Unitatea vine din diaspora

300-veronaDe la un timp încoace, printre consângenii noştri stabiliţi în Italia se simte briza unei solidarităţi multaşteptate, dar puţin sesizabilă, în trecut.

Posibil că deşteptarea şi intenţia unităţii au venit imediat după congresului IV al Diasporei moldoveneşti, care s-a desfăşurat în perioada 12-14 octombrie, la Chişinău.

Mai mulţi participanţi au remarcat că evenimentul din acest an a fost mai transparent, mai extins şi a asigurat o diversitate incomparabilă cu ediţiile precedente.

Poate că Ambasada Moldovei din Roma şi Consulatul din Bologna au devenit mai disponibile şi mai receptive la doleanţele şi necesităţile cetăţenilor ei. Dar poate că această unire a moldovenilor, îndeosebi din Italia, a venit şi dintr-o simplă necesitate vitală, care ne-a adus la concluzia că nu ne stă bine când suntem mulţi, alături, dar dezmembraţi. Între timp şi ziarul “Gazeta Basarabiei”, cu miros de tipografie chişinăuiană, a ajuns până în oraşele mici şi mari ale Italiei, constituind o sursă utilă de informaţie.

Poate că am înţeles cu toţii că nu mai e timp de pierdut. Suntem în pragul alegerilor parlamentare anticipate şi suntem o forţă care îşi poate spune cu fermitate cuvântul pentru soarta R. Moldova de mai departe. Mulţi dintre cei aflaţi în Italia la muncă au studii de excelenţă, au capacitate de analiză şi interes de a ajuta. Prin unitate şi cooperare nu avem nimic de pierdut, ci doar de câştigat în numele viitorului pământului care ne-a născut – Moldova.

Este totuşi îmbucurător să vezi interesul de unitate al concetăţenilor noştri, dacă ne amintim de proporţiile exodului la care am fost supuşi. O dovadă a renaşterii noastre în Italia sunt şi asociaţiile, devenite un punct de referinţă pentru comunităţile moldovenilor din diaspora, fiind nişte centre de unire şi fraternitate cu băştinaşii italieni, cu care trebuie să convieţuim paşnic şi armonios.

Din considerentul susţinerii şi ajutorării reciproce a luat naştere si Asociaţia “Sostegno ai cittadini moldavi” din Verona. Duminica trecută comunitatea moldovenilor din acest oraş s-a întrunit la Villa Buri la o sărbătoare de inaugurare. Au răsunat din nou limba română, muzica şi dansurile moldoveneşti, s-au servit bucate ca acasă – şi moldoveneşti şi italiene, toate energizate cu cafea italiană.

În clipele grele, unitatea ne salvează

Nicolae Berescu, preşedintele Asociaţiei, ne-a comunicat că această organizaţie a apărut din necesitatea de a fi împreună la bine şi a ne susţine la greu: “O prietenă de a noastră a decedat în Italia. Pentru a transporta sicriul în Moldova am avut nevoie nu doar de întocmirea unor acte, dar şi de bani. Am muncit zile în şir ca să izbutim. Atunci am înţeles mai profund cât de mult ne lipseşte unirea…De aceea am încercat să fac tot posibilul pentru a fonda o Asociaţie pentru susţinerea cetăţenilor moldoveni, care sper să le fie de ajutor nu numai în momentele grele şi triste, dar şi atunci când vom avea nevoie de inaugurarea unor servicii utile, de adaptarea unor acte”.

La această serată de binefacere şi susţinere a participat şi Nicolae Nucă, Consulul R.Moldova la Bologna. El a apreciat evenimentul şi a subliniat că cei stabiliţi în Italia au nevoie de aceste nuclee ale naţiunii, de aceste întruniri, de comunicare pentru a păstra tradiţiile, cultura, limba şi obiceiurile. “Cât este de bine şi frumos să ne adunăm împreună…” cu aceste cuvinte a început discursul său părintele Vladimir.

Fiind în preajma alegerilor, la eveniment au fost făcute publice şi informaţii cu privire la unii participanţi electorali Valentin Ciumac, vicepreşedintele PLDM, a vorbit comunităţii despre alegerile parlamentare şi despre programul formaţiunii pe care o reprezintă.

Participanţii la sărbătoare au mai avut posibilitatea să răsfoiască în acea seară “Ziarul de Garda”, care, spre uimirea unora, ajunge la cititorul din ţara-cizmă, şi să cunoască “Gazeta Basarabiei” – ziarul moldovenilor din Italia.

Lilia Bicec,
Brescia, ItaliaPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *