Principală  —  IMPORTANTE   —   Un popas la Școala de…

Un popas la Școala de Hipism

După cel de-al Doilea Război Mondial, pe teritoriul întregii Uniuni Sovietice au fost închise unitățile militare de cavalerie, în locul acestora fiind fondate instituții de profil sportiv, în special destinate hipismului. În 1956, o astfel de instituție – Școala Republicană de Hipism și Pentatlon Modern, fusese deschisă la Chișinău, devenind una dintre cele mai prestigioase școli sportive din Uniunea Sovietică. Rezistă și la 63 de ani, pregătind sportivi și chiar adevărați campioni.

Școala Republicană de Hipism și Pentatlon Modern este finanțată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, lecțiile fiind absolut gratuite pentru toți doritorii.

Planul de studii prevede 7 ani de pregătire până la data absolvirii, copiii având într-un an câte două sesiuni, unde sunt examinați la trei probe: teoretică, practică și la pregătirea fizică generală.

Înscrierile se fac de la 10 ani, vârsta considerată ca fiind cea mai benefică pentru a începe acest tip de antrenamente. Hipismul necesită disciplină și atenție, caii uneori pot acționa agresiv, de aceea copilul trebuie să asculte cu atenție ce spune profesorul și să execute cu exactitate cerințele.

Începătorii au câte 3, 4 antrenamente, iar cei avansați – câte 6 antrenamente pe săptămână.

Instituția este divizată în două profile: Hipism și Pentatlon Modern.

Olarescu Rimente, mama unei eleve de 9 ani, ne-a povestit că a ales Hipismul pentru că fiica sa demult a vrut să învețe aici, fiind pasionată de cai. „Am hotărât să încercăm și am văzut că într-adevăr îi place și este determinată să meargă înainte. Eram îngrijorată să nu cedeze, deoarece acest sport necesită mult efort și mult timp. Aici copiii au grijă de caii lor. Am observat schimbări fizice și interioare, spre exemplu, timp de o vară, a devenit mult mai responsabilă și grijulie datorită antrenamentelor sale”.

Hipismul este un sport care influențează pozitiv nu doar starea fizică a persoanei care îl practică, dar și stările emoționale ale acesteia, dezvoltând deprinderi sănătoase și folositoare pentru un sportiv. Specialiștii afirmă că Hipismul are numeroase beneficii:

  • Fortifică mușchii spatelui;
  • Îmbunătățește starea fizică a organismului;
  • Dezvoltă simțul coordonării și al unei competiții sănătoase;
  • Încurajează simțul încrederii;
  • Dezvoltă capacitățile de socializare;
  • Echilibrează stările emoționale negative.

Pentatlonul Modern este sportul în care se regăsesc concomitent cinci tipuri de alte activități: atletica, înotul, tirul, scrima și hipismul cu obstacole. Primii doi ani de studii îi constituie nivelul începător. În această perioadă, copilul practică trei sporturi din cele cinci. În prezent, la secția Hipism învață circa 130 de copii, și aproape 100 la secția Pentatlon Modern.

Instituția nu e dotată cu bazin, de aceea cooperează cu alte instituții din oraș, unde sunt practicate antrenamentele de înot.

Filiala de la Ungheni

Școala Republicană de Hipism și Pentatlon Modern deține o filială la Ungheni. Cândva, acolo era o fermă de cai. Școala de la Ungheni are o gospodărie proprie, de 100 de hectare, unde cultivă grâne, care ulterior servesc ca și hrană pentru animale. Instituția sportivă, deși este subvenționată de stat, oricum depune eforturi pentru a-și acoperi cheltuielile.

,,Școala are un buget de la stat, dar noi încercăm să obținem și vreun venit propriu, fiind una dintre puținele instituții sportive care poate acumula un venit suplimentar, luând în considerare că lecțiile sunt fără plată”, ne-a spus Andrei Echim, director adjunct a Școlii Republicane de Hipism și Pentatlon Modern.

Din interiorul instituției

În instituție activează 13 profesori, dintre care cinci sunt maeștri în sport, unul este maestru internațional al sportului, un antrenor emerit și doi lucrători emeriți în domeniul pregătirii fizice Toți profesorii au pregătire pedagogică.

În total, instituția deține 52 de cai, care sunt îngrijiți nu doar de angajații tehnici, dar și de copiii care învață aici.

„Din programul nostru de studii dace parte și îngrijirea cailor. Înainte de antrenamente, fiecare persoană își curăță calul său, ales încă la înscriere. Această activitate reprezintă un fel de contact psihologic cu animalul. Pentru cai, vorbele celor care îi îngrijesc înseamnă foarte mult. Copiii îi netezesc, îi piaptănă, acest fapt îmbunătățindu-le circulația sangvină”, susține unul dintre antrenori.

Școala nu are vacanță, acesta fiind singura instituție de învățământ care lucrează anul împrejur. Această decizie a fost luată deoarece pentru un cal sportiv este dăunător să stea prea mult timp în același loc. Aceste animale se odihnesc o singură dată în săptămână, altfel pot deveni periculoase și își pot pierde calitățile sportive.

Pe timp de iarnă, școala folosește manejul care a fost restaurat acum 4 ani. Acesta are 24×80 de metri, iar în raza de 700 de km nu se mai găsește un astfel de manej.

Școala Republicana de Hipism și Pentatlon Modern crește campioni naționali și internaționali. Printre aceștia sunt Alex Vasilianov, participant la Jocurile Olimpice 2018 pentru juniori din Argentina, Valentin Samsonov, câștigător al Campionatului Mondial la Pentatlon Modern 2016 pentru juniori din Portugalia, Romina Cuțaev, câștigătoarea locului 2 categoria femei la Campionatul Mondial la Djighitovca Sportivă din 2018, Cleopatra Pavlovschi câștigătoarea locului 2 categoria femei la Djighitovca Sportivă din 2019, Ecaterina Echim câștigătoarea locul 1 categoria copii și Alina Darii câștigătoarea locului 2 categoria juniori la Campionatul R. Moldova la Dressage 2019, Ecaterina Echim câștigătoarea locului 2 categoria copii și Lina Boiarscaia câștigătoarea locului 2 categoria juniori la Campionatul R. Moldova la Obstacole 2019.

Cât scoatem din buzunar

Școala este o instituție sportivă de stat, lecțiile fiind gratuite. Astfel, părinții cheltuie bani doar pentru echipamentul sportiv. Prețurile variază pe piața sportului, în timp ce un element al echipamentului îl poți cumpăra cu 35 de euro, altul îl găsești cu 300 de euro, contează calitatea și numele producătorului. Un echipament minim, creat din tocă (35 de euro), vestă de protecție pentru începători (30 de euro), pantaloni (20 euro) și cizme (35 euro), va costa aproximativ 120 de euro (2400 de lei). Cei care preferă echipament mai calitativ, mai modern, trebuie să tripleze suma.

Totodată, școala sportivă nu deține echipament special pentru cai. Ceea ce mai poți găsi în cadrul școlii sunt echipamentele profesorilor care, în paralel cu antrenamentele copiilor, se antrenează și ei.

Acest articol este realizat în cadrul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova” implementat de IREX Europe.

Ana Maria Sîrcu