Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Un zâmbet de câteva clipe

Un zâmbet de câteva clipe

Mai mulţi elevi de la Şcoala Profesională nr. 8 din Chişinău au împărţit daruri unor copii bolnavi de cancer, făcându-i să zâmbească, alături de părinţii lor, şi, pentru câteva momente, să uite de suferinţă. Bucuria s-a văzut şi pe feţele copiilor mai mari, care sunt conştienţi de riscurile pe care le prezintă cancerul.

232-cancerPe 11 iunie, elevii Şcolii Profesionale nr. 8 din Chişinău i-au vizitat pe copiii internaţi la Institutul Oncologic. Ei au venit cu jucării şi cu dulciuri, pe care le-au împărţit copiilor. „Am realizat un act de binefacere”, ne-a spus Alexandra Raeţchi, director adjunct la această instituţie de învăţământ.

Grigore are 12 ani. Acum câteva luni a aflat că are o tumoare cerebrală. „Deja a fost operat şi acum urmează un tratament care sper să-i fie de folos”, ne-a spus mama băiatului, Valentina Burlacu. Mama, împreună cu Grigore, aştepta în coridorul Institutului Oncologic oaspeţii de la şcoala profesioanală. „Aceste vizite îi fac pe copiii noştri să uite de boală”, spune Valentina Burlacu.

Victoriţa are 4 ani şi ştie din ce cauză se află în spital. „Eu stau cu operaţie la spinare, dar mâine mă duc acasă”. Elevii i-au dăruit o jucărie. „Cu jucăria asta o să mă joc cu prietenii”, ne-a spus Victoriţa, fetiţa care zâmbeşte tot timpul.

Gestul de binefacere al elevilor „este, în primul rând, o susţinere psihologică pentru aceşti copii care suferă de maladii canceroase”, a declarat Victor Cernat, director al Institutului Oncologic. El a menţionat că „numărul copiilor bolnavi de cancer internaţi la Institutul Oncologic este în permanenţă de circa 40 de persoane”.

I-au tăiat piciorul pentru că a căzut jos

Pe data de 14 februarie curent, Victor Barbăneagră a alunecat şi a căzut. „El a fost transportat la spital, unde a rămas internat timp de 5 zile. Cu toate că Victor plângea de durere, medicii l-au operat abia după cinci zile de la internare”, povesteşte mama lui Victor. În timpul acelei intervenţii chirurgicale, lui Victor i-a fost imobilizat piciorul fracturat în urma căderii din 14 februarie.

Mama băiatului ne-a spus că piciorul a reacţionat negativ la intervenţia chirurgicală. „A pătruns o infecţie şi osul se distrugea”. Cu toate acestea, Victor a fost externat din spital şi a urmat un curs de antibiotice, dar fără efect. „Piciorul se umfla mai tare”, a precizat mama băiatului.

Peste câteva zile, Victor Barbăneagră a fost internat la Institutul Oncologic. Aici avea să primească o veste grea. „Piciorul trebuie amputat”. Dar, pentru că nivelul hemoglobinei în sânge îi era redus, medicii i-au spus mamei sale că o intervenţie chirurgicală este imposibilă, atâta timp cât nu va găsi câţiva donatori pentru Victor. „După ce oamenii au donat sânge, băiatul şi-a revenit şi medicii l-au operat”, a explicat mama. Astăzi, Victor nu mai are piciorul drept. El este atât de afectat de chinurile prin care a trecut, încât i-a dispărut şi zâmbetul.

Maria Patraşcu lucrează în calitate de bufetieră de mai mulţi ani la Institutul Oncologic. „Copiii de la 10 ani în sus, spune ea, în comparaţie cu cei mai mici, sunt afectaţi mai mult psihologic, pentru că îşi dau seama ce boală au. Vin la masă supăraţi şi nici nu vor să mănânce, întorcându-se în salon”. Despre cadourile pe care le-au adus elevii de la şcoala profesională ea zice că „pacienţii s-au bucurat foarte mult de aceste jucării, dar ei mai au nevoie de ajutorul oamenilor pentru a se vindeca mai repede de această boală grea”.

S-a născut cu cancer la ficat

Nicanor Jalbă are doar nouă luni şi s-a născut cu o tumoare la ficat. Mama copilului spune că Nicanor a trecut prin mari dureri, iar recent a fost operat. „Analizele arată că băiatul se face sănătos”, a precizat mama acestuia. Femeia ne-a povestit că în spital se află un copil care este şi mai mic decât Nicanor şi care suferă de cancer.

Vizita elevilor de la Şcoala Profesională nr. 8 i-a bucurat pe toţi, indiferent de vârstă. Copiii au primit brăţări, hăinuţe şi jucării confecţionate de elevi. Alexandra Raeţchi, director adjunct al şcolii, a spus că „darurile sunt pentru cei mai trişti ca noi”. Ea a mai spus că în această instituţie îşi fac studiile 350 de elevi – 341 de fete şi 9 băieţi.

Directorul adjunct susţine că această acţiune de caritate este una tradiţională pentru Şcoala Profesională nr. 8. „De mai mulţi ani obişnuim să mergem la orfelinate, aziluri de bătrâni, spitale şi să-i bucurăm pe oameni”. Dacă se implică în acte de caritate, elevii devin mai sinceri, mai omenoşi şi mai înţelegători.

Iurie SANDUŢA