Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Termocom-ul în vizor

Termocom-ul în vizor

Un locuitor din Chişinău a venit la ZdG cu o propunere originală, adresată conducerii R. Moldova. După ce s-a declarat nemulţumit de faptul că lucrările de termoizolare a pereţilor blocurilor de locuit, efectuate din banii locatarilor cu scopul de a economisi agent termic, aduc beneficii doar celor de la Termocom, chişinăuianul a propus să fie luate în calcul aceste cheltuieli în vederea reducerii tarifului la căldură pentru aceste persoane. Astfel, din ce în ce mai mulţi cetăţeni vor executa asemenea lucrări, iar fondul locativ va fi racordat la standardele europene.

Săptămâna trecută, Leonid Buzatu, din Chişinău, a adus la ZdG o scrisoare. Aceeaşi adresare a fost trimisă şi Guvernului, Preşedinţiei şi Parlamentului R. Moldova. Autorul scrisorii speră să-i fie auzite doleanţele şi să se facă dreptate.

Acuză Termocom-ul

Leonid Buzatu îşi exprimă nemulţumirea faţă de activitatea Termocom-ului. El ne-a explicat că, „potrivit exigenţelor în construcţie în mun. Chişinău, în scopul excluderii pierderilor de agent termic, unii proprietari au executat şi execută lucrări de termoizolare a pereţilor, dar şi de instalare a unor ferestre şi balcoane noi, performante, conform cerinţelor europene, asta pentru a nu contribui involuntar la extinderea încălzirii globale”.

Buzatu e de părere că aceste lucrări, care sunt efectuate din contul oamenilor, nu le aduc lor niciun beneficiu, singurii care câştigă fiind cei de la Termocom. „Economiile de agent termic, în valoare de 40—45%, potrivit calculelor şi normelor existente, aberant şi ilegal trec sub formă de venit la Termocom, în loc să treacă la proprietarii care au plătit lucrările ce duc în final la economisirea de agent termic”, ne-a spus Buzatu.

Leonid Buzatu consideră nedrept şi inechitabil acest lucru, fapt pentru care cere „să se prevadă, în lege şi în regulamente, coeficienţi şi măsuri în vederea înlăturării acestor nedreptăţi”. De pe urma unor asemenea decizii, Buzatu consideră că vor câştiga toţi, inclusiv Guvernul, iar oamenii vor executa mai multe lucrări de acest fel din cont propriu. „Astfel se poate de redresat şi de adus fondul locativ existent în conformitate cu exigenţele de bază în construcţie, dar şi de economisit agent termic, care se pierde mai mult de jumătate”.

Primăria şi Termocom-ul

Am solicitat părerea celor de la Termocom despre aceste acuze. Responsabili din cadrul acestei instituţii ne-au asigurat că vom primi un răspuns pertinent pentru numărul următor al ziarului.

Totodată, amintim că, la 16 noiembrie, Primăria mun. Chişinău a acuzat întreprinderea că tariful la căldură este majorat în mod nejustificat. Afirmaţiile au fost făcute după ce o comisie a Primăriei a verificat cheltuielile Termocom-ului şi a constatat că tariful la căldură este cu 20% mai mare decât costul real al unei gigacalorii. Tot atunci, Termocom a afirmat că aceste calcule, făcute de Primărie, sunt neîntemeiate. Administraţia Termocom a declarat pentru postul de televiziune Pro TV că primarul Dorin Chirtoacă este incompetent.

Lupta dintre Termocom şi Primăria Chişinău este mai veche, iar în anii trecuţi cei implicaţi acuzau faptul că aceasta este una politică.

Victor MOŞNEAG