“Tata îl droghează”, “mama îl vrea mort”

Doi părinţi din Chişinău sunt acum în litigiu şi încearcă să împartă un apartament cu 3 camere. Aşa s-a întâmplat că, după mai mulţi ani de căsnicie, ei au devenit doi duşmani, între care se află un copil de 17 ani. Potrivit legii, părintele care rămâne să întreţină copilul beneficiază de o parte mai mare din locuinţă. Lupta pentru apartament s-a transformat într-un conflict de împărţire a copilului adolescent.

Iurie şi Svetlana Comanev au constituit un cuplu, din care a rezultat un fiu care are acum 17 ani. După o perioadă scurtă petrecută împreună, cei doi s-au despărţit. Copilul a rămas cu mama. Ulterior, în viaţa Svetlanei Comanev a apărut un alt bărbat, Iurie Arpentiev, fost poliţist. În aceeaşi perioadă, Iurie Comanev, fostul soţ al Svetlanei, a fost în detenţie, fiind acuzat de escrocherie.

“Mama mi-a zis să mă +arunc de la etajul 9”

Scandalurile dintre cei doi au ieşit în afara familiei atunci când Svetlana Comanev a fost acuzată de către fostul soţ, dar şi de către propriul copil de maltratare. Iurie Comanev, tatăl, ne-a spus că fostul poliţist Iurie Arpentiev l-a bătut de mai multe ori pe copilul său şi, împreună cu Svetlana, l-au forţat să părăsească apartamentul, după ce l-au acuzat că se droghează şi l-au ameninţat cu puşcăria. “Vor să ne bage la închisoare pe ambii, ca să le rămână apartamentul lor.” Şi fiul a argumentat, se pare, acelaşi lucru: “Am fost bătut de mai multe ori de către Iurie Arpentiev. Mi-au cerut să eliberez apartamentul. Mama mi-a zis să mă arunc de la etajul 9, că ea o să mă îngroape frumos”.

În acest apartament locuieşte şi Ecaterina Miţel, fiica din altă căsătorie a Svetlanei Comanev. La începutul lunii octombrie, conflictul a atins punctul culminant. Mama susţine că a găsit droguri asupra fiului său. Băiatul a plecat de acasă.

Svetlana Comanev, dar şi Iurie Arpentiev, care, după spusele lor, nu mai sunt împreună de câteva luni, au o altă versiune. “Dacă l-am crescut de la 6 ani, aveam voie să ridic măcar vocea la dânsul? Nu l-am lovit. Dacă aveam să-l lovesc, rămâneau semne. Băiatul are prieteni dubioşi, iar tatăl său îl pune să declare toate aceste lucruri pentru a lua apartamentul”, ne-a spus Iurie Arpentiev. Mama Svetlana afirmă şi ea: “Nimeni nu l-a alungat de acasă, el a plecat singur. Eu l-am închis în casă şi nu-i dădeam voie să plece. Atunci i-am zis: poţi să ieşi doar pe balcon, eu uşa nu o deschid. Ei au interpretat precum că i-am zis să se arunce de la balcon. Nimeni nu-l bătea, Arpentiev l-a hrănit şi îmbrăcat atâţia ani. Tatăl său îi face acuma rău şi îl pune să declare aceste lucruri urâte”.

“Dacă strigi, te tai”

Pe 15 octombrie băiatul s-a întors împreună cu câţiva prieteni de-ai tatălui şi au încercat să intre în casă. Sora vitregă i-a deschis. Iată cum descrie acel moment Iurie Arpentiev: “Ei au intrat în casă şi au luat multe lucruri, cu scopul de a le duce din casă. Au schimbat lacătul şi au ameninţat-o pe Katia (Ecaterina Miţel – n.r. ) că o taie dacă strigă. I- au spus: “Tu nu locuieşti aici. Apartamentul e deja vândut”. Svetlana m-a sunat, eu am venit repede şi ei n-au reuşit să fugă. L-am pus pe băiat jos, la pământ, şi am chemat poliţia. Mă temeam să nu fugă. A fost dus la poliţie pentru că a organizat intrarea în apartament”.

Băiatul ne relatează despre aceeaşi întâmplare altfel: “Joi (15 octombrie) am vrut să intru în casă. Arpentiev m-a lovit, apoi şi-a chemat cunoscuţii, care m-au luat la poliţie, acuzându-mă că iau droguri. M-au ameninţat, mi-au luat documentele şi m-au ţinut până la ora 11 seara. Docu-mentele i le-au dat pe urmă mamei”.

Mama băiatului insistă că Iurie Comanev, tatăl, ar dori să ia apartamentul prin orice metode, deoarece are o datorie bănească către un oarecare Valeriu Grigoriu. “Anume din această cauză ar dori să ia apartamentul, ca să scape de datorie. Apartamentul l-am cumpărat din banii comuni. Eu am vândut un apartament cu două camere, el unul cu o cameră, şi aşa l-am cumpărat”, susţine Svetlana.

“Au pus ochii pe apartament. Încearcă s-o sperie pe Svetlana, ca s-o dea afară. Ea l-a crescut pe Iurie, şi acum să rămână pe drumuri? Copilul, la 17 ani, îi spune că el este singurul moştenitor al apartamentului. L-a învăţat tatăl să vorbească aşa, care n-a plătit pensie alimentară atâţia ani. Cred că e tâlhărie ce încearcă să facă ei. Eu le-am spus să se întâlnească să-şi rezolve problemele ca doi oameni maturi. Să împartă apartamentul”, susţine Comanev. Aşa doreşte şi Svetlana: “Să-l vindem şi să împărţim banii”, spune ea.

“Tatăl îl influenţează negativ”

Iurie Comanev ne-a spus însă că el este singurul stăpân al apartamentului. “Svetlana nu este înscrisă acolo, împreună cu fiica sa trăiesc ilegal. Apartamentul l-am cumpărat în 1991, când nu eram cu această femeie. Am documente, dar nu-i pot alunga din casă pentru că el e fost poliţist, şi mă ameninţă că mă va pune la închisoare, că-mi va găsi droguri, arme şi nu voi mai ieşi din puşcărie”. Fosta soţie însă spune contrariul: “Sunt înscrisă în apartament, pe care l-am cumpărat în 1994, împreună”.

Pentru că aveam nevoie să verificăm mai multe date, i-am telefonat Svetlanei Comanev, dar aceasta nu era acasă. Am lăsat numărul redacţiei pentru a ne contacta când revine. Peste câteva ore, am fost apelaţi de la Comisariatul de Poliţie Botanica. Am fost întrebaţi de unde avem informaţia despre cazul Comanev. Persoana respectivă s-a pre-zentat ca fiind Victor, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală a Comisariatului de Poliţie Botanica. Am solicitat să ne spună temeiul acestor întrebări, care vizează un caz despre care nu am solicitat (încă) poliţia. “Nu pot să vă spun multe lucruri, ne ocupăm şi noi de caz. Copilul a plecat de acasă. Se pare că tatăl îl influenţează negativ.”

Atunci l-am întrebat pe poliţistul Victor dacă băiatul a fost reţinut pe 15 octombrie şi din ce motiv. “El nu a fost reţinut, ci a fost chemat numai pentru convorbiri. Motivul: nu se prezintă la şcoală de vreo două săptămâni”, a încheiat anchetatorul. Amintim că Iurie Arpentiev ne-a spus că băiatul a fost la secţie pentru că ar fi organizat intrarea abuzivă în apartament.

Pentru că nu am înţeles de ce totuşi am fost telefonaţi de poliţie, am întrebat-o pe Svetlana Comanev. După ce ne-a spus că anchetatorul n-ar fi în drept să ne ofere careva informaţii, ne-a mai spus că nu cunoaşte numele său de familie. Am revenit la Comisariatul de Poliţie Botanica. Am vorbit cu Valentin Costea, şeful Secţiei Urmărire Penală din cadrul CGP Botanica. “Pe adresa noastră a venit o plângere depusă de Svetlana Comanev, precum că i-au fost luate toate lucrurile din casă. Vom investiga şi, ulterior, vom stabili dacă va fi sau nu începută urmărirea penală în acest caz”. Totodată, Costea ne-a spus că persoana care se ocupă de caz se numeşte Victor Godonoagă.

“Mama a luat documentele de la şcoală”

Ulterior, Svetlana Comanev, împreună cu fiica sa, a venit la redacţie. Ne-a prezentat câteva fotografii de familie făcute în lunile aprilie-mai curent. Împreună cu fiul Iurie, erau la mai multe mănăstiri. Erau îmbrăţişaţi şi zâmbeau. Păreau fericiţi. Svetlana a început a plânge şi ne-a spus că îşi vrea fiul înapoi. “Tatăl îl droghează şi îl face să meargă împotriva mea. Nu ştiu ce să mai fac. Poate să-i iau documentele de la şcoala în care învaţă?”, ne-a întrebat ea. Chiar în acea zi am telefonat la şcoală, unde am avut altă surpriză. Directoarea ne-a spus că Iurie Comanev nu mai învaţă la ei. “Mama a luat documentele cu câteva zile în urmă. Iurie era un băiat bun, învăţa binişor, însă se pare că tatăl l-a stricat. De pe 2 octombrie nu a mai fost la ore.” Cele două părţi au apelat şi la Centrul pentru Drepturile Omului. Surse din cadrul instituţiei ne-au spus că băiatul părea să aibă probleme de sănătate, avocaţii parlamentari au dorit să-l trimită la medic, pentru o consultaţie. Contactată de ZdG, Aurelia Grigoriu, unul dintre avocaţii parlamentari care a ascultat povestea Comanev, nu a confirmat şi nici nu a infirmat informaţia.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. natalia

    doamne fereste sarmanul baiat asta nu e viata la el ci mai degraba un chin si un calvar !socot k mama lui are p cineva si doreste din tot sufletul k sa-l dea afara p fiul sau si p sotul ei politistul nu avea dreptul sa-l bata pu k era kasa lui si omul face c vrea la kasa lui !asa mama da-o dracului !asta e concluzia mea ci nu kum spune mama -sa ku lacrimi d crocodil k offff isi vrea fiul inapoi!da domnul k baiatul sa-si gaseask linistea odata din kauza asemenora parinti copiii cresk asa !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *