Termen expirat: greşeală de tipar sau rea-voinţă?

În ianuarie curent, la o grădiniţă din Chişinău a fost găsită o cantitate de 60 de litri de ulei cu termenul de valabilitate expirat, în raport cu cel indicat pe sticlă. Pe etichetă era scris că uleiul a fost fabricat la 01 septembrie 2011, termenul de valabilitate fiind de patru luni. Astfel, ultima lună când mai putea fi consumat uleiul era decembrie 2011.

Uleiul a fost descoperit la Grădiniţa nr. 108 din sect. Râşcani al capitalei. Claudia Dică, inspector la Agenţia pentru Protecţia Consumatorului, spune că, în urma unei sesizări adresate de un angajat al grădiniţei, a fost efectuat un control inopinat la această instituţie preşcolară de învăţământ, unde a fost găsită o cantitate de 60 l de ulei expirat. Inspectoarea afirmă că, în depozitul grădiniţei, printre sticlele cu ulei proaspăt, erau sticle cu ulei cu termenul de valabilitate expirat. Claudia Dică spune că nu au fost efectuate controale şi la alte grădiniţe din sector, dar menţionează că firma “Draur Grup”, cea care avea contract cu Direcţia Educaţie a sectorului Râşcani, livra ulei la toate grădiniţele din acest sector. “Uleiul a fost returnat agentului economic, iar Direcţia Râşcani va fi sancţionată, conform codului administrativ, cu o amendă de la 8 la 10 mii de lei.”

“Doar şeful ar putea răspunde la întrebare”

Tamara Fetico, şefa Grădiniţei nr.108, afirmă că certificatul de conformitate al agentului economic era stabilit corect şi că doar eticheta uleiului conţinea o greşeală. “Pe etichetă trebuia să fie scris că produsul este valabil timp de 12 luni, şi nu timp de 4. Vă spun că uleiul era bun, doar că eticheta e rea”, specifică Tamara Fetico.

Claudia Dică afirmă că, în timpul controlului, şefa grădiniţei ascundea sticlele cu pricina. “Nu avea niciun argument de ce acest ulei se afla în depozit, dacă la acel moment nu mai era comestibil”, conchide Claudia Dică.

Responsabili de la Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Râşcani, Chişinău, nu au putut oferi un răspuns referitor la persoanele care poartă vina pentru consumarea acestui produs expirat în instituţia preşcolară nr. 108. Secretara Direcţiei Râşcani ne-a comunicat în mod repetat că şeful direcţiei ar fi în concediu, iar şeful adjunct s-ar afla în şedinţe. (Reamintim că şeful adjunct a fost contactat la telefonul din birou trei zile consecutiv, dar nu a răspuns.) Pentru a afla de ce, totuşi, s-a admis ca în grădiniţă să fie primit acest produs cu “eticheta greşită”, Ana Soltani, şefa Secţiei Alimentaţie a Direcţiei Educaţie Râşcani, a spus că ea nu are voie să vorbească nimic, iar toate întrebările se rezolvă cu şeful. “Eu nu ştiu nimic, nu mă întrebaţi, veţi suna la acest număr de telefon şi veţi afla”, oferindu-ne acelaşi număr de telefon al şefului adjunct, care nu a putut fi găsit timp de trei zile.

Am insistat să aflăm un răspuns de la juristul direcţiei, însă am fost informată că Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Râşcani nu are un jurist angajat.

Tatiana Tverdohleb, şefa DGETS Chişinău, afirmă că uleiul din sticlele cu pricina nu avea termenul expirat, iar reprezentanţii firmei “Draur Grup” au prezentat o scrisoare de însoţire, în care se spunea că informaţia de pe etichetă ar fi greşită. “Sticlele de ulei au fost aduse odată, nu se putea ca acelaşi ulei, fabricat în aceeaşi zi, să aibă pe unele sticle un termen de valabilitate, iar pe altele – alt termen”, specifică şefa Direcţiei.

Constantin Manic, medic igienist în cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport din Chişinău, susţine că, dacă se demonstrează că acest ulei are termenul expirat şi urma să fie utilizat în alimentaţia copiilor, atunci riscul era foarte mare, deoarece micuţii s-ar fi putut alege cu intoxicaţii alimentare şi alergii, iar cei care suferă de boli ale aparatului digestiv – cu agravarea acestora. Medicul spune că ar fi bine ca atât reprezentanţii direcţiei, cât şi medicii din instituţiile preşcolare să fie foarte atenţi şi să verifice marfa primită de la agenţii economici pentru a nu se ajunge în situaţia în care copiii să plătească cu propria sănătate pentru eroarea sau iresponsabilitatea celor maturi. “Dacă au suspiciuni în privinţa unui produs, să nu ezite a anunţa organele de control, pentru a acţiona prompt în caz de necesitate”, afirmă medicul.

Lilia Zaharia-Cravcenco

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Kleo

    Anume in gradinitza 108 e la ordinea zilei alimentatia copiilor cu produse expirate. Are acoperire mare pe la Departament si nu-i este frica de nimeni, nici de Dumnezeu. Am aflat ca foloseau ulei de soia expirat si alte produse dubioase adus de niste prieteni de ai directoarei care imparteau ajutor umanitar. Copii vomitau. Educatoare a fost amenintata, daca sufla o vorba parintilor va zbura din lucru. Ea totusi ne-a spus. Am luat copilul de acolo, nu stiu daca a ramas educatoarea…. In fine, ce-i care nu cunosc situatia din interior(cum nici eu n-am stiut-o la acel moment) gradinita lasa o impresie placuta. E aranjata, bine inretinuta, cu jucarii bune, spatii mari, program Pas cu Pas, copii putini in grupe 2 educatoare si o dadaca la maxim 20 de copii… etc. Da aceasta este doar o fatada, in interior e PUTRED. Si dupa cum se stie, pestele de la cap se strica

  2. Donna

    Si noi am luat copilul de la aceasta gradinita din mai multe motive. Intr-adevar la inceput ne-a facut o impresie foarte buna, totul e super si frumos si se considera una din cele mai bune gradinite din sectorul Riscani. Dar..abia dupa ce am frecventat o perioada aceasta gradinita am inteles cum stau lucrurile….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *