Taximetriştii poartă armă de frica infractorilor

243-taxiTaximetriştii sunt decişi să poarte arme de foc pentru a se apăra de clienţii-infractori. După ce formează un număr din patru cifre şi solicită un taxi, o parte dintre clienţi îi lasă cu buzunarele goale pe taximetrişti. Mai mult decât atât, unii dintre şoferi sunt daţi dispăruţi. Alţii au fost înecaţi. Administratorii serviciului de taxi susţin că, atunci când şoferii sunt atacaţi, solicită ajutorul poliţiei, dar deseori oamenii legii refuză să se deplaseze la locul faptei. De altfel, MAI recomandă persoanelor care prestează servicii de taximetrie să nu rişte să pornească noaptea la drum, mai ales dacă au mai mulţi pasageri la bord.

Potrivit Procuraturii Generale, un taximetrist care transporta doi pasageri a fost atacat şi torturat. La un moment dat, cei doi pasageri, D. Grişciuc şi S. Nedbailov, l-au atacat pe şofer şi l-au  strâns de gât cu o curea. Imobilizându-l, i-au sustras portmoneul cu bani şi acte. “După aceea, l-au scos afară şi, târându-l cu cureaua legată de gât, l-au închis în portbagaj”, informează sursa citată. Instanţa de judecată l-a condamnat pe S. Nedbailov la 9 ani de închisoare, iar pe celălalt pasager, D. Grişciuc, la 6 ani şi 6 luni de detenţie.

“Sirena” în varianta “sector”

În alt caz, relatat de Ministerul de Interne, se arată că un taximetrist de la serviciul “Taxi Meridian” efectua cursa Chişinău-Nisporeni. În automobil se aflau trei clienţi care, la destinaţie, trebuiau să achite 250 de lei. “Când au ajuns în raion, în regiunea localităţii Selişte, doi dintre clienţi au scos cuţitele şi l-au ameninţat pe şofer”. Taximetristul a ieşit din maşină şi a fugit, lăsând cheile de contact şi telefonul mobil în salonul autoturismului. “Atacatorii s-au urcat în taxi şi au plecat. Victima a oprit un automobil care se afla în trecere şi s-a deplasat la Comisariatul raional de poliţie Nisporeni”. A scris o plângere. “Forţele de ordine au pus în aplicare Planul de măsuri “Sirena” în varianta “Sector”, fiind pus pe jar întreg Comisariatul. Astfel, poliţiştii au dat de urma tâlharilor, care se ascundeau într-o pădure din sectorul “Lăpuşniţa”, raionul Nisporeni”. Organele de ordine îi anchetează penal pe cei trei pasageri. Aceştia riscă de la 6 la 12 ani de închisoare.

Administratorul serviciului “Taxi Meridian” a declarat că în incidentul de la Nisporeni a fost implicat taximetristul Iurie Boldescu. “Acesta şi-a recuperat maşina, dar nu şi telefonul mobil”. Sursa citată a subliniat că şoferii de taxi sunt agresaţi fizic de câteva ori pe săptămână. “Practic, peste o noapte sunt ameninţaţi cu cuţitul la gât şi de multe ori sunt tăiaţi de către persoane necunoscute”. Pentru a asigura securitatea şoferilor, administratorul susţine că anunţă organele de ordine. “Când se întâmplă incidente, poliţia niciodată nu vine. Trebuie de făcut regulă în ţară, ca să evităm astfel de întâmplări neplăcute”, a continuat administratorul serviciului de taxi.

Iurie Boldescu a declarat că acum patru ani purta armă de foc pentru a-şi asigua securitatea. Între timp, însă, s-a dezis de ea, având speranţa că nu i se va întâmpla nimic. Acesta, după întâmplarea de la Nisporeni, ar vrea să-şi cumpere o armă. “Cât costă?”, ne-a întrebat taximetristul. Tot el a mai adăugat că va efectua curse doar în raza Chişinăului. În urmă cu un an, Boldescu a fost implicat într-un incident similar celui de la Nisporeni. “Din sectorul Centru transportam  doi clienţi la Buicani. Când am ajuns la destinaţie, au scos cuţitele şi m-au ameninţat. Unul a sărit asupra mea şi m-a rănit la mâină, după care au fugit”. Boldescu a mai spus că cele două cazuri sunt similare, doar că, la Buicani, agresorii nu au reuşit să-i fure maşina.

“Mă uit la client cum arată şi, dacă nu-mi place, nu-i permit să urce”, susţine taximetristul Vasile Şchiopu. El lucrează în serviciul de taximetrie din 1976. În acest timp, a avut numeroase incidente cu clienţii, dar şi cu poliţiştii. “Cum poate poliţia să calmeze spiritele, când ei în 2005 îi ucideau pe taximetrişti? Îi împuşcau în cap şi le luau banii. Acum 6 ani, colegul meu Ion Plămădeală, care lucra pe taxi aici, în zona Pieţei Centrale, a dispărut. Era într-o zi de vineri. De la ora 10:00, băieţii nu ştiau nimic despre el. Nici până în ziua de azi nu s-a mai aflat nimic.” Taximetristul susţine că s-a gândit să-şi cumpere armă de foc, însă deocamdată nu îşi permite financiar. “Poţi să porţi şi armă, dar dacă clientul stă în spate şi face nebunii, nu te ajută cu nimic”, a conchis Şchiopu.

Un taximetrist care a practicat boxul

Vitalie Graur are 32 de ani. Până a deveni taximetrist a făcut patru ani de box. Sportul îl ajută să se descurce în situaţii excepţionale. Acum o săptămână, a primit o solicitare de a-i deplasa pe doi clienţi din sectorul Centru în sectorul Botanica. “De obicei, clienţii îmi plătesc când ajung la destinaţie. Aceştia erau în stare de ebrietate. Când am ajuns la Botanica, unul dintre ei m-a lovit cu palma după cap şi a spus să-i duc în raionul Hânceşti, că de altfel nu plătesc. Am coborât din automobil şi le-am solicitat să achite taxa de 25 de lei. Acelaşi client mi-a mai tras o palmă. Pe cel agresiv l-am culcat la pământ şi i-am dat câţiva pumni în figură, iar pe celălalt, care stătea în maşină pe bancheta din spate, l-am scos afară şi l-am trântit pe iarbă”, ne-a mai povestit Graur. Taximetristul a precizat că şoferii de taxi au nevoie de armă de foc în special atunci când efectuează deplasări în provincie.

Potrivit unor clienţi, aceştia au observat că şoferii de taxi poartă arme de foc pentru a se apăra de un eventual pericol. “L-am întrebat pe şofer de ce poartă armă şi acesta mi-a răspuns că acum sunt multe persoane agresive şi că meseria de taximetrist este una riscantă”. Din cauza numărului de incidente în care sunt implicaţi taximetriştii, MAI face apel către persoanele care prestează servicii de taximetrie, solicitându-le maximă precauţie. “Şoferii sunt solicitaţi să nu rişte să pornească noaptea la drum, mai ales dacă au mai mulţi pasageri”.

Iurie SanduţaPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Victor

    Ce sa zic, tara de nebuni si boi + la asta oameni inculti fara simt si soviste… ( intr-un cuvint ” O tara de coruptie” Impuscati toti boii dracului…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *