Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Unii au timpul, noi avem…

„Unii au timpul, noi avem Mămăliga”

Mămăligă sărată, mămăligă dulce, mămăligă amară – reţetele celui mai cunoscut fel de mâncare de la noi au fost publicate în cel de-al doilea număr al revistei „Mămăliga de Varşovia”. Totuşi, iubitorii de mămăligă stabiliţi în Polonia au mers mai departe de reţetele de mâncare, discutând împreună reţeta unui fenomen care domină în prezent întreg globul pământesc – migraţia. Cel de-al doilea număr al revistei a fost lansat recent la Chişinău şi aduce în paginile sale ingredientele care fac mămăliga şi pâinea migraţiei să fie dulce, amară sau imposibil de consumat.

În noiembrie 2014, un grup de vorbitori de limbă română care locuiesc la Varşovia, în Polonia, au lansat primul număr al revistei „Mămăliga de Varşovia”. Aceasta este singura publicaţie de limbă română tipărită în Polonia şi a apărut, după cum spun autorii, dintr-o „trebuinţă viscerală de a ne face auziţi, de a participa la viaţa comunităţii din care am ajuns să facem parte”.

Textele incluse în acest număr al revistei abordează criza migrației și utilizează un șir larg de abordări literare

Artistul Teodor Ajder a revenit în luna februarie acasă, în R. Moldova, pentru pre-lansarea numărului doi al „Mămăligii de Varşovia”. Acesta a adunat peste 300 de pagini în română, engleză şi poloneză. „Spre deosebire de numărul unu al almanahului nostru, care a fost destul de eclectic, numărul doi este axat în jurul unei singure teme – migraţia”, relevă Teodor Ajder.

La început, cei care formează echipa redacţională a „Mămăligii de Varşovia” se întâlneau prin cafenele, apoi în apartamentele lor, discutau prin skype, prin opţiunile de dialog oferite de reţelele sociale. „Am măcinat făina, am adus apă, am pus lemne pe foc, am pus ceaunul pe foc, prima mămăligă a fost gata într-un an. Am pus-o şi pe masă. Am avut un număr neaşteptat de mare de oaspeţi cititori. Primul număr a fost axat mult pe geneza mămăligii, aceasta fiind răsfrântă până şi grafic în concepţia primului număr al revistei. Acum, iată, am făcăluit al doilea număr”, spune Ajder.

„Sărăcia ne face anxioşi şi fobici, nu migranţii”

Textele incluse în acest număr al revistei abordează criza migraţiei, cu care se confruntă acum lumea, şi utilizează un şir larg de tehnici şi abordări literare. „2016 a însemnat pentru Polonia o escaladare a crimelor în baza urii interetnice. Au avut loc şi o serie de pogromuri. Este realmente îngrijorător. Încercăm să procesăm aceste chestii în revistă şi chemăm cititorii să încerce să-şi învingă frica şi să ne însoţească. Criza cu care ne confruntăm nu e produsă de migraţie. Criza e produsă de veniturile joase şi de teama pierderii acestora, de diferenţa tot mai mare între cei puţini şi avuţi şi cei mulţi şi săraci. Sărăcia ne face anxioşi şi fobici, nu migranţii, atât în Vest cât şi în Est. Migraţia a fost criteriul de selecţie al textelor, care s-a cristalizat cumva de la sine”, adaugă Teodor Ajder.

În 2014, un grup de vorbitori de română din Varșovia au lansat primul număr al revistei „Mămăliga de Varșovia”

„Mămăliga ne-a îmbogăţit enorm”

Între timp, redacţia „Mămăligii de Varşovia” a avut şi continuă să aibă o viaţă zbuciumată. „Suntem cu toţii firi critice şi polemizăm dur unii cu alţii, inclusiv despre felul cum trebuie să fie revista sau încotro s-o ia politica redacţională. Anul doi a însemnat o criză şi mai acută de timp. Totuşi, unii au timpul, noi avem Mămăliga. Acesta a fost mottoul primului număr. E valabil şi pentru numărul doi. În schimb, am reuşit noi colaborări cu scriitori, activişti, fotografi stabiliţi în teritorii pe care încă nu le acoperiserăm până acum. Numărul doi conţine reportaje din Grecia, Germania, Spania, Irlanda, Italia, iar lucrarea de pe coperta numărului îi aparţine artistei britanice Katy Bentall. Mămăliga ne-a îmbogăţit enorm cu aceşti noi prieteni. Ca să nu mai vorbim de proaspeţii vorbitori de română ajunşi prin Varşovia”, mai spune artistul.

Printre cei cu care a lucrat, Teodor spune că a descoperit multă forţă şi iubire de oameni. „Nu însemnăm mare lucru ca imigranţi în Polonia, o mână de originari din R. Moldova şi România, ci imigranţii în genere nu înseamnă mare lucru în spaţiul politic, ca să nu mai vorbim despre refugiaţi. A fost un an amar. Mii de refugiaţi înecaţi, mii de deportaţi ilegal din Europa, gaz lacrimogen şi împuşcături în direcţia refugiaţilor, o seamă de acte teroriste înfiorătoare în Europa de Vest. Migranţii sunt, cu siguranţă, mai predispuşi la anumite sechele de ordin psihologic, inclusiv din cauza lipsei unui suport social din partea apropiaţilor şi familiei, adesea legate şi de o traumă”, mai spune Teodor.

„Lucrul la Mămăliga ne vindecă frustrările”

Datorită Mămăligii de Varşovia, Teodor Ajder spune că „suntem, sau cel puţin aşa îmi place mie să cred, mult mai conştienţi de o seamă de contradicţii în politicile şi practicile existente în România, R. Moldova, Polonia şi nu numai. Discutăm mai mult cu sursele la mână. Respectiv, înţelegem mai multe şi ne temem mai puţin. Se prea poate că lucrul la Mămăliga ne vindecă frustrările şi ne fortifică. Îndrăznesc să cred că aşa este”.

La Chişinău, Teodor a adus cinci numere din pre-tirajul revistei, în totalitate lucrate manual. Le numeşte „cărţi-obiecte”, pentru că fiecare e diferită de cealaltă. „Revenit la Varşovia, cred că voi fi foarte ocupat. Lucrul la revistă se poate transpune în diurne. Fiecare text, precum şi redactarea acestuia, cer timp, la fel şi traducerea, selectarea imaginilor, publicarea lor pe pagina online, machetarea. Cusutul şi încleierea coperţilor a durat circa două ore per revistă. E foarte multă viaţă şi muncă, şi sudoare a frunţilor noastre transpusă în această publicaţie”, adaugă Teodor.

Atât în primul, cât şi în al doilea număr au fost publicate reţete de mămăligă, „uneori preluate, alteori create de noi. În numărul doi avem trei reţete – mămăligă sărată cu tofu, mămăligă dulce şi mămăligă amară”, conchide Teodor Ajder. Lansarea oficială a revistei este preconizată pentru data de 15 martie, la Varşovia, la Palatul Culturii şi Ştiinţei.