Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Universul cărţii la Moldexpo

Universul cărţii la Moldexpo

Cartea şi lectura au fost slăvite în toate timpurile şi la toate popoarele. Chiar dacă, în prezent, tehnologiile informaţionale au o pondere din ce în ce mai mare în rândul utilizatorilor, cartea rămâne a fi solicitată de la mic la mare. Dovadă este cea de-a XIV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret.

Pe parcursul săptămânii trecute, mii de copii, însoţiţi de profesori sau de mână cu părinţii, adolescenţi din aproape toate localităţile Moldovei au păşit pragul Pavilionului nr. 3 de la Moldexpo, pentru a primi în dar o carte de la scriitorul Ianoş Ţurcanu, pentru a-şi cumpăra cărţi bune sau pentru a intra, cel puţin pentru o oră, în minunata împărăţie a cărţii.

Odată cu tăierea panglicii de către preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, marea de copii a împânzit într-o clipită standurile. Enciclopedii, cărţi cu poveşti interesante şi viu colorate le-au bucurat ochii şi le-au încântat inima, fermecându-i.

„Aveţi cărţi de 2 lei?”

„Eu o vreau pe cea cu Scufiţa Roşie, eu – Punguţa cu doi bani”, se auzea printre exclamaţiile picilor. Dar nu toţi au ajuns acasă cu cărţile preferate. Lui Ionel i-a dat mama 60 de lei pentru a-şi cumpăra cărţi, dar, pentru că drumul de acasă până la Moldexpo e cam… lung, a decis să-şi mai cumpere ceva de mâncare. A ajuns la Salon cu 2 lei, întrebând-o pe vânzătoare: „Aveţi cărţi de 2 lei?”. A avut noroc micuţul, pentru că a primit o carte. „Nu avem cărţi la un asemenea preţ, dar am rămas impresionată de povestea lui, expusă cu atâta sinceritate şi lacrimi în ochişori… şi i-am dăruit o carte. Era foarte bucuros”, îmi spune Vera, vânzătoarea de la stand. De fapt, „Aveţi cărţi de 2 lei, aveţi cărţi de 5 lei?” sunt întrebări care răsunau destul de frecvent, potrivit reprezentanţilor editurilor şi ai difuzorilor de carte. Cărţile care aveau un preţ de peste 20 de lei s-au vândut mai greu. „De regulă, cumpărături în valoare de 30, 100 sau 500 de lei au fost făcute de către părinţi şi profesori, dar de acestea au fost mai puţine”, îmi spune Emilia, una dintre vânzătoare.

Copiii, în rând la standul Ambasadei chineze

Ca şi la ediţiile precedente ale Salonului, standul Chinei a fost cel mai popular, cu toate că doar a expus, fără a comercializa vreo carte. Zeci de copii aşteptau în rând autografe în hieroglife chinezeşti, entuziasmaţi şi dornici de a însuşi măcar câteva cuvinte în limba chineză. „În acest an, au venit şi mai mulţi copii. Majoritatea inscripţiilor pe care le-am oferit au conţinut numele lor, apoi numele statelor, Moldova şi China”, îmi spunea Ingxia, reprezentanta Ambasadei Chinei în R. Moldova. Aproape la fel de mulţi vizitatori, dar şi cumpărători, i-au avut editurile „Prut Internaţional” şi „Princeps Edit”, precum şi societatea de distribuţie a cărţii „Pro Noi”. Potrivit unor estimări, cele mai solicitate au fost cărţile cu poveşti, după care a urmat literatura şcolară, dicţionarele şi enciclopediile. Cei mai mulţi cumpărători i-au avut cărţile „Poieniţa copilăriei”, „Hai să-ţi spun” şi „Grigore Vieru în amintirea contemporanilor”.

Ianoş Ţurcanu: „Toate drumurile duc la Salon”

În cele cinci zile ale Salonului, printre numeroşii copii au fost prezenţi şi scriitorii Aureliu Busuioc, Iulian Filip, Claudia Partole… Pe Ianoş Ţurcanu îl puteai găsi cu greu, pentru că mai mereu era înconjurat de cete de copii, care aşteptau autografe la cartea-surpriză a acestui an, „Melcii nu citesc ziare”. „Toate drumurile duc la Salon zilele acestea. Râuşoare de copii vin şi vin spre Moldexpo. Au fost copii din aproape toată Moldova: Străşeni, Cimişlia, Bălţi, Drochia. Continuă să mai sosească. La toţi le dau autografe… Cea de-a XIV-a ediţie îmi este cea mai dragă, iar Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret este, cu siguranţă, cel mai important din sud-estul Europei”, a precizat poetul. Îndrăgitul scriitor Vasile Romanciuc a remarcat că „fără lectură este imposibilă o participare de valoare la viaţa culturală şi socială”.

Donaţii de carte pentru Spitalul Oncologic

Sute de copii priveau veseli cărţile de pe rafturi, pentru că alături de ei erau părinţii, care le realizau dorinţele, oricât de scumpe ar fi fost. Copiii de la Spitalul Oncologic n-au avut posibilitatea de a veni şi poate chiar de a cumpăra o carte. La intrarea în Pavilionul nr. 3 de la Moldexpo era o boxă în care doritorii de a le dărui un zâmbet acestor copii au donat câte o carte. „Am cumpărat aceleaşi cărţi pe care i le-am luat şi băieţelului meu. Mă bucur când îl văd fericit. Aş vrea să redau prin cărţile donate zâmbetul şi pe chipul altor copii. Fiecare dintre ei are nevoie de mamă, de una a cunoaşterii”, ne-a spus Veronica, mama unui copil. Adolescenţii, chiar şi copiii mai mici, nu au fost indiferenţi, dăruind, la rândul lor, câte o carte.

Pasiunea pentru lectură este una nobilă

„Cartea are o importanţă mare, este ca un om înţelept care ne învaţă să nu repetăm anumite greşeli, să ducem o viaţă mai corectă şi mai cinstită, mai ales în zilele noastre. Îmi place mai mult literatura artistică, anume prin ea regăsesc multe lucruri care mă vor ajuta în viaţă”, îmi spune Alexandru. După literatură artistică au venit o bună parte dintre copiii prezenţi la Salon. Alţii, însă, acordau o mai mare atenţie cărţii din diverse domenii. „La şcoală avem de pregătit referate, de aceea mi-am cumpărat o carte despre marile ţări ale lumii”, îmi spune Irina. Prezentă la Salon, şefa Serviciului „Activitate cu copiii de 11-16 ani” din cadrul BNC „Ion Creangă” a ţinut să remarce că, „deşi luăm o carte pentru că avem nevoie de ea la şcoală, ori din propria dorinţă, pasiunea pentru lectură este una nobilă. Nobil pe om îl face nu procesul lecturii, ci rezultatul acestui proces, dacă este exprimat elocvent prin comportarea sa, atitudinea faţă de oameni şi fapte”.

Oxana Colţa