Un TATĂ împotriva unui SISTEM

Profesorul Ştefan Chitoroga nu-şi găseşte liniştea după ce băiatul său, poliţist, a decedat în urma unui accident rutier care a avut loc în toamna lui 2009 în timp ce se afla la serviciu. De atunci, acesta încearcă să demonstreze că un întreg sistem a lucrat în favoarea comisarului adjunct de Călăraşi, cel pe care fiul său de doar 25 de ani îl însoţea în acea seară, venind de la o înmormântare.

ZdG scria în decembrie 2009 despre tragedia petrecută pe traseul Ungheni—Călăraşi, la ieşirea din localitatea Corneşti, când automobilul de serviciu Lada Calina, cu numărul de îmatriculare MAI 6113, a deraiat de pe traseu şi s-a tamponat într-o construcţie demolată.

În automobil se aflau doi colaboratori de poliţie, comisarul adjunct de Călăraşi, Lilian Andronic, şi ofiţerul operativ de sector al Secţiei de Poliţie din Călăraşi, Gheorghe Chitoroagă, care a decedat.

Moarte vs suspendare

După aproape un an de investigaţii, în septembrie 2010, dosarul în care comisarul adjunct din Călăraşi a fost învinuit că “aflându-se la volanul maşinii, fără a ţine cont de situaţia rutieră manifestată de o porţiune de drum cu caracter denivelat, având viteză neadecvată, a pierdut controlul volanului…”, a fost trimis în instanţa de judecată. Procurorii îl mai învinuiau pe Lilian Andronic de faptul că ar fi fost în stare de ebrietate atunci când conducea maşina de serviciu, în timp ce se afla încă la serviciu, şi că a refuzat să treacă testul la alcoolemie, fugind din spital.

În timpul urmăririi penale, precum şi pe durata procesului de la Judecătoria Ungheni, Andronic a negat faptul că ar fi fost băut, că s-ar fi aflat la volan în momentul comiterii accidentului şi că s-ar fi eschivat de la testarea alcoolemiei în sânge.

În iulie anul trecut, judecătorul Alexandru Parfeni i-a dat parţial dreptate fostului comisar adjunct din Călăraşi, când l-a condamnat pentru “încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei, încălcare ce a cauzat din imprudenţă decesul unei persoane”, dar l-a achitat pentru “refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical”, stabilind tototadă că acesta nu ar fi fost în stare de ebrietate.

Astfel, Lilian Andronic a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de probă de 4 ani, pentru că “a comis pentru prima dată o acţiune din imprudenţă, este caracterizat pozitiv, se bucură de o stimă binemeritată în colectiv, creşte şi educă doi copii”.

“Un sistem” pentru un comisar?

Cu sentinţa Judecătoriei Ungheni nu a fost de acord tatăl lui Gheorghe Chitoroagă, băiatul decedat în urma accidentului, şi a atacat-o la Curtea de Apel Bălţi, acolo unde, de mai bine de un an, cazul încă se judecă.

Ştefan Chitoroga spune că ştie sigur că în seara accidentului acolo au venit câţiva angajaţi în securitatea internă a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care au muşamalizat probele şi care au avut scopul de a-l scoate nevinovat pe comisarul adjunct al oraşului Călăraşi. “Încă de atunci s-a încercat să se facă în aşa fel încât băiatul meu să pară că era la volan”, spune bărbatul.

“Ştiu de la martori că, imediat după accident, s-au dat multe telefoane. S-a vorbit cu oameni mari pentru a se muşamaliza cazul. Am cerut descifrarea convorbirilor telefonice, şi deşi judecătorul de instrucţie a aprobat asta, nu s-a mers la compania de telefoane mobile pentru a le solicita. De ce se tem?”, se întreabă Ştefan Chitoroga.

“Am fost la Catan, la Roibu, la Pântea, adjunctul Procurorului General. Toţi mi-au spus că se vor implica. Până acum, niciun rezultat”, spune profesorul de franceză. “Mulţi martori şi-au schimbat depoziţiile date anterior, doar pentru a-l apăra pe vicecomisar”, crede tatăl lui Gheorghe.

Expertiză pe un alt nume. Eroare sau ilegalitate?

Nu ştim ce s-a întâmplat cu adevărat în seara accidentului, cert este că în cadrul procesului din Ungheni, judecătorii nu au luat în considerare declaraţiile unui martor, care a spus că Lilian Andronic a fugit din spitalul unde fusese anterior internat şi că de la el mirosea a alcool.

