Tomografie pentru săraci

293-gandraburOamenii săraci sunt trimişi să facă investigaţii medicale în cele mai scumpe clinici private

După ce a luat bani cu dobândă ca să plătească tomografia la un centru medical privat din capitală, Ion Gandrabur a aflat că mai are nevoie de 15 mii de lei ca să-şi facă operaţie la creier. Cu un salariu de 600 de lei, bărbatul nu are nicio speranţă că va strânge banii necesari şi spune că i-a rămas doar să-şi numere zilele date de Dumnezeu.

Ion Gandrabur are 49 de ani şi este din satul Trebujeni, raionul Orhei. A fost bolnav de meningită, dar nu s-a tratat până la capăt. De atunci au început şi durerile de cap, pe lângă multe altele pe care le suportă zi de zi. Bărbatul spune că cel mai tare îl doare faptul că fiul său va creşte fără tată. “Ştiu ce înseamnă să fii fără un părinte, aşa am crescut şi eu, dar medicii nu-mi dau prea multe şanse de viaţă, dacă nu fac intervenţia chirurgicală”.

Dureri nelecuite

Pe soţii Gandrabur i-am găsit acasă, muncind în grădină. Clădeau beţele de porumb într-o căpiţă, pentru ca la iarnă să aibă cu ce să hrănească animalele. Pe lângă casă cresc câteva păsări, un porc şi un cal, ca să poată transporta cerealele de pe deal. Galina găteşte la o plită afară, din cauză că gazul din butelie s-a terminat. “Nici lemne anul acesta nu prea am strâns, însă vom pune pe foc şi ciocălăii de la porumb, dacă vom fi nevoiţi”, zice Galina.

Soţii Gandrabur au patru copii. Cel mai mare este căsătorit şi a plecat din sat. Celălalt băiat a făcut armata, dar nu a stat prea mult acasă după ce s-a întors, povesteşte tatăl. “A văzut şi el că e sărăcie şi a plecat în lume. Nici nu ştim unde este. A promis că va suna, dar nu avem nicio ştire de la el. Ar fi bine să se întoarcă de la lucru cu bani, ca să ne ajute”.

Unica fată din familie, Ala, are 22 de ani şi suferă de o boală mintală severă. Tatăl fetei zice că ea are nevoie permanent de îngrijiri, precum şi de supraveghere. Atunci când soţia munceşte, el stă acasă cu fata şi invers. Galina merge la oamenii din sat şi lucrează cu ziua, iar Ion este paznic la primărie. Cu salariul său de 600 de lei şi cu pensia de invaliditate a fetei de 580 de lei, familia Gandrabur încearcă să se descurce.

Cel mai mic copil, Sergiu, este încă elev, dar munceşte alături de părinţi, ajutându-i. Ion Gandrabur zice că nu mai are puteri să ţină calul în gospodărie. De el se ocupă băiatul. Tot el merge după sora mai mare, dacă se întâmplă ca ea să iasă din ogradă şi să se pornească singură pe drumuri.

293-gandrabur2Apă la creier

Bărbatul din Trebujeni spune că fără pastile nu ar rezista nicio zi. Durerile de cap sunt insuportabile, iar din această cauză nici nu poate munci. Când a mers la Chişinău, să facă un tratament, a cheltuit vreo două mii de lei doar pe pastile şi nici nu le-a cumpărat pe toate. Medicii neurologi i-au recomandat să facă o tomografie a creierului. “Mi-au zis să merg la un centru privat, unde este cel mai bun aparat, care arată şi fundul creierului”, povesteşte Ion. Preţul acestei examinări este de 1850 de lei, iar bărbatul, revenind în sat, a împrumutat bani şi a mers să facă ce i-au zis medicii.
Rezultatul investigaţiei l-a amărât şi mai tare pe Ion: într-o parte a creierului – este mai mult lichid decât trebuie.

“Medicul mi-a explicat că trebuie să-mi pună un tub care să preleve lichidul din creier în stomac. Doar acest tub costă 250 de dolari”. Soţia sa, Galina, spune că s-a interesat cât ar costa toată această operaţie – 15000 de lei şi o garanţie că soţul său va trăi încă cel puţin 20 de ani.

Diagnosticul lui Ion Gandrabur este hidrocefalie, adică acumulare excesivă de lichid în cavităţile creierului. În popor, această boală este numită apă la creier şi se tratează doar prin metodă chirurgicală. Netratată, boala duce la tulburări ale vederii, probleme de echilibru, letargie, amnezie, tulburări de personalitate sau chiar demenţă. Tatăl celor patru copii din Trebujeni zice că în ultimul timp nu vede bine şi de aceea se teme să meargă la munca sa de paznic.

Serviciul medical de tomografie computerizată a creierului este acoperit de poliţa de asigurare medicală, dacă este însoţit de o îndrepare de la medicul de familie, ne-a spus Constantin Albu, din cadrul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Tomografii la creier se fac la Spitalul de Urgenţă, Centrul de Diagnostic, Institutul de Neurologie şi Spitalul Republican. Mai mulţi medici ne-au confirmat că într-adevăr aparatul de la centrul privat unde a mers Ion Gandrabur este cel mai performant din ţară şi este puţin probabil ca ceii de acolo să aibă o înţelegere cu medicii din spitalele de stat. Mai mult ca atât, uneori ei sunt nevoţi să trimită pacienţi acolo deoarece tomografele de la spitalele de stat se mai defectează.

Ajutor de la stat – 700 de lei

Primul tratament al bărbatului din Trebujeni a costat 4200 de lei. “Doar zece pastile pe care mi le-au prescris costă 850 de lei, d-apoi să le mai cumpăr pe toate?”, se întreabă Ion Gandrabur. Salariul său de 600 de lei nu-l primeşte, deoarece este virat deodată în contul asociaţiei de unde a împrumutat banii. Anul acesta, auzind de ajutorul social, au hotărât să aplice. Asistenta socială din sat, Mihaela Bujor, spune că situaţia familiei Gandrabur este foarte grea. “Am desfăşurat o anchetă: se ia în calcul pensia de invaliditate, salariul şi cotele de pământ pe care le au”. Asistenta spune că familia a primit un ajutor material unic, în sumă de 700 de lei, dar decizia au luat-o cei de la Orhei. “Ajutorul i-a fost acordat pentru tratament”, a precizat Mihaela Bujor.

Ion Gandrabur spune că banii i-au prins bine când a mers la Chişinău. “Am stat o lună de zile la rând fiindcă am poliţă de asigurare. Cine n-are – intră a doua zi”, spune bărbatul. După ce a trecut comisia de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, a fost internat în spital şi i s-au dat actele necesare pentru a-şi face grupă de invaliditate.

Medicul din Orhei, neurologul Ion Lungu spune că această patologie se tratează medicamentos, pe o perioadă lungă de timp. După părerea medicului, intervenţia chirurgicală nu rezolvă problema în totalitate, de aceea trebuie de insistat cu tratamentul medicamentos. Cu toate că Ion Lungu afirmă că hidrocefaleea nu prezintă pericol pentru viaţă, netratată, această boală duce la atrofierea creierului şi afectează gândirea şi personalitatea umană, schimbări care sunt ireversibile. Timp de un an, Ion Gandrabur are nevoie de 2—3 cure de tratament.

Natalia DABIJA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. mara

  ca sà vezi,in centrele de stat aparatele se “defecteazà” in permanentà.cun dracu la privat functioneazà 24 din 24? banul,iar la stat ce au veterinarii din polita ta? buzunar gol.si atunci,pe loc,intervin veterinarii privati,dar numai la “rugàmintea” veterinarilor de la stat:eu ti-l trimit pe mos moacà,dar jumate imi dai mie.altfel cum se explicà,cei cu polità asteaptà luni,iar cei fàrà intrà imediat,pentru cà “strecoarà” banul in buzunar pe loc,dar polita ta cine se uità la ea,cui trebuie? veterinarilor le trebuie chesh,nu hàrtii,cu hàrtii nu faci vile.un sàrman trebuie sà vàndà casa si s-o dea veterinarilor la stat,cu polità.iar gumenità,dupà ce s-a privit,cà-i ieseau scàntei pe toate gàurile,boxànd in pman,l-a apucat “inima” (pàcat cà nu paralizia) si imediat au inceput sà-l poarte de la un sanatoriu la altul sà nu i se strice vreun ou,pe care polite,pe care bani? pe ai sàrmanului de mai sus.nimicniciilor,và plac asasinii cu bani,iar cei care fac pàinea in tarà asta de panaramà,ii mulgeti si-i scurgeti,i-ati làsa si fàrà chiloti,numai cà-s rupti,nesimtitilor.ia cineva atitudine vis-a-vis de dezmàtul si hotia veterinarilor publici? sau jumate de zi e public,altà jumate e privat.de aia aparatul nou de la public il furà si-l duce la el,la privat.

 2. Yonas

  Oameni buni! Nu va agitati asa. In primul rind este vorba de Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) si nu Tomografie computerizata (CT). Instalatii de RMN sunt 4 in tara, dintre care 3! – in privat. Una singura de stat, la Spitalul Republican, nu poate acopiri necesitatea populatiei, asigurata cu polita. De aceea rindurile sunt de 2-3 luni. La 3 RMN private – poftim, fara rind si contra plata.
  Hidrocefalia poate fi tratata si chirurgical si medicamentos. Decizia o ia chirurgul in baza unei investigatii calitative, cea ce a si fost propus – RMN de 1,5 Tesla (puterea instalatiei). Daca se gasesc anumite schimbari care motiveaza interventia chirurgicala – se opereaza, daca nu – se trateaza medicamentos. Alta intrebare este ca pentru operatie pacientul are nevoie de șunt ventricular, care ar trebuie sa fie asigurat de stat, dar din pacate nu este.

  PS. șMARA – informează-te XXXX. Dupa cum numesti doctorii veterinari, treb sa fii una din astea doua (mesaj censurat)

 3. Guguta

  Da!!!! E dureros faptul! Atunci de ce e obligatoriu sa platesti asigurarea medicala? Aici trebuie sa se implice Guvernul. Intr-adevar cu salariile noastre nu te mai vindeci. Si de unde iau tarifele acestea ?

 4. mara

  Yonas,pe loc ai inceput sà arunci cu pietre si asta inseamnà ce? cà am dreptate si sà te zgraptàri pe fatà si in altà parte pànà-ti voi spune eu sà te opresti,dar realitatea e asta si omul de rànd,cu polità o stie f.bine.nu cumva te deranjeazà “veterinarul”? dar nu stiai cà sunteti neamuri? e un doctor si veterinarul,care-i problema? numai cà cei din spitale au incurcat obiectul muncii:scurgerea si mulgerea se face la ocol la vaci,iar pentru asta trebuie sà aibà grijà si de ovarele boului,altfel nu mulg nimic.pe cànd in spitale n-au grijà nici de dracu,decàt pliscul deschis 24 din 24,unde eurii intrà gàrlà si nu le mai stà in gàt.un apartament am bàgat la veterinari pentru dragii mei.rezultat? sunt undeva printre stele.asa cà injuriile tale ti le agàti la scufie cànd intri dimineata in salon sà vadà si sàrmanul de mai sus,si multi ca dànsul,cu cine are de-a face.oricum,n-are ce vinde,dacà ar avea màcar un bou si tot ar avea mai mare consolare decàt de la ceilalti boi (in naturà).scrie guguta:de ce mai plàtim o asigurare,o polità? cum ar plàti cei cu masini taxa pentru deteriorarea drumurilor si oricum drumul nu e bun si fàràmà masina.ce-l intereseazà pe amàràtul de mai sus sirul diareei tale? el are o polità,iar voi il sarlataniti,trimitàndu-l la privat,punct.ce te deranjeazà de injuri? adevàrul? n-ai decàt,cà nu impresionezi pe nimeni.nu cred cà a ràmas vreo familie in moldova nejecmànità de veterinari,care-s plàtiti,cà n-o fac gratis,si obligati sà-si facà datoria,fàrà a le lua sàrmanilor pàinea de la gurà prin siretlicuri cu privatul si fel de fel de escrocherii,cà nesimtirea nu doare.

 5. Jovanny

  Am fost inca la inceput de august la spitalul republican ca aveam nevoie sa fac rezonanta magnetica la coloana vertebrala. Si uitativa care e procedura acolo. Mi-au dat un numar de telefon la care sa ma programez, ca acolo pe loc nu era posibil ca ei erau foarte ocupati. Am tot sunat pe numarul cela si nu a mai ridicat nimeni, probalil muncesc “veterinarii”. Din fuga am intrebat daca ma progarmez acum cand imi vor face RMN-ul si asistenta mi-a raspuns ca depinde… pentru luna august nu mai sunt locuri pentru programari dar s-ar putea cumva… adica mesajul a fost clar. Cam asa stau lucrurile + ca tre sa mai am indreptare de la medicul de familie. Cand am fost la medicul de familie acela era in concediu. Din pacate asa se lucreaza in medicina. Si la ce bun imi retin atunci cate 3000 lei pe an din salariu pentru polita lor daca nici nu te i-au in seama “veterinarii”. Eu tre sa lucrez la 2 lucruri, la inceputul anului sunt obligat sa declar veniturile si sa mai achit impozit(diferenta), iar tampitii de “veterinari” zic: azi nu mai primim; veniti maine; veniti dupa masa… de parca eu pot sa ma rup de la lucru dupa cum vor ei. Dar pe cine intereseaza toate astea???
  Sa le fie rusine. Iar daca nu sunt satisfacuti de salarii atunci sa demisioneze si sa lucreze la privati. Dar ma tem ca la privati cu asa atitudine nu lucreaza nici o zi.

 6. AVRAAM

  Din 1999 este o dispoziţie,un ordin secret al Ministrului sănătăţii RM sa se tăinuiască cifra adevărată a bolnavilor de tuberculoză-care după datele efectuate de medicii ftiziatri şi pulmonologi prezintă o EPIDEMIE in RM in continuă creştere.Claudia Brăşişteanu-specialist ştiinţific in acest domeniu a făcut un apel către societate de a susţine Spitalul republican de ftiziatrie şi pulmonologie unde zilnic mor cetăţeni intre vîrsta de 17-70 de ani,cosiţi de tuberculoză,insă apelul către societate a fost interzis de putere.Nu se ştie cifra reala cîţi cetăţeni a RM mor anual de tuberculoză şi cancer.Ziariştii,cei ce trebuie sa reflecte starea in societate,se ocupă de reclamă şi publicitate,e mai profitabil decît să documentezi bolile…Mergem in Europa-ea ne va trata de rîe,tuberculoză şi cancer….

 7. LUDMILA

  DAR OARE NU E TIMPUL DE CERUT LA “ALESII POPORULUI” SA SCHIMBE SISTEMUL SANATATII? SANATATEA POPORULUI ESTE CEA MAI DE PRET AVERE PENTRU UN STAT NORMAL !NU-I SANATATE – NU ESTE CRESTERE ECONOMICA – NU ESTE DEZVOLTARE SOCIALA – NU ESTE VIITOR….

 8. Veterinaru

  Bre tare mai sunteti timpiti, cei ce spun ca doctorii sunt “veterinari”. Aveti internet dar sunteti cu sapa in mina – multi si prosti, cum a spus Lapusneanu. Mai uitativa ce se face prin lume si veti vedea ca medicina moderna este foarte scumpa, si nu depinde de medicii din Moldova. Dotarea spitalelor este foarte rea. Medicii din propria initiativa se straduie sa mai tina piept pacientilor. Nu mai vorbesc de salariu. Dar de cultura sanitara a moldovanului pot fi filmate multe comedii.
  In privinta suntului (sau tubului) pentru “apa la cap” – hidrocefalie; sa-mi spuneti cine a spus acele vorbe scrise agramat de catre reporteri? Un sunt (cel mai ieftin costa 300 USD si nu 200). Iar un sunt de calitate superioara te va costa 1000-1300 Euro. O operatie de suntare costa in Germania circa 20 mii Euro. Voi vreti medicina cu 3% din salariu sa aveti medicina performanta. Taceti din gura si paziti sanatatea.
  PS. Apropo de omul bolnav cu apa la cap. Chiar e culmea sa-i faci poza cu tigara in XXX. Oare cit cheltuie pe tigari???????

 9. Yonas

  Lu’ nenea din imagine poti sa-i iei tigara din gura, nu piinea. Unu.
  Referitor la polita de asigurare. Inrebati pacientii de la Salvare sau rudele celor care au suportat traume grave. Un spital cheltuie cu un pacient grav 40-50000 lei, care sunt acoperiti de polita. Alta intrebare este mentalitatea moldovanului – poate nu s-a intimpla nimic. Cum poate un om in virsta apta de munca sa nu fie asigurat? Copii, pensionarii, invalizii, angajatii OFICIALI etc. sunt asigurati de stat. Somerii, care se inregistreaza oficial la bursa tot sunt asigurati. Si atunci de ce o persoana la 45 ani care nu intra in categoriile astea ar putea fi neasigurata? Doar atunci cind persoana nu doreste sa i se asigure drepturile, fiinda are “interese”. Doi.
  Calitatea serviciilor medicale depinde de mai multi factori, atat ce tin de pregatirea profesionala cit se factori sistemici. Nu exista tari sarace cu medicina excelenta. Atita timp cit medicii (care invata 10 – 12 ani) vor fi salarizati mai slab ca portarii si lacatusii (cursuri de 6 luni), cit ei vor plati din surse proprii pentru stagieri si perfectionari peste hotare etc. nu ne putem astepta la o medicina performanta. Apropo, nemtii platesc 19% din salariu pe medicina.
  Si ultima. Cultura sanatatii. La noi nu exista acesta notiune, pacientii nu-si bat capul de sanatate si se adreseaza doar atunci cind se intimpla ceva esit din comun, iar uneori prea tirziu pentru a-i ajuta eficient. Uita-tiva in ce hal ajung pacientii la serviciile de urgenta. Are 50 de ani si niciodata nu si-a masurat tensiunea arteriala! Femeile cu anii nu viziteaza ginecologul si vin cu niste tumori si complicatii de te ia groaza – unde ai umblat femeie pina acuma? Chiar nu ai vazut ca se intimpla ceva? Majoritatea sunt ignoranti si prefera sa mute toate problemele lor pe capul sistemului medical.
  Asta-i realitatea. Medicii sunt doar o parte din acest sistem social.
  Paziti-va sanatatea de tineri, mergeti regulat la medici pentru controale profilactice si veti reduce posibilitea de a va intilni cu “veterinarii”. Nu luptati cu doctorii (care nu-s nici ei ideali). Ce mai buna lupta cistigata este cea care nu a avut loc…

 10. LUDMILA

  “VETERINARU” MI-A AMINTIT SI DE UN ALT FACTOR IMPORTANT-“CULTURA SANITARA A MOLDOVANULU”-IA GICI CINE E CEL MAI INDICAT SA O PROPAGE?DACA NU VETI FACE-O VOI,MEDICII CINE SA-L INVETE PE MOS TOACA CA TREBUE SA-SI CONROLEZE DIN CAND IN CAND PRESIUNEA ARTERIALA,CINE DACA NU VOI TREBUE SA ORGANIZATI CURSURI DI “lICBEZ” SANITAR PRIN SATE,SA EXPLICATI TINERILOR SI BATRINILOR PE DEGETE…CA DACA TU,MOS ION, NU VE-I MERGE SA-TI CONTROLEZI SANATATEA AZI-MINE TE VA COSTA SCUMP,FOARTE SCUMP…DAR CRED CA NU VA CONVINE ECONOMIC S-O FACETI….SISTEMUL VOSTRU E-CAT MAI TIRZIU VINE BOLNAVUL ATIT MAI SCUMP I-L VA COSTA,SI ATIT MAI MARE V-A FI CASTIGUL MEDICULUI ASTA E ADEVARUL CEL MAI SUBTIL,DE CARE VOI,MEDICII NU VORBITI

 11. trecator

  Dupa o zi de lucru pe deal,vii acasa te speli cu margantovca pe desupt,arzi 3-4 pahare cu vin si nani,caci maine iaras de la 4 disdimineata pe deal.ne salveaza doar margantovca,vinul si cimitirul,amin

 12. mara

  veterinaru,au sàrit coiotii sà-si apere stàrvul.dar intr-un mod specific “culuturii” veterinarilor,pe care o atestàm zi de zi in spitale:a scuipa in farfuria din care mànànci,adicà a batjocuri tot pe cei,care iti umplu buzunarul,cei “multi si prosti”,vorba ta,cà nu-i a lui làpusneanu,àsta a spus-o invers.asa cà poti sà inveti si 25 de ani,nu numai “10-i2 ani”,cum zice colegul(a),dar rezultatul e standard:te-ai dus bou si ai venit vacà.”tàmpitii si prostii” và fac vilele,si nu inteleg care-i obiectul insultei la persoana ta,cànd tu insuti te dai de VETERINARU.si atunci cine are apà la creier…? calitatea porneste de la tine,cànd extragi dintele sànàtos in loc de cel bolnav.de cine depindea calitatea,cànd au ars 6 bebelusi la o maternitate din romània? pentru cà veterinara sàrbàtorea sfànta marie.calitate inseamnà responsabilitate,cànd semnezi niste hàrtii la angajare si mà doare-n cot de salariul tàu,nu-s datoare sà ti-l fac eu si oricum seara pleci cu buzunarele pline de la “prosti”.atunci nu semnezi,iti iei sapa si la muncà,nu la scurs si muls “prostii”.mai citesti aici articolul din 26 august “taximetrist làsat sà moarà” si vezi,dacà calitatea depinde de papa.càt dà pe tigàri? si care-i problema ta? adicà de tigàri are,dar sà-l mulgi tu de 300 euro n-are? aveti in sànge sà numàrati banii in buzunarul altora.nu te bàga in germania si-n lumea civilizatà,cà nu-i de nasul vostru,pe làngà 10-12 ani,mai aveti de invàtat ce-i aia respect,comportament,culturà,adicà 7 ani de-acasà,de aici porneste calitatea.intre timp,statul ii oferà “prostului” din articol asta si asta trebuie sà-i dati,nu sà-l imbroboditi cu privatul,apoi sà-l mai si jigniti,cà-i prost,nesimtitilor,v-ati ghiftuit de nu mai realizati unde-i realul si unde-i vila.

 13. Octavian

  Sunt 100% e acord cu mara,si vreau sa mai adaug:Mai debililor degenerati de veterinari,ca nici veterinari nu meritati sa fiti(nu ma refer la medicii adevarati care-s si oameni in sens deplin),ati ajuns sa numarati si banii pe tigari la taranelul cela,da el mai maninca si cite o bucata de piine din cind in cind,mai plateste si vre-o 50 lei pe lumina…socotiti tot mai rapanosilor.Dar cum va pare ca daca amgiti niste mosnegi de bani si aveti o masina mai buna,sinteti mai buni decit dinsul.poate ca el n-are ce minca dar poate fi numit om,eu nu inteleg cum niste coilani ca voi:sanatosi bolfosi nu va este rusine sa furati de la babe,invalizi…Credeti ca sa fiti in rind cu lumea trebuie sa ai masina buna…dar de onoarea si demnitatea voastra uitati;sinteti mai risuri decit niste putane care stau pe marginea drumului de o viata si toti fac ce vreau dintr-insele.Eu zic ca daca rupi niste bani,sa stii de unde,si cind e posibil;dar nu macar si cite putin dar de la toti,ca pe urma impreuna cu copii vostri bolfosi si indestulati cu tot sa aruncati cu bani in stinga si in dreapta,de parca ati fi mari boieri.Si mai cred ca chiar daca nu ai cere bani,toti v-ar multumi destul de bine.Eu inteleg ca fiecare unde lucreaza acolo se hraneste,dar voi va vindeti demnitatea ca niste curve de 2 bani.Eu is sigur ca cei ce lucreaza de mult timp in domeniu n-or sa ma inteleaga,dar unii din voi in adincul sufletului is de acord cu mine.Si vreau sa mai spun ca asa-i cultura la moldoveni:sint cei cu bani si fara,in loc sa fie oameni si risuri cu bani si fara.Ii posibil sa faci bani si fara sa te vinzi,iar daca vrei sa furi,fura masini,aur,bani…nu 10 lei de la o baba sau 1000 lei de la un bolnav de cap.Si daca n-are zii sati deie tot pina si capetele de tigari care le fumeaza-o ideie pentru un nou plan tarifar pentru saraci,daca nui cit trebuie,ajunge tot cit are.Asa ca, VETERINARILOR,cind copiii vostri va intreaba ce lucrati,nu le spunet medic sef,sef de sectie …spuneti cum este——-hoti de babe si invalizi,FITI MINDRI DE VOI

 14. VICTOR

  Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.

  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.

  Acuzat de omor

  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.

  Morga in salon

  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.

  Personalul, redus la tacere

  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.

  Externari preferentiale

  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.

  Frig in saloane

  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.

  Scuze prin acuze

  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.

  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *