Ucigaşii de la Zârneşti, în vizorul psihiatrilor

Au trecut 40 de zile de când surorile Elena şi Adriana au fost omorâte cu cruzime, la o stână de lângă satul Zârneşti. Cei patru tineri care au violat şi au îngropat fetele de vii sunt supuşi acum unei expertize psihiatrice. Se învinuiesc între ei, fac glume şi povestesc în mod ironic cum şi-au bătut joc de ele. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă ani grei de puşcărie, iar cel mai mare – detenţie pe viaţă.

Cele două surori au fost luate de acasă de la vârste fragede, deoarece părinții lor suferă de handicap mental şi au fost decăzuți din drepturile părinteşti. Mătuşa lor, Natalia Gherganova, sora tatălui lor, afirmă că ele au şi o soră mai mică, care însă a fost înfiată de o familie din SUA. Natalia spune că nepoatele ei veneau deseori să-şi viziteze atât părinţii, cât şi pe ea şi pe bunica lor. “Ele învăţau la o şcoală tehnologică din Cahul, dar veneau să ne vadă. Deseori se căinau că la oraş nu se simt prea bine”.

“Spuneau că vor acasă”

Adriana şi Elena au fost plasate într-o casă de copii de tip familial. Maria Zagorodnâi, femeia care avea grijă de ele, susţine că fetele plecau fără voie, cu toate că ea le interzicea să părăsească oraşul fără ştirea sa.  “Mereu spuneau că vor acasă. Vara venea şi le lua bunica, pentru a petrece vacanţa în sat. La începutul anului şcolar, fetele erau aduse iarăşi la Cahul, să-şi continue studiile”. Femeia spune că şi în acea zi fetele plecaseră imediat după ore, fără ştirea sa. Răpuse de dorul de casă, s-au pornit în satul lor de baştină, Chircani. Trăiau în familia Zagorodnâi de mai mulţi ani, iar doamna Maria afirmă că fata cea mai mare, Adriana, îi făcea deseori probleme.

Ziua cea din urmă

După lecţii, fetele s-au pornit în sat. În apropiere de Zârneşti, sat megieş cu Chircanii, s-au întâlnit cu doi băieţi şi două fete. Mihai Cara, procurorul care investighează acest caz, spune că suspecţii sunt 3 minori. Cel mai mare dintre ei are 19 ani. După cum afirmă procurorul, cei patru au intrat în vorbă cu fetele, după care s-au luat la ceartă: “Cei patru erau violenţi, fiind în stare de ebrietate. Ei le-au bătut şi le-au dus la o stână de lângă sat, unde au fost batjocorite şi chinuite groaznic”.

Violate cu un furtun

Timp de o zi, surorile au fost torturate, bătute şi batcojorite. În timpul nopţii, ele au fost aruncate într-un beci. Fetele care au participat la maltratarea lor povestesc că cea mai mare dintre surori a fost obligată să întreţină relaţii sexuale, iar apoi a fost chinuită cu un furtun. A doua zi, cea mai mică a fost tunsă şi apoi aruncată într-un râu din apropiere. Însă cei patru suspecţi nu s-au oprit aici: au săpat o groapă şi au pregătit sfârşitul surorilor.

Îngropate de vii

După ce s-au decis să le omoare, pe sora mai mică au lovit-o cu hârleţul în cap, iar pe cea mare au înjunghiat-o, înainte de a fi duse la groapă. Mihai Cara le-a spus anchetatorilor că una dintre fete era încă în viaţă când a fost îngropată. După ce s-au convins că nu mai mişcă, fetele agresoare au mers liniştite acasă. Una dintre ele i-ar fi povestit mamei sale despre cele întâmplate, însă afirma că a fost obligată să participe la omorul surorilor.

De la crimă la furt

În noaptea de 1 spre 2 aprilie, poliţia a fost alertată despre comiterea unui furt în satul Zârneşti. Cei doi  băieţi implicaţi în omorul fetelor au fost reţinuţi iniţial pentru că erau bănuiţi de comiterea furtului. După ce şi-au recunoscut vina, unul dintre ei, înspăimântat, a început să povestească despre omorul celor două fete. Fără să-şi dea seama, încurcat în declaraţii, a recunoscut ceea ce se întâmplase cu câteva zile în urmă la stână.

Criminali sau bolnavi psihic

Elena Bacalu,  specialist principal la Direcţia protecţiei drepturilor copiilor din Cahul, spune că ancheta continuă, deoarece suspecţii au un comportament inexplicabil. Ea precizează că a făcut parte din grupul de experţi care a participat la reconstituirea crimei. “Tinerii povestesc despre cele întâmplate într-un stil ironic, făcând glume despre modul în care a fost comisă crima. Ei spun că i-au dat doar un hârleţ în cap”.

Suspecţii fac parte din familii social vulnerabile şi au fost implicaţi anterior în comiterea unor furturi. “Tinerii bănuiţi au absolvit cu toţii gimnaziul din satul natal. Nu aveau nicio ocupaţie, stăteau acasă”, declară procurorul. Băiatul de 19 ani se pare că a călcat pe urmele mamei sale, care cu 16 ani în urmă şi-a omorât tatăl, iar el, copil fiind, a urmărit scena criminală.

Detenţie pe viaţă?

Tinerii suspecţi de omor nu au fost condamnaţi încă. Procurorul Cara spune că a mai cerut o lună de zile pentru anchetă, deoarece cazul este dificil. “Cei patru bănuiţi sunt supuşi unei expertize psihiatrice”, explică Mihai Cara, precizând că probele administrate deja ar putea permite instanţei de judecată pronunţarea unei sentinţe dure, pe potriva crimei comise.

Suspecţii vor fi judecaţi pentru omor deosebit de grav, comis în grup. Tânărul de 19 ani riscă detenţie pe viaţă, iar minorii – peste 10 ani de închisoare.

Lilia Zaharia-Cravcenco

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *