Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Tragedie: Torturat şi omorât în…

Tragedie: Torturat şi omorât în Rusia

Moldoveanul de 34 de ani, găsit mort luni, 20 februarie, la Moscova, cu mâinile legate, gura lipită cu bandă adezivă şi cu mai multe semne de tortură pe corp, urma să fie înmormântat joi, 23 februarie, în satul său de baştină – Işnovăţ, raionul Criuleni. Decesul acestuia a lăsat în urmă doi copii orfani, de 9 şi 11 ani, precum şi o casă pe care spera să o finalizeze de construit din banii câştigaţi în metropola rusă.

Vasile Sprâncean (foto) s-a însurat la 22 de ani şi iniţial îşi întreţinea familia, angajându-se ca şofer sau constructor în Moldova. În ultimii ani, se angajase legal în capitala Rusiei, pentru a asigura un trai mai bun pentru familia sa. La sfârşitul lunii decembrie 2011, a plecat din nou la Moscova şi de atunci îşi suna familia zilnic, uneori chiar de 2-3 ori pe zi, iar ultima convorbire telefonică au purtat-o cu doar câteva ore înainte de tragica întâmplare.

În metropola rusă, lucra în calitate de şofer-expeditor. Accepta să presteze şi orice alte servicii, ce i-ar fi putut asigura un câştig în plus pentru finalizarea construcţiei casei în care locuieşte familia sa şi care are finisate doar două din cele patru camere. “Era bucuros să îndeplinească orice muncă, numai să poată câştiga ceva bani pentru familia sa”, afirmă Zinaida Cojocari, soacra răposatului. În ultimii trei ani, Vasile Sprâncean era singurul care aducea bani în familie, după ce soţia sa a devenit inaptă de muncă, în urma unei intervenţii chirurgicale “la spinare”, după cum a menţionat mama acesteia.

Era angajat de către doi antreprenori, moldoveni şi ei, dintr-o localitate din raionul Anenii Noi.

Pe parcursul zilei, aproviziona cu producţie, achiziţionată de pe la bazele angro, câteva buticuri pentru comerţul cu fructe şi legume, situate pe teritoriul centrului comercial “Horoşevski”, din nordul Moscovei. Seara, tot el trecea pe la fiecare dintre acele buticuri şi încasa veniturile obţinute pe parcursul zilei.

Unul dintre cumnaţii săi, cu care la început făcea naveta din satul de baştină spre ţara care le oferea un câştig mai bun, e de părere că Vasile ar fi fost omorât de cineva dintre angajaţii pieţei care ştia că el încasa banii spre sfârşitul zilei de muncă. Potrivit lui, de aceeaşi părere ar fi şi foştii angajatori ai lui Vasile Sprâncean. În spijinul presupunerii acestora vine şi faptul că trupul bărbatului a fost găsit duminica trecută, aproape de miezul nopţii, de poliţia rusă în spatele unui  magazin de legume.

Soacra decedatului susţine că angajatorii ginerelui său aveau doar vorbe de laudă despre acesta, care era un om bun şi nu intra în conflict cu nimeni. Tot cei doi antreprenori au fost aceia care luni, la prima oră, au contactat de la Moscova familia lui Vasile, pentru a-i aduce la cunoştinţă cumplita veste. Ulterior, pe parcursul zilei, cei doi antreprenori de la Moscova au transmis rudelor răposatului bani pentru înmormântare şi le-au asigurat că vor suporta cheltuielile de transportare, însoţind până la baştină corpul neînsufleţit al victimei.

Potrivit datelor MAEIE, pe parcursul anului 2011, în străinătate au decedat 240 de cetăţeni moldoveni, inclusiv 90 – în Federaţia Rusă. Cele mai frecvente cauze ale deceselor sunt moartea naturală, accidentele rutiere şi de muncă, precum şi omorurile sau sinuciderile.

Anatol Bagrin, directorul executiv al Fondului republican pentru susţinerea socială a populaţiei, ne-a comunicat că familiile moldovenilor decedaţi peste hotare pot beneficia de ajutoare materiale pentru compensarea cheltuielilor de transportare a corpului neînsufleţit al rudei lor. Suma compensaţiilor acordate din mijloacele fondului constituie 50% din costurile raportate, a specificat Bagrin.

Pe parcursul anului 2011, către 193 de familii care au depus cereri de acordare a ajutoarelor respective au fost transferate 2,75 mln de lei. Din numărul total de cereri satisfăcute în 2011, circa 80% au vizat repatrierea corpurilor neînsufleţite ale moldovenilor decedaţi în Federaţia Rusă.

Grigore BRÂNZĂ