Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Tranziţie la Boşcana

Tranziţie la Boşcana

Locuitorii din Boşcana, raionul Criuleni, protestează contra privatizărilor masive, făcute în detrimentul proprietăţii satului. Autorităţile locale, însă, în loc să soluţioneze problema fântânilor arteziene, pe care le-au vândut, încearcă să vândă şi păşunile. De altfel, şcoala şi grădiniţa nu au mai fost alimentate cu apă de 12 ani. Sătenii susţin că, dacă  cele două probleme nu vor fi soluţionate timp de două săptămâni, ei vor bloca atât drumurile centrale, cât şi desfăşurarea alegerilor parlamentare de la 29 iulie.

Un grup de săteni se adună săptămânal în faţa primăriei Boşcana şi protestează în legătură cu activităţile autorităţilor locale, făcute, potrivit acestora, în detrimentul satului. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că primăriţa Valentina Tricolici a vândut 42 ha de păşune, în lipsa unei licitaţii publice. Mai mult, locuitorii afirmă că, atunci când s-au împărţit terenurile, acum câţiva ani, ei au cedat o parte din proprietăţi, pentru a fi utilizate ca păşune.

Vaci zburătoare

„Terenul cu suprafaţa de 42 ha de păşune a fost vândut de primar fără a fi discutat la şedinţa Consiliului Primăriei şi fără a se aplica semnătura inginerului cadastral”, afirmă consilierul local Svetlana Bounegru. Consilierul ne-a mai explicat că privatizarea păşunilor s-a desfăşurat în mod ilegal, în lipsa unui concurs public. „Oamenii se adună la primărie şi protestează pentru că nu mai au unde îşi paşte vacile”, a conchis Bounegru.

Primăriţa de Boşcana afirmă că 43 de persoane din localitate au privatizat cele 42 ha de păşune care aparţineau primăriei. Valentina Tricolici recunoaşte că a semnat titlurile de proprietate ale acestora. „Da, eu le-am semnat, pentru că titlurile au fost eliberate de Institutul de Proiectare şi m-am gândit că aşa documente nu se falsifică”. În urma scandalului provocat de cei nemulţumiţi că li s-a furat accesul la păşune, Tricolici i-a dat în judecată pe cei care au făcut privatizările, încercând să recupereze terenul respectiv.

Ţăranii din Boşcana spun că, de la o electorală la alta, sunt bombardaţi cu promisiuni. „Nu se face nimic în sat. Se vând terenurile şi nu avem unde ieşi cu vacile. Ar trebui ca vacile să fie zburătoare, ca să se hrănească. Şi aşa sunt de munte şi nu prea dau lapte”, afirmă Vera Catan, de la Boşcana.

Altă femeie susţine că nu poate scoate animalele din grajd, deoarece păşunile au ajuns în proprietate privată. „Stau cu viţica în ogradă, iar primăriţa stă cu banii de pe teren în ogradă”, explică Maria Vacari.

De 12 ani, grădiniţa şi şcoala nu au apă

În Boşcana sunt cinci fântâni arteziene. Una dintre ele ar trebui să alimenteze cu apă şcoala şi grădiniţa din sat, dar şi casele ţăranilor. Fântâna, însă, este închisă de 12 ani. La protestul desfăşurat în faţa primăriei, directoarea grădiniţei, Zinaida Tricolici, a venit cu contorul de apă în mână. Ea susţine că, de 12 ani, grădiniţa e fără apă. „E foarte greu fără apă. Copiii trebuie spălaţi. Nu mai spun nimic despre bucătărese, care aduc apă de la distanţe mari, cu căldările”, susţine Tricolici.

Directoarea ne-a asigurat că, de la 1 septembrie, grădiniţa va rămâne în continuare fără apă. „Ţevile pentru conectarea la apă sunt deja instalate, dar pentru că sunt mai mulţi proprietari ai fântânii, problema poate rămâne nesoluţionată încă mult timp înainte”. Consiliera Svetlana Bounegru a declarat că fântâna arteziană a fost vândută cu mai mulţi ani în urmă, tot de primărie.

Sergiu Vântu e şi el nemulţumit de activitatea administraţiei locale de la Boşcana. „E greu fără apă. Aici, la sate, noi lucrăm pământurile şi, dacă nu avem apă, rămânem fără roadă”. Vântu ne-a mai spus că este gata, împreună cu ceilalţi locuitori ai satului, să blocheze drumurile centrale, dar şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, dacă până la 29 iulie problemele vor rămâne nerezolvate.

În aceeaşi ordine de idei, ZdG a intrat în posesia unui document care confirmă că, din 2005, fântâna este în posesia primăriei. „Prin decizia nr. 17/14 din 3 iunie 2005 a Consiliului comunal Boşcana, se trece de la balanţa Gospodăriei comunale „Boşservicom” la balanţa primăriei fântâna arteziană nr.1 din regiunea frigiderului mare din satul Boşcana, cu preţul iniţial 0″, se arată în document.

Totodată, s-au mai găsit alţi trei proprietari ai fântânii. Aceştia susţin că au documente pe bunul respectiv, contestând în acest mod dreptul de proprietate al primăriei. Potrivit directoarei grădiniţei de copii, interesul proprietarilor este să scoată bani de pe urma consumului de apă.

Primăriţa de Boşcana susţine că, în conformitate cu actele în vigoare, fântâna este proprietatea primăriei. „S-au găsit alţi proprietari, care spun că bunul imobil le aparţine lor”. Valentina Tricolici a mai subliniat că de problema respectivă se ocupă Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei şi Procuratura Criuleni, care, într-un final, vor decide cine sunt adevăraţii proprietari.

Iurie SANDUŢA