Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Totul despre gripa de tip…

Totul despre gripa de tip nou

Primul caz de gripă de tip nou A (H1N1) din R. Moldova a fost înregistrat la 30 iulie curent. Până la ora actuală, laboratorul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă a examinat 55 de probe cu suspecţie la gripa de tip nou A (H1N1), dintre care 6 au fost pozitive. Bolnavii au fost internaţi la Spitalul republican de boli infecţioase „T. Ciorbă” şi li s-a administrat tratament cu preparate antivirale. Gripa de tip nou a fost „importată” în Moldova din SUA şi Portugalia.

Gripa de tip nou este o boală respiratorie acută extrem de infecţioasă, provocată de virusul gripal nou A(H1N1), care nu a fost întâlnit până acum la oameni. Primele cazuri de infectare cu noul virus au fost raportate în aprilie 2009, în SUA, Mexic şi Canada. Astăzi, gripa de tip nou a afectat 170 de ţări, în total înregistrându-se peste 177.000 de bolnavi şi 1462 decesuri. Virusul gripal de tip nou conţine două gene ale virusului gripal porcin, gene de origine aviară şi gene de origine umană. Prezenţa mai multor gene de origine porcină a influenţat ca acest virus să fie numit iniţial virusul gripal porcin. Ulterior, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat folosirea denumirii de gripă de tip nou A (H1N1) sau gripa pandemică.

Gripa A (H1N1) se transmite ca şi cea obişnuită, pe calea aerului, prin intermediul tusei, a strănutului şi chiar a vorbirii, şi pe cale habituală, prin obiecte şi suprafeţe contaminate. Simptomele bolii sunt febra, frisoanele, durerile musculare, durerile de cap şi de gât, tuse, nas înfundat, oboseală. În cazul unei forme uşoare a bolii, tratamentul durează 5 zile, în situaţii mai complicate – până la 10 zile.

Potrivit medicilor, vaccinul împotriva contra gripei de tip nou se află în proces de testare şi va fi disponibil pe piaţă din luna septembrie. Prin intermediul reprezentatului pentru Europa la Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizări, Ministerul Sănătăţii a înaintat deja o solicitare de asistenţă în vederea asigurării ţării cu vaccin contra gripei A(H1N1), atunci cînd acesta va fi disponibil.

Metodele de prevenire a bolii sînt dintre cele mai simple şi se referă la igienă personală şi curăţenie. Este important să ne spălăm regulat pe mâini cu săpun, să ne acoperim gura şi nasul, ori de câte ori tuşim sau strănutăm. Să evităm contactul cu persoanele bolnave sau cu cele care prezintă simptome de gripă, să respectăm o distanţă de un metru în comunicare cu aceste persoane şi să evităm locurile aglomerate. Masca este unul din mijloacele de protecţie care pot reduce riscul îmbolnăvirii.

600 de elevi din Moldova au fost informaţi despre gripa de tip nou

În cadrul Proiectului privind controlul gripei aviare şi gradul de pregătire în caz de pandemie umană şi activităţile de răspuns, desfăşurat de Ministerul Sănătăţii, Banca Mondială şi UNICEF, Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor din Medicină au organizat în ultimele patru luni acţiuni de informare a copiilor şi tinerilor din 20 de localităţi rurale din zonele râurilor Prut şi Nistru. Pentru a preveni gripa pandemică, dar şi cea aviară, viitorii medici le-au povestit tinerilor cîte tipuri de gripă există, prin ce se deosebeşte gripa simplă de gripa aviară, de ce gripa pandemică nu poate fi prognozată şi cel mai important – cum trebuie să reacţioneze oamenii în cazul apariţiei unei epidemii sau pandemii. Scopul Proiectului studenţilor, „Acţiuni comunitare pentru copii şi tineri”, este cel de a promova comportamente responsabile în rândurile tinerilor şi de a preveni o eventuală epidemie. „Copiii şi tinerii sunt mai vulnerabili la gripă şi mai ales la gripa aviară şi pandemică. Tot ei sunt cei care pot fi de ajutor adulţilor pentru a opri răspândirea virusului”, ne spune Marcel Abraş, vicepreşedintele Asociaţiei Studenţilor şi Rezidenţilor din Medicină.

„Îi ajutăm pe copii să înţeleagă cât de importantă este vigilenţa, să ştie care sunt metodele de prevenire, dar şi de combatere a bolii. Căci, un om informat este mai puternic. Este important ca tinerii să facă diferenţa dintre gripa aviară – aici am abordat cu tinerii subiectul beneficiilor raportării la primărie sau la medicul veterinar a cazurilor suspecte de boală la păsări; dintre gripa pandemică – virusul gripal de tip nou A (H1N1) este un virus reasortat, extrem de periculos şi care se poate declanşa cu o şi mai mare putere în sezonul rece care vine. Pe lângă regulile de igienă personală, copiii şi tinerii trebuie să cunoască căile de transmitere, alte metode de prevenire şi ce acţiuni se întreprind în caz de boală”, a menţionat dl Abraş.

Pentru ca toate întâlnirile studenţilor cu copii să aibă o continuitate, în toamnă, în cele 20 de sate selectate tinerii informaţi şi instruiţi vor organiza întâlniri cu sătenii şi alte activităţi de informare despre pericolul gripei pandemice şi aviare – ziare de perete, emisiuni la posturile şcolăreşti de radio, pliante.