Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Tineri savanţi se plâng preşedintelui

Tineri savanţi se plâng preşedintelui

233-muncaUn grup de tineri cercetători care activează în cadrul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică subordonat Academiei de Ştiinţe şi Ministerului Economiei şi Comerţului îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul în legătură cu intenţia Guvernului R. Moldova de lichidare a institutului, anunţată public la întrunirea Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM din 28.05.2009.

Prin intermediul unei scrisori adresate preşedintelui şi prim-ministrului în exerciţiu, tinerii savanţi îşi expun viziunea privind necesitatea funcţionării în continuare a Institutului.

Potrivit acestora, parteneriatul dintre mediul academic şi instituţiile publice este o precondiţie pentru asigurarea dezvoltării statului, iar ştiinţa economică deţine un rol major în această conlucrare. „În condiţiile actualei crize economico-financiare globale este oportună utilizarea la maxim a avantajelor ce rezultă din această colaborare. Ne exprimăm convingerea că existenţa Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică, singura instituţie academică de profil economic, este şi trebuie să rămână un element indispensabil al acestei cooperări, de care depinde progresul societăţii. De aici rezultă necesitatea păstrării şi susţinerii Institutului – sarcină pe care trebuie să o ţină în vizorul său atât AŞM, cât şi autorităţile publice centrale din R. Moldova”, spun semnatarii scrisorii.

De asemenea, problemele de ordin social-economic cu care se confruntă R. Moldova impun crearea condiţiilor pentru formarea şi creşterea profesională a unei noi generaţii de cercetători şi analişti economici, care ar veni cu abordări novatoare. Institutul reprezintă un cadru propice pentru realizarea acestui deziderat şi contribuie substanţial la valorificarea potenţialului tinerilor cercetători şi la crearea unei generaţii de economişti calitativ noi, asigurând continuitatea cercetărilor economice.

Totodată, promovarea tineretului e o direcţie prioritară în orientările strategice ale autorităţilor guvernamentale (Strategia Naţională de Dezvoltare). Formarea academică a tinerilor cercetători-economişti reprezintă o direcţie care necesită susţinere. Funcţionarea Institutului asigură condiţii pentru pregătirea specialiştilor de înaltă calificare, prin desfăşurarea studiilor de doctorat.

Scrisoarea este semnată de 30 de tineri cercetători ai Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică, între care Laura Afteni, Constantin Agafiţă, Diana Bordeianu, Ina Burac, Victoria Clipa şi alţii.