Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Trei metode de a intra…

Trei metode de a intra în UE cu acte false

Poliţia din Aeroportul Larnaca din Cipru a declarat că reţine în utlimul timp tot mai mulţi cetăţeni ai R.Moldova cu acte false. „Poliţiştii din Aeroport sunt şocaţi deseori de faptul la câte tertipuri recurg imigranţii şi câte probleme îşi asumă, doar pentru a ajunge în străinătate”, scrie o ediţie recentă a „Cyprus Mail”.

Cetăţenii R.Moldova sunt printre cei mai frecvenţi ilegali, alături de sirieni, turci, srilankezi. Săptămâna trecută poliţiştii l-au descoperit pe un pakistanez care a făcut totul ca să îşi schimbe înfăţişarea pentru a semăna cu bulgarul din paşaportul furat pe care îl deţinea. „Şi-a vopsit părul blond şi şi-a pudrat faţa”, spun poliţiştii. Din nefericire, acest bărbat de 30 de ani a fost arestat şi acuzat de utilizare de acte false.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Larnaca, Christos Andreou, a declarat pentru presă că din momentul în care Ciprul a devenit membru al UE, tot mai multe cazuri de descoperire a imigranţilor ilegali au loc în acest aeroport. „De regulă, aceştia vin cu rute din Turcia şi deţin paşapoarte false româneşti sau britanice”, spun poliţiştii.

Andreou susţine că reprezentanţii forţelor de ordine au descoperit trei scenarii pe care le urmează, de regulă, imigranţii ilegali. „Sau cumpără deja acte false, majoritatea în Turcia, sau folosesc nişte acte adevărate, dar care aparţin altei persoane şi din cauza aceasta schimbă poza, sau folosesc actele cuiva, de regulă furate, şi încearcă să îşi schimbe exteriorul ca să arate ca ei”.

Poliţiştii spun că metoda utilizării paşapoartelor adevărate ale altor persoane a funcţionat deseori. Mai ales în cazul unor cetăţeni britanici, de provenienţă asiatică. Aceştia, ajunşi să aibă acte în Europa – trimit paşaportul rudelor de acasă din Asia, care intră pe rând, şi iar îl trimit şi iar cineva vine cu unul şi acelaşi paşaport. De aceeaşi metodă fac uz filipinezii deseori.

Din această cauză poliţiştii de la hotarele UE trebuie să facă traininguri în permanenţă pentru a afla care sunt cele mai noi metode folosite de către imigranţii ilegali, pentru a le putea contracara.

„Acum, specialiştii noştri pot detecta imediat un act fals de unul adevărat, sau dacă o persoană nu e aceea din actul pe care îl prezintă. Poliţiştii mai au un şir de trucuri de care fac uz, în afară de verificarea paşaportului,” spune Andreou.

Poliţiştii din aeroport afirmă că uneori posesorii de paşapoarte cu identitate falsă seamănă aproape leit cu cei din imagine, dar dacă priveşti în detalii, descoperi imediat diferenţele, cum ar fi mărimea urechilor, culoarea ochilor sau forma sprâncenelor. Doar în ultima jumătate de an circa 50 de persoane cu acte false au fost reţinute în acest punct de intrare în UE. Toţi au fost deferiţi justiţiei pentru uz de acte false.