Sute de tineri mor anual de sifilis

Numărul adolescenţilor purtători de boli sexual-transmisibile este în creştere. În creştere este şi morbiditatea în rândul tinerilor. Cauza acestei probleme, potrivit medicilor, este lipsa educaţiei sexuale a tinerilor.

În raionul Ialoveni, în anul curent, sunt în evidenţa medicilor 84 de pacienţi bolnavi de sifilis, printre care 10 persoane au fost înregistrate în anul curent. Dumitru Melega, medic dermatovenerolog din cadrul IMSP Spitalul raional Ialoveni, spune că, în ultimii doi ani, a sporit incidenţa morbidităţii printre adolescenţi din cauza acestei maladii. Datele Biroului Naţional de Statistică al Moldovei arată că în 2010 au decedat de sifilis 29 de copii cu vârsta de până la14 ani şi 119 copii cu vârsta cuprinsă între 15-17 ani.

Problemele adulţilor încep în adolescenţă

Copiii din Moldova, pe lângă faptul că trebuie să facă faţă sărăciei, abandonului de către părinţii nevoiţi să plece la muncă peste hotare, lipsei de informare pe diferite domenii, uneori trebuie să lupte şi cu bolile venerice, unele dintre care cauzează un sfârşit letal. Numărul deceselor copiilor şi adolescenţilor din cauza bolilor venerice este în creştere. Medicii se arată îngrijoraţi de datele statistice înregistrate în ţară.

Galina Leşco, directoarea Centrului de Sănătate pentru Tineri “Neovita”, menţionează că “problemele avute în adolescenţă, de obicei, au repercusiuni de lungă durată, pot să provoace unele complicaţii. În special, maladiile cu transmitere sexuală pot să provoace diverse urmări grave, inclusiv infertilitate”.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 70% din cazurile de mortalitate la adulţi sunt determinate de comportamente riscante din adolescenţă: fumatul, alcoolul, relaţiile neprotejate etc. De aceea, medicii consideră că, pentru a-i proteja pe cei maturi de mortalitate precoce, este foarte important să educăm bine adolescenţii.

Lipsa educaţiei sexuale

Deşi majoritatea bolilor transmisibile pe cale sexuală sunt curabile, adolescentul trebuie să se prezinte la medic la timp şi să facă tratamentul necesar pentru a nu avea dificultăţi în viitor. Problema cu adolescenţii este că ei, în mare parte, se adresează târziu, fie pentru că le este jenă, fie pentru că se tem să nu fie “judecaţi”, certaţi, bătuţi sau stigmatizaţi şi respinşi de către colegi şi prieteni.

Una dintre cauzele principale pentru care adolescenţii nu cer ajutorul medicului constă în faptul că ei nici nu-şi dau seama că sunt purtătorii unei maladii. Nimeni nu le-a explicat care sunt infecţiile ce se transmit pe cale sexuală, ce riscuri comportă acestea, care ar putea fi consecinţele unui act sexual neprotejat şi care sunt metodele de protejare. Discuţiile cu adolescenţii pe asemenea teme sunt încă tabuizate în multe familii. Nici în instituţiile şcolare sau medicale practicile de informare şi prevenire a riscurilor nu sunt prea extinse.

Galina Leşco este de părere că toate problemele încep de la educaţia sau, mai exact, de la lipsa unei educaţii sexuale, care ar putea preveni apariţia acestor dificultăţi, iar aceasta ar trebui să înceapă încă din copilărie. “Părintele trebuie să fie pregătit să dea nişte răspunsuri, atunci când vor apărea întrebări din partea copiilor. Ei nu trebuie să se sperie şi nici să se streseze. Important este ca răspunsul lor să conţină informaţie pe potriva vârstei copilului lor”.

Când pot începe viaţa sexuală?

Doctora Galina Leşco spune că, în timpul discuţiilor sale cu adolescenţii, una dintre cele mai frecvente întrebări este când pot începe viaţa sexuală. “Când te consideri suficient de pregătit ca să-ţi asumi responsabilitatea pentru consecinţele care vor urma. Să fie o decizie conştientă şi să poţi controla urmările acestei decizii, precum ar fi o sarcină sau evitarea acesteia, protejarea de bolile transmisibile pe cale sexuală etc.”, este răspunsul, de regulă.

Galina Leşco susţine că e mai bine să i se explice adolescentului cum stau lucrurile decât acesta să greşească. Medicul insistă asupra faptului că sentimentele, precum şi eşecurile pe plan amoros ale adolescenţilor trebuie tratate cu toată seriozitatea, pentru ca aceştia să nu rămână singuri faţă-n faţă cu suferinţa lor. Sarcina adulţilor este să-i susţină şi să-i ajute să treacă peste aceste greutăţi şi, bineînţeles, să se pregătească de întrebările care vor surveni.

Importanţa educaţiei sexuale

Medicii spun că ceea ce le lipseşte adolescenţilor este educaţia sexuală, care să-i pregătească pentru viaţa de adult şi care să-i ajute să nu comită greşeli în viitor. “S-a demonstrat că educaţia sexuală în şcoală protejează de HIV/SIDA. Este dreptul copiilor să ştie. În Convenţia pentru Drepturile Copilului se spune clar că aceştia au dreptul la informaţie. Este un drept fundamental, care se încalcă dacă nu se acordă această educaţie”, spune Galina Leşco.

O educaţie eficientă, însă, începe în familie. Relaţiile pozitive cu părinţii protejează de sexul precoce şi urmările grave ale acestuia. Dacă acum 20-30 de ani, educaţia sexuală era focusată mai mult pe informaţii de prevenire a sarcinii nedorite, de prevenire a infecţiilor sexual-transmisibile, astăzi există un flux foarte mare de informaţii, uneori incontrolabil. Astfel, potrivit Galinei Leşco, scopul educaţiei sexuale este “să le dăm instrumente care să-i ajute să se orienteze în această mare de informaţie şi să-i protejăm de informaţiile greşite”.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vera

  Cazenourile,barurile, discotecile sau inmultit:nu mai incape loc pentru a construi centre de civilizare – de reeducare a tineretului – fara loc de munca, caruia nu i-a mai ramas nimic de facut, din lipsa de bani,trai decent, decat sa recurga la o placere sufleteasca, macar, atunci cand se sperie limea cu:sfirsitul lumii, care ba vine, ba nu mai vine!
  Lumea-i prostita, generatia viitoare e in pericol!
  Ce se face la real si “cu cap” pentru tineretul de azi si cel de maine? Se vede ca-n palma!
  De ce sa se mai bucure, inzadar!?

 2. vera

  A cui sunt toate farmaciile din Chisinau cu numirea:”Familia mea”?

  Poate d-na ministru a asigurarii sociale: V.Buliga impreuna cu Ministerul Sanatatii se mai gindesc ceva si in folosul altora?

  De ce se imbogatesc ministrii, iar populatia “de jos” – tineretul zace in mocirla suferintelor?

  Acei “de sus” – alesii poporului sprigina coruptia, tineretul e lasat in voia soartei:unii – analfabeti,diferentiati si discriminati. Studentii umbla mai mult flamanzi,nici invatatura nu pot sa-si continuie din lipsa de bani,nemaivorbind de transport…
  Cine se gindeste in mod serios la aceasta problema azi?

  Dupa munca si roada!

 3. Gigel

  Iertată să-mi fie ignoranţa,dar ca să fie “focusat(?)”,adica ceva concentrare efectivă,n-o dăm întâî pe igiena personală,de care “doctora” se pare n-a auzit? Sau şi acesta e un tabu că-i dăm cu spălatul din sâmbătă în sâmbătă.
  Prevenirea merită concentrarea(nu “focusarea”,nu-şi are rostul în enunţul dat) noastră pe igienă.Întâi apare un focar ce infectează,şi noi ne “focusăm” pe tratamentul celor infectaţi.Dar focarul? Cloceşte pentru că igiena e sub orice formă.O doctoriţă,nu doctoră,ştie mai bine,presupun.Depinde de atitudinea fiecăruia vizavi de meserie,de limbă,de orice acţiune cu aspect urât,negativ.

 4. ini

  Morbiditate – nu inseamna ca au decedat!!! Morbiditate – termen ce semnifică ” Faptul de a fi bolnav”.Dumneavoastră l-ați interpretat drept deces.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *