitalei a învăţat la Liceul “Gheorghe Asachi” din Chişinău. Prima lui învăţătoare, Nina Alexev, are 80 de ani şi locuieşte puţin mai sus de liceu. Am găsit-o acasă, citind presa. “Pensia nu-mi permite să mă abonez la mai multe ziare, că m-aş abona la cele mai importante”. Învăţătoarea ne spune că Dorin Chirtoacă era un copil isteţ şi ager. “Era mai bun la limbile străine. Bineînţeles că nu a terminat doar pe note de 5, după cum era sistemul de apreciere de atunci. Dar la majoritatea obiectelor era bun. Atunci era legea cu intrarea în rândul pionierilor. Şi nu putea să fie primită toată clasa. Doar câte 4 elevi din grupă. Şi a fost primit şi el, pentru că era deştept”, îşi aminteşte Nina Alexev.

Prima învăţătoare a primarului de Chişinău mai spune că lui Dorin îi plăcea să organizeze tot felul de jocuri. “Avea un bun prieten, Dorin Odonoagă. Când mă uitam, suna la clasă şi ei veneau ultimii. Şi întotdeauna îi întrebam: măi Dorin, măi, sunteţi surzi? “Ei, dacă n-am auzit sunetul!” Ca fiecare copil, mai uita că are de pregătit lecţiile pe acasă, dar improviza rapid un răspuns. Acum mă bucur că i-am fost prima învăţătoare. De 1 septembrie vine şi mă vizitează şi îmi mai aduce câte o floare de cameră”.

Boris Volosatîi, directorului Liceului “Gheorghe Asachi”, susţine că i-a fost profesor de istorie lui Dorin Chirtoacă şi că îl cunoaşte din şcoală şi pe unchiul acestuia, Mihai Ghimpu. “Şi domnul Ghimpu, şi domnul Chirtoacă sunt reprezentanţi ai acelei tagme de oameni care au vrut neapărat să înveţe în Şoala Nr.1, una dintre puţinele şcoli româneşti din perioada sovietică. Familia Ghimpu a fost o familie de intelectuali ai timpului. Oameni care îşi exprimau poziţia lor oriunde, fără să le fie frică de ceva. Dorin încă din şcoală avea atitudinea unui lider de grup, lider de clasă”.

Dorin Chirtoacă ocupă funcţia de primar general al mun. Chişinău de la 17 iunie 2007.

P.S. Citiţi în numărul următor al ZdG un reportaj din localitatea de baştină a ex-preşedintelui Vladimir Voronin


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vlad

  A castigat si merita simpatia majoritatii alegatorilor. Dar m-am intristat ca poate porni pe calea de a pune lacata la usa gazetei “Capitala “.Dupa o asa pierdere am pute pierde o alta CAPITALA.

 2. Luana

  UN NOU MARS AL RE-UNIRII NOASTRE CU ROMANIA:
  MIERCURI, 21 NOIEMBRIE 2012
  DE HRAMUL SATULUI COSCODENI, RAIONUL SâNGEREI
  –––––––––––––––––––––––––––––––––
  la care vor participa vestiti cântareti si actori,
  oameni importanti si toti cetatenii satului
  care vor cere Re-Unirea cu România,
  in baza Actului Unirii al Sfatului Tarii din 28 Martie 1918.
  –––––––––––––––––––––-
  Coşcodeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei.
  Conform datelor recensămîntului din anul 2004,
  populaţia la nivelul comunei Coşcodeni constituia 2931 de oameni.
  Din componenţa comunei fac parte localităţile
  Bobletici, Coșcodeni și Flămânzeni.
  Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei
  și la 101 km de Chișinău.

  Satul Coșcodeni a fost menționat pentru prima datî în anul 1508
  cu numele Flămânzeni.

  În sat funcționează biserica cu hramul Sf.Arhanghel Mihail,
  ridicată în 1804 din lemn, iar apoi reconstruită din piatră în 1855
  și biserica Sf.Nicolae, ridicată în 1907.
  -paroh: părintele Anatolie Boleac,
  / supus al bisericii pro-rusesti de ocupatie a lui Vladimir Kantarean
  si a teroristului popa Markel de la Balti /
  ––––––––––––––––––––––––––
  Hramul satului se sărbătorește la 21 noiembrie,
  de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

  1.
  dl Cernăuțeanu Leonard, primarul s. Coșcodeni,
  tel/fax: 0-262-36333; tel: 0-262-36331; 0-262-36810;

  2.
  Imagini s. Coşcodeni
  http://www.google.md/search?q=S+COSCODENI&start=10&hl=ro&sa=N&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=ci6OUND6OIGeiQLTsoCgBg&ved=0CCAQsAQ4Cg&biw=1366&bih=611
  3.
  cântaretii Tina si Vasilica Trocin din Coscodeni
  http://www.youtube.com/watch?v=O4BA2udVGeE&feature=related
  4.video:
  intilnirea cu colegii peste 32 ani… coscodeni (singerei) 1
  http://www.youtube.com/watch?v=O0GHPblXKpg
  5.
  video:
  IREX CPP Coscodeni TRM
  http://www.youtube.com/watch?v=xO-jwZlDtNs&feature=endscreen&NR=1
  –––––––––––––––––––––––

  Personalitati din Coscodeni:

  – jurnalista Stela Popa, nascuta la 7 August 1982.

  – Oleg Bodrug, directorul Editurii “Prut International”,
  nascut la 23 Feb.1965.
  http://www.vipmagazin.md/profil/Oleg_Bodrug_Un_editor_pentru_aristocra%C5%A3ii_scrisului/

  – doctor Gheorghe Trocin,
  sef adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.
  – Roşca Gheorghe Gheorghe,
  Comisar-adjunct pentru personal al CPR Sângerei,
  Locotenent-colonel de poliţie

  – bunelul academicianului Sergiu Rădăuţan /1926-1998/ tot Sergiu.
  – general aviator român Grigore Baştan /1922-1983 /
  – scriitorul Vasile Nastasiu, critic şi istoric literar,
  om de aleasă cultură / 1946-2012 /.
  – Ştefan Sava, o enciclopedie vie
  –––––––––––––––––––––––––––––
  N.B.
  si o amintire de Ion Holban, politist de 50 de ani,
  actualmente stabilit in Donduseni:
  Coscodeni:
  “un sat de neuitat, cu un răuleţ care ne uneşte cu copilăria, cu râpa izvoarelor unde ne duceam la săniuş,
  stricam poloboacele şi ne confecţionam schiuri,
  cu şesul din faţa satului, unde pe băltoacele îngheţate
  ne plimbam cu patinele, unde la ferărie ascultam
  şi priveam ţiganul care potcovea caii colhozului OKTOMBRIN,
  da cu nostaligia nu te joci…”

 3. Verde

  Domnule Chirtoaca, faceti o surpriza ! surpriza ! tatalui dvs. ca sa o cunoasca pe Andreea Marin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *