Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   TARACLIA: Problemele tinerilor într-o dezbatere…

TARACLIA: Problemele tinerilor într-o dezbatere publică

Pe 23 februarie, la Taraclia, a avut loc o nouă rundă de dezbateri în cadrul proiectului „Participarea tinerilor din R. Moldova”, susţinut de Fundaţia Est-Europeană. La dezbatere au participat elevi de la Liceele „Generalul Inzov” şi „Olimpia Panova”, de la Gimnaziul „Sofia”,  studenţi ai Universităţii de Stat din Taraclia, cadre didactice, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale Tineret şi Sport. Au fost luate în dezbatere posibilităţile tinerilor de a se integra în viaţa socială, problemele localităţilor, dar şi şansele de integrare în societate a generaţiei tinere.

Tatiana Şimakova, elevă în clasa a 12-a la Liceul „Generalul Inzov”, s-a referit la importanţa pe care o are pentru societate contribuţia tinerilor. „Tineretul începe să devină majoritatea populaţiei, de aceea trebuie să existe mai multă încredere în generaţia tânără. Anume de la tineri vin ideile inovaţionale, or, anume ei ştiu exact ce nu le ajunge. Fiecare dintre noi este obsedat de gândul ca, după absolvirea liceului, să fie admis la o universitate, dar nimeni nu ştie ce ne aşteaptă mâine şi nici ce trebuie exact să facă pentru a fi sigur de ziua de mâine”, a spus Tatiana.

Galina Coceva, de la Liceul „Olimpia Panova”, a opinat că, astăzi, tineretul este leneş şi aşteaptă doar ajutor, de aceea nici nu prea există iniţiative eficiente care ar permite implicarea cât mai multor tineri în soluţionarea problemelor societăţii. Potrivit Galinei, la Taraclia există doar o casă de cultură, unde, din lipsa unor activităţi interesante, tinerii nu prea vin, îndreptându-şi atenţia în special spre cluburile de noapte, unde se consumă alcool şi ţigări. La întrebarea „Ce ai schimba tu în activităţile propuse tinerilor?”, Galina a răspuns: „Aş insista să fie mai multe ore de activitate fizică, mai multe activităţi sportive pentru tineri, pentru a-i face mai energici. Programa de studii este suprasolicitantă, iar materia este expusă superficial, din care cauză bac-ul devine tot mai anevoios”.

Studenta Universităţii de Stat din Taraclia Anastasia Zaporojan consideră că tinerii sunt viitorul localităţii sale, dar şi viitorul ţării. „Dacă tinerii nu vor decide cine trebuie să conducă ţara, cei mai în vârstă cu atât mai mult nu vor reuşi. Totodată, tinerii nu trebuie să evite activităţile de voluntariat. Ei trebuie să vină cu idei noi şi cât mai diferite, deoarece modul unic de gândire al fiecăruia poate schimba multe. Ceea ce trebui să facă cei maturi e să devină pentru tineri nişte exemple. Bunăoară, atunci când un tânăr este interesat de iniţierea unei afaceri, oamenii care au deja experienţă în acest sens ar trebui să le sugereze idei reale, să le descrie paşii concreţi pe care ar trebui să-i parcurgă. Astfel poate fi ajutat tineretul”.

Lidia Bocikovar, elevă la Gimnaziul „Sofia” din satul Albota de Sus, a menţionat că problema numărul unu a tinerilor din localitatea sa e că, pur şi simplu, nu sunt ascultaţi, nu se ia în considerare opinia lor atunci când sunt aprobate anumite decizii. „În prezent, eu şi colegii mei suntem îngrijoraţi de faptul că şcoala noastră este pe cale de a fi închisă în urma unui proiect de optimizare a învăţământului, nefiind luat în considerare faptul că toţi liceenii din sat învaţă anume aici. Avem profesori foarte buni, care ne ajută în permanenţă să fim bine informaţi. În privinţa limbii române există unele dificultăţi. Chiar dacă o învăţăm din clasa a II-a,  nu am avut niciodată un profesor permanent, şi nici nu prea am avut anturaj în care să vorbim româneşte”, a mai spus Lidia.

Nelea Mostovaia, specialist-metodist la Direcţia Generală Tineret şi Sport din Taraclia, a salutat iniţiativa Fundaţiei Est-Europene, menţionând că este o bună oportunitate de a lăsa tinerii să îşi exprime propriile nemulţumiri, dar şi o bună oportunitate pentru cei maturi în ceea ce priveşte elaborarea rezoluţiilor şi planurilor de activitate în cadrul direcţiilor generale pentru  tineret şi sport.

În urma unui studiu sociologic privind nivelul de participare al tinerilor la viaţa culturală în 2011, realizat de Fundaţia Est-Europeană, 48,2% dintre respondenţii care au participat la sondaj nu au mers la teatru niciodată în viaţă, 23,8% dintre ei merg la teatru o dată la doi ani, 13,6% – o dată pe an, 8,7% dintre respondenţi au posibilitatea să meargă la teatru de două ori pe an, 3% – o dată pe lună, 0,9% – de două ori pe săptămână, 0,3% – o dată pe săptămână.

În ceea ce priveşte participarea la viaţa politică a R. Moldova, rezultatele sondajului arată că 53,3% dintre tinerii respondenţi consideră implicarea tinerilor în viaţa politică foarte importantă, 22,9% destul de importantă, 19,9% importantă şi numai 1,5% deloc importantă. Totuşi, o parte dintre tinerii cetăţeni ai ţării noastre nu au fost şi nu sunt pregătiţi să răspundă noilor cerinţe ale societăţii democratice şi ale dezvoltării societăţii civile, iar procesul de democratizare se confruntă în continuare cu problema tinerilor pasivi (2,4%), care nu cunosc avantajele implicării lor în viaţa politică a R. Moldova.

Victor ŢURCAN