Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Termocom: Sechestrarea bunurilor răuplatnicilor continuă

Termocom: Sechestrarea bunurilor răuplatnicilor continuă

284-termocomLocuitorii Chişinăului datorează „Termocom”-ului 590 milioane de lei pentru căldura livrată în iarnă, iar SA „Termocom” a anunţat o campanie de sechestrare a bunurilor de la răuplatnici.

SA „Termocom” este o întreprindere de producere din municipiul Chişinău, subordonată Primăriei capitalei şi Consiliului municipal. Obiectivul de activitate al acesteia este producerea, transportarea şi distribuirea energiei termice către consumatori. „Termocom” asigură cu căldură circa 200 mii de apartamente, 120 de grădiniţe, 157 de şcoli, 21 de spitale, 53 de instituţii de învăţământ superior, 44 de policlinici, precum şi edificiile administrative, sediile diferitelor întreprinderi, instituţii şi organizaţii.

Fiecare locuitor al capitalei care vine la SA „Termocom” pentru a beneficia de căldură semnează un acord, în care sunt stipulate atât obligaţiile şi drepturile furnizorului, cat şi ale debitorului. De obicei, acordurile sunt semnate pentru un termen de 2 ani. În această perioadă, furnizorul sau gestionarul este în drept să acţioneze în judecată consumatorul dacă acela nu a achitat timp de trei luni consumul de energie termică. Să nu uităm că şi gestionarul este obligat să alimenteze consumatorul, fără întreruperi, cu energie termică în cantităţi necesare.

Responsabili de la „Termocom” spun că numeroşi beneficiari nu respectă contractul semnat, acumulând datorii fabuloase faţă de furnizor. Cât priveşte Fondul Locativ, întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL), cooperativele de construcţie a locuinţelor (CCL), asociaţiile proprietarilor de locuinţe private (APLP), asociaţiile de construcţie în condominiu (ACC) au datorii destul de mari, deşi, deseori, consumatorii casnici achită gestionarului fondului locativ plata pentru energia termică consumată. Conform ultimelor informaţii oferite de Iuliana Boguşevschi, şef al Serviciului Imagine şi relaţii cu mass-media a SA „Termocom”, „peste 60 de mii de apartamente au datorii mai mari de 1000 de lei pentru consumul de energie termică. Dar aceste datorii uneori depăşesc 30 000 de lei”. Dacă datornicii nu-şi achită datoriile, intervin gestionarii fondului locativ, iar SA „Termocom” acordă doar asistenţă juridică. După pronunţarea deciziei instanţei şi obţinerea titlului executoriu, acesta este depus la Oficiul de Executare de sector, care urmează să execute titlurile executorii privind încasarea datoriei.

În cazul neexecutării benevole a datoriei intr-un termen stabilit, în conformitate cu art. 57 din Codul de Executare, faţă de debitori sunt aplicate următoarele restricţii: aplicarea sechestrului asupra apartamentului debitorului; interdicţia de a-şi perfecta paşaportul; interzicerea înstrăinării mijloacelor de transport ce apartin debitorului de către Ministerul Tehnologiilor Informationale; interzicerea înstrăinării bunurilor imobile aflate în proprietatea debitorului; restricţionarea participării la privatizarea bunurilor imobile; monitorizarea faptului dacă debitorii sunt fondatori de societăţi comerciale.

Totodată, conform art. 571, datornicilor le poate fi aplicată interdicţia de a părăsi ţara. Astfel, peste 400 de persoane nu vor putea părăsi ţara pană la achitarea tuturor datoriilor faţă de SA „Termocom”. În lista cu privire la restricţionarea în dreptul de perfectare a paşaportului figurează un debitor cu o datorie pentru energia termică consumată de 43657,61 lei, conform titlului executoriu, şi de 56140 lei – înregistrată la 1 mai.

Consumatorii, potrivit „Termocom”, au datorii de circa 80 milioane de euro. Deci, în fiecare sector al capitalei există datornici ai SA „Termocom”, după cum ne-a comunicat Iuliana Boguşevschi: „De la 1 mai, datorii mai mari de 1000 de lei aveau 16988 de apartamente din sect. Botanica, 14742 – din sect. Râşcani, 14620 – din sect. Ciocana, 11879 – din sect. Buiucani şi 6807 – din sect. Centru.”

Dar dacă totuşi datornicii nu şi-au achitat datoriile, precum afirmă Boguşevschi: „lor li se iau bunuri materiale, însă doar în cazul în care există deja un titlu executoriu. Executorul judecătoresc evaluează situaţia debitorului şi decide ulterioarele măsuri de executare. De exemplu, recent, automobilul unui debitor din sect. Ciocana a fost ridicat de la o parcare auto. Deşi anterior automobilul a fost sechestrat şi lăsat spre păstrare răuplatnicului, care se angajase să achite în termenul stabilit sumele restante, acesta nu şi-a onorat angajamentul. Ulterior, conform procedurii, automobilul a fost ridicat de la parcare şi transportat spre păstrare la o instituţie specializată în acest sens – „Auction House”, care va evalua şi expune la licitaţie automobilul, după vânzarea acestuia prin intermediul unui magazin specializat recuperându-se datoriile. Diferenţa de bani proveniţi din vânzarea bunurilor se restituie debitorilor, conform legislaţiei în vigoare”.

Celor 400 de persoane care nu vor putea părăsi ţara şi care au fost incluse în listele celor datornici faţă de SA „Termocom” li s-au emis hotărâri judecătoreşti, care au fost pronunţate şi examinate în şedinţele publice ale instanţelor judiciare. Dintre cele 400, doar 10 persoane au achitat datoria pentru încălzire, sumele lor variind între 10000 şi 25000 de lei. Lista aceasta a fost publicată pe site-ul companiei pe data de 10 iunie şi în aceeaşi zi a fost scoasă din cauza încălcării drepturilor omului, articolul 8: „Orice persoană are dreptul la protejarea datelor referitoare la persoana sa”. Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, spune că „în lista datornicilor faţă de „Termocom”, publicată pe site-ul companiei, au fost incluse numele persoanelor asupra cărora s-au pronuntat hotărâri judecătoreşti”. Astfel, potrivit lui Tănase, „aceasta este o informatie publică şi nu reprezintă o răspândire a datelor cu caracter personal”.

Însă, potrivit unor surse, peste o sută de datornici ai „Termocom” intenţionează să dea în judecată furnizorul de energie termică pentru că au fost făcute publice datele lor personale. Toţi aceştia se află pe lista celor care au interdicţia de a-şi perfecta paşaportul până îşi vor achita facturile restante. Avocatul care reprezintă interesele celor o sută de datornici ai „Termocom, Igor Popa, a afirmat că „şansele sunt mari de a câştiga procesul împotriva furnizorilor de energie termică”. Deci, lupta începe.

Olesea VASILACHI