Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Un traseu turistic nou –…

Un traseu turistic nou – parfumat cu levănțică

În 2018, R. Moldova a fost vizitată de circa 160 de mii de turiști din țări precum: România, Suedia, SUA, Italia, Ucraina și Cehia, fiind dezvoltate trei tipuri de turism: vinicol, rural și de experiență. Turismul în R. Moldova tinde să devină sustenabil, fundamentat pe utilizarea resurselor locale în dezvoltarea afacerilor personale. În ultimul timp, devin cunoscute tot mai multe istorii ale oamenilor, care se reîntorc la locul de baștină, începând o afacere de familie, pentru a atrage turiștii și a nu lăsa satul să moară.

R. Moldova reprezintă o frumoasă destinație turistică pentru toți iubitorii autenticității. Fie vorbim despre un monument istoric, fie de o zonă naturală cu valoare peisagistică, turiștii apreciază tot mai mult unicitatea locurilor și importanța lor.

Rezina – un nou traseu turistic

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Guvernele: SUA, Suediei și Marii Britanii a fost realizat, astfel că trei sate din raionul Rezina au devenit adevărate atracții turistice pentru vizitatori și un bun exemplu de urmat pentru toți acei, ce vor să-şi redescopere localitățile de baștină. Traseul turistic Mincenii de Jos – Horodiște – Lalova le oferă turiștilor frumoasa experiență de vizitare a lanului de levănțică ecologică, a degustării cașcavalurilor franceze și clipe de odihnă la două pensiuni, situate în case istorice.

Proiectul de Competitivitate din Moldova susține dezvoltarea afacerilor de familie în sectorul turistic, sprijinind pensiunile din mediul rural să se alinieze la standardele internaționale de calitate. Din 2015 până în prezent, acest proiect a susținut renovarea a 26 de pensiuni rurale, 15 dintre acestea fiind deja puse în funcțiune ca zonă turistică, iar 11 sunt în proces de restaurare, urmând a fi inaugurare în 2019.

„Noi ne mândrim să susținem aceste puncte turistice prin acordarea unor granturi de dezvoltare și extindere, căci e foarte important să-i ajutăm la această etapă, pentru că turismul în R. Moldova este în fază incipientă, dar se dezvoltă foarte repede, anul trecut a crescut cu 20%, se măreşte numărul de turiști din Europa și de peste Ocean”, ne spune Doina Nistor, directoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova

Trei sate – cu trei istorii

Câmpul de levănțică din satul Mincenii de Jos a fost plantat în anul 2000, cu o investiție din Marea Britanie. Dacă până acum floarea-soarelui reprezenta o atracție pentru turiști, astăzi și câmpurile de levănțica au devenit un loc popular printre străinii, care vizitează R. Moldova.

„Agenții de Turism ne contactează atunci când se adună grupuri mari de oameni, care doresc să ne viziteze în sezonul de înflorire. De obicei, acești vizitatori sunt din Ucraina. De altfel, traseul spre Țipova trece pe lângă câmpuri și mulți se opresc, pentru a face fotografii. Noi însă avem doar o singură rugăminte, și anume de a nu rupe florile, în special în cantități mari”, ne spune Vitalie Bordeniuc, manager plantație de levănțică.

Aceste câmpuri sunt destinate extragerii uleiului și comercializării către producătorii mari de cosmetice, precum Germania și Marea Britanie. Extragerea uleiului de levănțică este un proces mecanizat, iar cultivarea și strângerea plantei se face manual. Astfel, 250 de persoane din diferite sate din raionul Rezina, în fiecare an, în perioada de recoltare, au oportunitatea unui lucru suplimentar.

Producerea este una ecologică, certificată în Germania, iar proprietarii doresc să treacă la o nouă etapă, și anume la biodinamică, proces caracterizat prin oferirea unui certificat internațional că producerea este crescută pe baza fertilizanților naturali specifici sistemului, precum bălegar și plante (coada-șoarecelui, valeriană, păpădie) și minerale.

Cașcaval francez din lapte moldovenesc

Mini-fabrica de brânzeturi „Fromage” din satul Horodiște a fost lansată de o familie moldo-franceză, Tatiana Pagu și Thierry Ernst. Aceștia procură laptele de la localnicii din sat și produc cașcavaluri pe baza recetelor franceze. Ceea ce-i deosebește de producătorii autohtoni, sunt cașcavalurile maturate, care deja pot fi procurate la hipocentrul Fourchette și la târgurile Eco din Chișinău.

Familia găzduiește oaspeți din țări precum: România, Ucraina, Franța, Belgia, SUA, care doresc să descopere locurile frumoase din satul Horodiște, dar și să deguste cașcavalurile franceze, pregătite din laptele local.

Proprietarii au cumpărat și școala veche din sat, pentru a o reconstrui și a face din ea o pensiune, unde turiștii se vor putea caza pentru mai multe zile. De asemenea, familia moldo-franceză speră să-și extindă producția, dorind să fabrice și dulcețuri din produsele locale, care cresc în Moldova.

Casele istorice reînvie

„La Titiana” și „Hanul lui Hanganu” sunt două pensiuni din satul Lalova, aflate în apropriere de râul Nistru, care sunt situate la 100 de km de orașul Chișinău și 40 de km de centrul raionului, fiind alese de turiști pentru peisajul naturalistic, dar și pentru vecinătatea sa cu Mănăstirile Țipova și Saharna.

Familia Hanganu s-a reîntors din Chișinău în satul de baștină, Lalova, pentru a valorifica tezaurul natural și tradițional de acolo. Pensiunea „La Titiana” a fost inaugurată în acest an, ca extensiune a pensiunii ,,Hanul lui Hanganu”. Inițial, aceasta era o casă istorică, care a fost cumpărată de familia Hanganu și reconstruită cu ajutorul Proiectului de Competitivitate din Moldova, ca pensiune turistică cu capacitatea de cazare a peste 10 persoane. Pensiunea a fost redenumită în cinstea mătușii Titiana, care a fost stăpâna acestei case istorice.

„Dorim să facem satul mai frumos, mai atractiv pentru turiști. Dorim să edificăm o zonă de agrement pe malul Nistrului și o pistă de aterizare pentru avioane mici. Satul este un loc deosebit, aici au loc festivaluri ale tradițiilor strămoșești. Vrem să facem din sat o destinație turistică, la care fiecare sătean să contribuie”, spune Sergiu Hanganu, proprietarul popasurilor turistice.

Ana-Maria Sîrcu