Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Un paznic la trei copii

Un paznic la trei copii

233-copiiPe 17 iunie, avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, a efectuat o vizită la şcoala specială de tip internat pentru copii cu devieri de comportament de la Soloneţ, raionul Soroca, în care sunt înscrişi 38 de copii.

În această instituţie sunt plasaţi minorii de 11—16 ani care au comis infracţiuni minore şi medii. Cei mai mulţi au comis furturi, dar sunt şi adolescenţi care au fost găsiţi vagabondând, cerşind sau abandonând şcoala. Aici copiii sunt plasaţi în temeiul unor decizii judecătoreşti. Potrivit statutului şcolii, aceasta este un centru de reabilitare social-pedagogică pentru copiii delincvenţi, având drept scop refacerea psihologică şi reintegrarea lor socială.

În urma vizitei, avocatul copilului a descoperit mai multe nereguli şi încălcări ale drepturilor copilului.

Astfel, instituţia nu are, de cel puţin doi ani, un specialist psiholog care ar asigura reabilitarea psihologică a copiilor. Atât directorul, cât şi Ministerul Educaţiei susţin că acest gen de specialişti nu sunt motivaţi să muncească în asemenea condiţii, localitatea aflându-se la o distanţă de aproximativ 20 km de Soroca. Altă problemă este vârsta înaintată a corpului didactic, care nu poate asigura calitatea instruirii conform cerinţelor şi programelor şcolare în vigoare. De asemenea, dat fiind faptul că elevii sunt de vârste diferite, acelaşi profesor face, concomitent, lecţii cu elevi de clasa a 5-a şi a 6-a. Nivelul de cunoştinţe este redus în cazul majorităţii copiilor, unul dintre băieţi fiind analfabet, deşi susţine că a frecventat 5 clase. În prezent, după spusele directorului Arcadie Boico, el studiază materia clasei a treia, astfel încât a învăţat să citească şi să scrie.

Avocatul parlamentar a mai constatat că nici unul dintre copiii de aici nu s-a încadrat în termenul minim de aflare în această şcoală. Avocatul copilului a mai descoperit numeroase cazuri când copiii sunt ţinuţi mai mult decât prevede termenul maxim de şedere.

Cea mai mare parte a copiilor provine din famili dezmembrate, în care unul sau ambii părinţi fac abuz de alcool, fie sunt plecaţi peste hotare, fie sunt iresponsabili. Chiar şi aşa adolescenţii spun că cea mai mare dorinţă a lor este să meargă acasă. Ei sunt nemulţumiţi că membrii comisiei pentru minori, cea care are cuvântul decisiv în eliberarea lor, vine abia la sfârşitul lunii iunie, iar ei până atunci sunt obligaţi să muncească în „gospodăria” şcolii. Aici copiii merg la prăşit, şcoala având 28 ha de pământ, îngrijesc animalele, fac curăţenie în şcoală şi în curte. Pentru munca depusă ei nu sunt remuneraţi, directorul spunând că din veniturile acumulate s-au procurat lucruri necesare pentru şcoală.
Condiţiile de trai sunt insuficiente. Şcoala se află pe teritoriul unui fost conac boieresc, ale cărui clădiri datează din secolul trecut şi necesită reparaţie generală. Din totalul de 55 de persoane angajate, 12 sunt paznici. Reiese că un paznic supraveghează 3 copii.

În urma vizitei, avocatul copilului, Tamara Plămădeală, vine cu mai multe recomandări către organele responsabile de soarta acestei instituţii şi, nemijlocit, a copiilor care învaţă în ea. Astfel, este oportună angajarea unui psiholog; asigurarea unui proces de educaţie separată pentru copiii care au comis furturi şi pentru cei care vagabondează şi fug de la şcoală; stabilirea unui curriculum şcolar special, adaptat necesităţilor şi capacităţilor acestor copii; îmbunătăţirea condiţiilor de trai, de învăţământ şi de muncă în cadrul şcolii; anchetarea detaliată a locului în care vor merge copiii după ce ies de la Soloneţ (condiţii de trai, starea familială, starea financiară); monitorizarea efectivă a acestor minori după ieşirea din şcoală; modificarea statutului instituţiei; modificarea deciziilor judiciare, în care ar fi menţionat obligatoriu termenul pe care-l vor ispăşi minorii în această şcoală, dar şi eliberarea rapidă a copiilor care au depăşit termenul maxim de şedere legală în această instituţie.

În caz contrar, avocatul copilului este decis să deschidă o procedură în judecată pentru apărarea drepturilor copiilor şi să ceară încasarea prejudiciilor morale de la stat.