Sorina Garpan, care era asistenta medicală de serviciu în Spitalul Raional Ungheni, a declarat instanţei că “după consultaţia chirurgului, accidentatul a mers împreună cu chirurgul să facă radiografia, însă peste puţin timp, infirmiera a anunţat că el a dispărut. Am anunţat poliţia şi în scurt timp a apărut din nou cu nişte colaboratori de poliţie. I s-a propus să i se facă analize de sânge, însă el a refuzat. De la Andronic mirosea a alcool”, declara asistenta medicală.

Instanţa de judecată însă a considerat că trebuie să dea o apriciere critică celor spuse de martor, pe motiv că doar din “simpla menţiune că inculpatul mirosea a alcool, acesta nu poate fi pus sub acuzaţie”. Judecătorul a făcut referire şi la o expertiză medico-legală efectuată la mai bine de o săptămână după producerea accidentului, în care se specifica faptul că Andronic nu era în stare de ebrietate.

Ciudat este însă faptul că în acea expertiză (anexa 1) s-a strecurat o greşeală importantă. În prima parte a documentului scrie că expertiza a fost făcută pe numele lui Andronic Oleg Nicolai, născut în 1951 şi care locuieşte în Chişinău, deşi era nevoie de o expertiză pe numele lui Lilian Andronic Dumitru, născut în 1968 şi domiciliat în Călăraşi. A fost o confuzie şi o greşeală de nume sau un fapt intenţionat, menit să-l salveze pe Andronic?

Iurie Scurtu, cel care a făcut expertiza medico-legală, nu a putut să ne răspundă la această întrebare. El ne-a întrebat dacă noi ne-am putea aduce aminte de un lucru care a avut loc în 2009. “Eu nu ţin minte nici ce am examinat ieri”, ne-a spus medicul, care a refuzat să discute cu noi pe motiv că nu are dreptul.

Am încercat să vorbim cu Lilian Andronic. De fiecare dată însă ni s-a spus că acesta nu este acasă, iar familia sa a refuzat să ne ofere un telefon mobil la care să-l putem contacta, în special atunci când am precizat că suntem de la ZdG. De la oameni din sat am înţeles că acesta stă mai mult pe acasă, pentru că ar fi ieşit la pensie. Andronic are acum 44 de ani.

Eugeniu Onică, purtătorul de cuvânt al MAI a declarat pentru ZdG că instituţia pe care o reprezintă va lua o decizie în privinţa lui Lilian Andronic doar după ce va exista o sentinţă definitvă pe marginea acestui caz. Totodată, Onică a precizat că nu crede că angajaţii Direcţiei Securitate Internă a MAI au fost în seara accidentului la faţa locului pentru a muşamaliza cazul, motivând prin faptul că procurorii, care preluaseră cazul şi care au fost şi ei prezenţi, sunt superiori în grad poliţiştilor, şi nu s-ar lăsa influenţaţi de către aceştia.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Cântaretul Durlestean

  ASASINATE POLITICE LA COMANDA:
  politistul Gheorghe Chitoroaga din Calarasi / + 27 octombrie 2009 /
  ——————————————————————————————————————
  Cine a fost interesat sa-l lichideze ? Ce informatii compromitatoare detinea el ?
  Ce legatura are cu toate acestea alt politist comunist Saakian,
  care l-a omorât pe tânarul protestatar anti-comunist Valeriu Boboc
  la 7 aprilie 2009 la Chisinau ?
  / Politistul Saakian anterior lucrase la comisariatul din Calarasi /.
  ————————————————————————————————
  1.
  “Ziarul de Garda” din 24 decembrie 2009:
  “Poliţistul a murit venind de la o înmormântare”
  http://www.zdg.md/investigatii/politistul-a-murit-venind-de-la-o-inmormantare
  http://www.zdg.md/social/un-tata-impotriva-unui-sistem
  un martor din Cornesti:
  27 oct. 2009:
  «La ora 16:45 m-am pornit să aduc vitele de la cireadă. Am deschis poarta.
  În acel moment, am văzut un automobil care a trecut pe lângă mine cu o viteză mare.
  La 50 de metri de poartă, am auzit un şuruit, în urma frânării. A urmat o bubuitură.
  Am mai văzut colb şi ————————————- o lumină puternică»,
  declară unul dintre martori, Semion Lapteacru.
  ———————————————————————————————————-
  2.
  VIDEO PRO TV: “Polițist decedat într-un accident rutier”, 28 octombrie 2009.
  http://www.protv.md/stiri/social/poli-ist-decedat-intr-un-accident-rutier.html
  2 comentarii preluate:
  —————————————————-
  28 Octombrie 2009:
  xe (de anticomunist):
  – “Comunistii inlatura slugile care au stiut prea mult.
  Dumnezeu sa-i odihneasca ! ”
  ———————————————————————————-
  9 Noiembrie 2009
  pacat (de maia):
  -“il cunosc foarte bine pe Gheorge Chitoroaga ,era un baiat foarte bun blind,
  nu asi dori nici dusmanului meu asa nenorocire.
  acest copil avea planuri de viitor de a intemeia o familie
  dar cineva ea luat viata urcindu-se la volan beat, dar dumnezeu la ales pe el,
  noi oamenii ar trebui sa fim mai uniti caci cel vinovat este in viata.

  – am impresia ca a fost ——————————-totul intentionat,
  as ruga conducerea sa ia masuri.

  Dumnezeu sal odihneasca…familiei multa putere si curaj,
  sa mearga inainte daca proteveul este interesat
  pot sa va pun la despozitie niste filmari pe acasta tema”.
  ———————————————————————————————–
  3.
  “Două vieţi de tinere românce într-un dosar KGB cu 4 volume” ”
  http://www.consiliul-unirii.ro/2012/05/25/doua-vieti-de-tinere-romance-intr-un-dosar-kgb-cu-4-volume/
  – un interviu cu patrioata anti-comunista din anii 1970, Lilia Negru / fragment /:
  — Aţi mai fost urmărită sau persecutată de Securitate?
  — Îmi este greu să spun cu siguranţă, dar felul în care a decurs viaţa mea după acele evenimente mă face să cred că asupra destinului meu s-a lucrat mult şi încontinuu.
  Am avut suficiente probleme, am fost neglijată, ţinută la distanţă.
  Mulţumesc Domnului că nu am ajuns victima vreunui accident stupid, aşa cum s-a întâmplat cu Ion şi Doina, cu Grigore Vieru sau cu Gheorghe Ghimpu…

  Îmi destăinuia cineva cum anume au loc asemenea tragedii.
  Persoana ţintă este urmărită, este descoperit itinerarul şi, de obicei, noaptea,
  şoferul este orbit în faţă de ———————– o lumină puternică.

  Reacţia lui firească este să se dea cât mai repede la o parte, cu mare viteză…
  Aşa s-ar fi putut produce aceste accidente.
  Cred că va veni timpul şi vom afla şi noi adevărul.
  ————————————————————————
  N.B.
  Tot o “lumina puternica” apare si intr-un alt accident rutier din dec. 2011
  lânga satul Greblesti/Straseni, când jurnalistul si deputatul patriot Vasile Vatamanu moare,
  /si mare prieten al familiei poetului asasinat Grigore Vieru /
  iar chitaristul formatiei “Noroc” Alexandru Cazacu, este grav ranit si internat la spital,
  In timp ce alti doi pasageri “misteriosi” nu patesc nimic:
  un vice-procuror din Chisinau si un politist, despre care presa nu a scris nimic,
  nci chiar numele lor.
  ——————————————————
  domnule Presedinte Nicolae Timofti,
  Aveti oare curajul sa opriti continuarea acestor asasinate contra patriotilor moldo-români ?

 2. Cântaretul Durlestean

  DEZVĂLUIRI BOMBĂ //
  99,9% din omorurile la comandă sunt comise cu implicarea polițiștilor și a securiștilor !

  http://www.zdg.md/exclusiv/complicii-omorurilor-la-comanda-%E2%80%94-angajati-ai-mai-si-ai-sis
  ————————————-
  Șeful Secţiei urmărire penală pe cazuri excepţionale a Procuraturii Generale din Chisinau,
  Corneliu Bratunov, face declarații bombă pentru presă.
  —————————————————————————————————————
  Acesta a declarat într-un interviu pentru “Ziarul de Gardă” din 28 iunie 2012,
  că majoritatea omorurilor la comandă, adică 99,9%, sunt comise
  cu implicarea unor foşti sau chiar actuali colaboratori ai poliţiei sau ai Securităţii.

  „Deşi datele statistice variază de la un an la altul,
  nu cred că s-a schimbat ceva radical în raport cu anul 1999 sau 2011.
  Mai degrabă s-au schimbat metodele de comitere a infracţiunii, altfel spus,
  infractorii s-au făcut mai «deştepţi».

  În mai multe crime sunt implicaţi şi unii dintre actualii sau foştii colaboratori
  ai organelor de drept, de la Interne sau de la SIS, bunăoară.

  Din această cauză şi descoperirea crimelor respective e mai complicată”,
  a mai declarat acesta pentru publicație, fără a indica asupra unor persoane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *