Omul de Gardă: Valentin Vârtosu

Sculptorul Valentin Vârtosu este cunoscut datorită originalităţii lucrărilor sale, dar şi datorită faptului că, în plin regim comunist, a reuşit să sculpteze cruci memoriale, montate ulterior aproape clandestin, după care dezvelite şi sfinţite, în memoria victimelor regimului sovietic de ocupaţie. La Răzeni, crucile cioplite în piatră de Cosăuţi păstrează memoria unor dinastii întregi de patrioţi – victime ale deportărilor sovietice.  Alexei Mateevici, la Zaim, Mihai Eminescu – la Bălţi, Vasile Stroescu – la Trinca, Ion Vatamanu, Eugene Ionescu – sunt doar câteva dintre numele unor mari personalităţi, înveşnicite de Valentin Vârtosu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *