Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Toamna se numără acoperişurile reparate

Toamna se numără acoperişurile reparate

287-gradinitaCu toate că Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Botanica a organizat la 15 iulie concurs pentru cererea ofertelor de preţuri pentru reparaţii capitale a acoperişurilor cu învelişuri moi în instituţiile preşcolare nr. 40, 44, 99, 104, 139, 141, 153, 168, 182 şi reparaţii la canalizare şi apeduct în instituţia preşcolară nr. 96, lucrările nu au început nici până astăzi. Motivul tergiversării pare a fi faptul că pentru toate grădiniţele a fost ales la concurs un singur agent economic, care a oferit cel mai mic preţ pentru reparaţia acoperişurilor.

Anatol Ivanu, şeful Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Botanica, afirmă că nu poate începe reparaţiile, atâta timp cât nu a verificat alte lucrări efectuate de firma „PromoVis-Construct”. „Preţul într-adevăr este convenabil, dar vreau să văd şi calitatea. Dacă în caietul de sarcini scrie că se va folosi o cantitate de ciment, să fie anume acea cantitate. Nu vreau ca lucrul să fie efectuat rapid şi să ne plângem anul viitor iarăşi de fisuri în acoperişuri. Iată de ce nu am semnat până acum contractul”.

Dumitru Rebeja, patronul firmei „PromoVis Construct”, afirmă că dacă lucrurile se vor tărăgăna, va refuza, fără a semna contractul. „Am o comandă la Vulcăneşti, în care va trebui să repar 4 mii de metri de acoperiş. Nu mă voi juca cu cei 500 de metri de la Chişinău. Cei din comisie analizează totul detailat”, spune Rebeja.

Anatol Ivanu afirmă că dacă Dumitru Rebeja va refuza, vor lua firma care oferise preţul mai mic, în ordine decscrescătoare.

La licitaţia din 15 iulie au participat 10 agenţi economici. Iurie Zabornâi, inginerul firmei SRL „Tecterm”, susţine că firma în care activează a depus dosarul pentru repararea acoperişurilor la grădiniţe, dar şi la şcoli. Nu am câştigat la grădiniţe, dar în schimb suntem învingători la repararea acoperişurilor la liceele „Elena Alistar” şi „Mihai Grecu”. Aşa e în viaţă: uneori pierzi, alteori câştigi”.

Şeful Direcţiei ne asigură că, până la începutul lunii septembrie, când comisia de la Primărie va evalua rezultatele lucrărilor, toate acoperişurile instituţiilor preşcolare vor fi gata: „Nu sunt multe, aşa că vom reuşi”.

Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Botanica are în gestiune 41 de grădiniţe, aici fiind incluse şi cele din suburbii. Majoritatea ar trebui reparate în această vară.

Ploua în cratiţele cu mâncare

La grădiniţa-creşă nr.153 din Chişinău blocurile nu au fost reparate în totalitate de foarte mulţi ani. Grădiniţa activează din anul 1976 și, în fiecare an, doar s-a cârpit câte ceva din cele 8 blocuri ale instituţiei. În 2009, au avut norocul să fie reparat acoperişul blocului administrativ. Nadeja Zuza, directoarea grădiniţei, spune că acel bloc era într-o stare deplorabilă. „Aici se află bucătăria şi, atunci când ploua, curgea apa în cratiţele cu mâncare. Acesta a fost reparat de direcţie. Părinţii au pus mână de la mână şi au reparat cum au putut ei încă trei blocuri”.

În 2010, direcţia urmează să repare alte 4 blocuri.

Părintii sunt cei care au reparat cosmetic sălile din interior. „Fără ei, grădiniţa nu ar supravieţui. Au reparat dormitoarele, WC-urile, au schimbat apeductul. O fac spre binele copiilor lor, fără a aştepta mană din cer. De la direcţie ne-au ajutat anul trecut cu mobilier: 30 de scăunele şi 20 de mese, a câte 4 locuri. În rest, părinţii au cumpărat toată vesela”.

Şeful Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Botanica zice că face tot ce poate pentru a asigura bunăstarea grădiniţelor. Cu banii alocaţi, încearcă să rezolve cele mai urgente probleme din aceste instituţii. Acoperişurile, de obicei, dau multă bătaie de cap.

Anul acesta pentru reparația acoperișurilor grădinițelor din acest sector s-au alocat 1mil.100 mii lei, iar pentru şcoli şi licee 1 mil. 800 mii lei.

Lilia Zaharia-Cravcenco