Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Traumatismele, un pericol ascuns pentru…

Traumatismele, un pericol ascuns pentru copiii de până la cinci ani

Peste 2.000 de copii mor zilnic pe glob în urma traumatismelor neintenţionate sau a rănirilor accidentale. Zeci de milioane de copii ajung zilnic la spital din cauza traumatismelor care, deseori, îi lasă inapţi pentru tot restul vieţii. În fiecare zi pot fi salvaţi de la moarte cel puţin 1.000 de copii de pe glob, dacă părinţii i-ar supraveghea mai atent, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Dacă ar fi fost supravegheată mai atent de părinţi, Nicoleta, o fetiţă de doi ani, nu s-ar fi încadrat astăzi în statisticile lugubre ale OMS. Din fericire, fetiţa s-a ales doar cu traumatisme, neatenţia celor maturi, însă, ar fi putut să o coste viaţa. Mama se apără şi spune că totul s-a întâmplat în câteva clipe, în timp ce ea pregătea cina. Nicoleta a încercat să urce pe noptiera unde se afla televizorul. Nu a reuşit, deoarece a căzut, trăgând după ea noptiera cu tot cu televizor. Fetiţa s-a ales cu multiple leziuni şi cu o comoţie cerebrală.

Un alt caz e cel al lui Mihai. De curând, el a împlinit un an. Prima sa aniversare, însă, a petrecut-o la spital, dat fiind că a suportat un politraumatism, fiindu-i afectate organele interne după ce un calorifer electric a căzut peste el. În acel moment, caloriferul nu funcţiona, dar părinţii se gândesc şi acum cu groază ce s-ar fi putut întâmpla dacă acesta ar fi fost conectat la curentul electric.

Potrivit lui Veaceslav Plămădeală, şeful Secţiei primiri urgenţă de la Spitalul Clinic Municipal de Copii “V. Ignatenco”, în perioada rece a anului, când copiii, cea mai mare parte a zilei, se află în casă, sunt internaţi săptămânal numeroşi micuţi care au suportat traumatisme în urma căderii televizoarelor, a noptierelor, a rafturilor sau a altor piese de mobilier, a caloriferelor electrice etc. “În curiozitatea lor nestăvilită, copiii se pot traumatiza şi cu obiecte la care te aştepţi cel mai puţin. Recent am avut un caz când o fetiţă, rămasă fără supraveghere, a băgat degeţelele în maşina de tocat carne. Un alt băieţel, aflat în vizită la bunei, din curiozitate, a băgat mâna într-o maşină de spălat veche, care funcţiona. În alt caz, un băieţel a suferit multiple leziuni după ce s-a rănit cu cioburile de la o uşă din interiorul casei. Urmările au fost dintre cele mai diferite”, spune medicul.

Odată cu încălzirea vremii, pe micuţi îi urmăresc alte pericole. Acestea pot fi geamurile deschise, balcoanele, scările etc. În ultimii ani, opinia publică a fost zguduită de cazurile copiilor care au căzut de la etaj, pentru unii dintre ei căderea fiind fatală.

Şi copiii de până la un an sunt expuşi riscului de a suferi traumatisme în condiţii casnice. De asta ne-a convins Marcel Platon, medic ortoped-traumatolog pediatru. De la el am aflat istoria lui Victoraş, un copil de cinci luni. După ce i-a schimbat scutecul, mama l-a lăsat singur pe o masă înaltă, care îi servea drept suport pentru schimbarea scutecelor. A lipsit preţ de câteva clipe, atât cât a dus scutecul la coşul de gunoi. Când a revenit în cameră, şi-a găsit băieţelul jos, plângând în hohote. Acesta căzuse pe podeaua din gresie şi suferise o comoţie cerebrală. Explicaţia mamei dă de gândit. „A fost pentru prima dată când copilul meu s-a întors de pe o parte pe alta, fără ca eu să asist la acest eveniment”, spune printre lacrimi femeia.

Unii părinţi îşi recunosc vina şi nu caută alţi vinovaţi în tragedia care s-a întâmplat cu copilul lor. Alţii, însă, se îndreptăţesc: “M-am întors pentru o clipă doar. Eram la un pas de el”. Nici unii, nici alţii nu au vreo scuză atunci când, din vina lor, au de suferit copiii. Medicii constată că majoritatea părinţilor îşi înţeleg greşelile abia după ce copiii lor, fiind lăsaţi fără supraveghere, se aleg cu traumatisme grave.

Tamara Plămădeală, avocata copilului, e de părere că, dacă părinţii ar fi sancţionaţi pentru neglijenţă, numărul de accidentări ale copiilor s-ar diminua considerabil.

Sfaturi pentru părinţi

Nu lăsaţi în preajma copilului niciun fel de aparate de genul ventilatoarelor, mixerelor, aparatelor de gimnastică etc. în funcţiune. Acestea trebuie scoase din priză sau asigurate, pentru a nu putea fi pornite sau răsturnate de cei mici.

Citiţi etichetele, prospectele, instrucţiunile aparatelor pe care le folosiţi şi respectaţi indicaţia “a ţine departe de copii”. Dacă există această indicaţie, echipamentul sau produsul poate face rău unui copil!

Nu folosiţi o maşină sau un aparat electric dacă copilul poate intra în raza lui de acţiune! Nu e nevoie decât de o secundă pentru o dramă!

Balconul – trebuie privit ca un loc periculos, la fel şi ferestrele. Atâta timp cât copilul e destul de scund ca să nu se poată cocoţa pe pervazul geamului şi să rişte să cadă afară, teoretic nu ar fi în pericol. Luaţi în calcul riscul curenţilor de aer, care pot trânti uşi sau ferestre. Copiii mai mari pot fi atraşi de jaluzele, ghivece cu flori, iconiţe puse pe fereastră. Luaţi de pe pervazuri lucrurile care prezintă interes pentru ei. Copiii fac eforturi să ajungă la ele şi cad de la înălţime. Îndepărtaţi orice mobilă din apropierea ferestrelor care se poate transforma pentru micuţ în trepte pentru a ajunge la fereastră, să vadă ce e afară. Copilul poate cădea în gol.

În bucătărie, pe lângă pericolele majore, cum ar fi: cuţitele, aragazul, butoanele de la aragaz, se adaugă riscul de a cădea pe gresie. Ştiţi care este prima reacţie a unui copil care scapă o farfurie din mână? Se apleacă şi pune mâna pe cioburi, iar acestea sunt ascuţite şi taie!

Mobilierul trebuie şi el adaptat la vârsta copilului, iar ca să evitaţi ca acesta să tragă de dulăpioare şi de sertare care să cadă peste el, trebuie să optaţi pentru rafturi prinse în perete. De asemenea, colţurile ascuţite trebuie şi ele mascate sau înlocuite cu unele rotunjite, astfel încât cel mic să nu se lovească.

Campania media “Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. “O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).