Suburbie în întuneric

295-suburbie130 de familii, cazate într-un cămin din satul Coloniţa, locuiesc, de ani de zile, în întuneric. Se conectează care şi unde poate: pe la vecini şi prieteni, cu greu găsind persoane care să le dea “puţin curent”, deoarece acest lucru este ilicit. La 13 septembrie, angajaţii Union Fenosa (UF), însoţiţi de doi poliţişti, au deconectat din nou curentul electric, relatează site-ul local www.colonita.md.

Această situaţie s-a creat din cauză că, de mai bine de 10 ani, Primăria satului nu poate decide care ar trebui să fie statutul acestui cămin, care a aparţinut iniţial gospodăriei agricole din localitate, aşa-zisului colhoz. Clădirea a fost ridicată în anul 1976, fiind destinată tinerilor specialişti fără loc de trai. La desfiinţarea gospodăriei agricole, în 1995, căminul, blocurile locative, casa de cultură şi alte obiective cu menire socială au fost transmise în gestiunea Primăriei Coloniţa. De administrarea spaţiilor locative s-a ocupat o Asociaţie de Locatari, condusă de A. Guţu, care colecta plata pentru cazare, agent termic şi curent electric. Deoarece bonurile de plată conţineau cifre considerabile, unii locatari nu au vrut să achite, explicând că sumele sunt majorate fără temei. Alţi locatari nu puteau plăti pentru servicii din cauza veniturilor reduse. Astfel, către 1997, s-a format o datorie de 18 mii de lei, în lista debitorilor figurând 46 de nume. Colectarea plăţilor în folosul Asociaţiei de Locatari o efectua primarul, însoţit de poliţist, dar, în scurt timp, Asociaţia s-a dezis de administrarea locuinţelor, iar banii colectaţi nu au mai ajuns la destinaţie. În consecinţă, căminul a fost deconectat de la reţeaua de curent electric.

După mai multe adresări ale locatarilor la primărie, consiliul local a decis să le acorde dreptul de privatizare a odăilor. După ce au investit timp şi bani în perfectarea actelor necesare şi aprobarea planului cadastral, oamenii s-au adresat la primărie după bonuri de repartiţie, necesare pentru finalizarea procedurii de privatizare. Dar nu au mai reuşit să devină proprietari ai locuinţelor, deoarece primarul Victor Scurtu a tărăgănat lucrurile, motivând că ar trebui stinsă datoria locatarilor faţă de reţelele electrice. Între timp, la alegerile locale din 2003, a fost aleasă primar Maria Iarmenco. La solicitarea locatarilor căminului, ea a declarat că toate actele fuseseră pierdute. Sub conducerea primarei Iarmenco, consiliul local a abrogat dreptul locatarilor căminului la privatizare şi a cerut să fie restabilite actele necesare, după care clădirea să fie luată în gestiunea Primăriei Coloniţa.

30 de familii – în condiţiile Evului Mediu

În acest sat, 30 de familii îşi duc zilele în condiţiile Evului Mediu – fără încălzire, pe întuneric. Ei nu deţin niciun document oficial recunoscut precum că sunt cazaţi în cămin şi din acest motiv nu pot perfecta contracte de livrare a energiei electrice cu Union Fenosa. Fiecare familie dispune de o cameră de circa 15 m.p., majoritatea având copii. Printre acestea se numără şi o mamă singură, cu trei copii, cel mai mic având vârsta de o lună.

Familia Purcel locuieşte aici din 1999. Când le fusese repartizată odaia, căminul era într-o stare deplorabilă: fără uşi, fără geamuri, fără apă, lumină şi gaze. WC-ul era afară, la 100 m de clădire. Au efectuat renovările necesare, ajustând clădirea la nevoile locatarilor. Au pus mână de la mână şi au tencuit coridoarele, au instalat uşi şi ferestre şi au conectat apeductul şi canalizarea. În prezent, e nevoie de reparaţie capitală, deoarece fundamentul clădirii este spălat de ploi şi aceasta riscă să se prăbuşească. În pod, după atâţia ani de conectări haotice, s-a format un păienjeniş de fire electrice, în condiţiile căruia riscul unor incendii este foarte mare. Locatarii sunt de acord să remedieze situaţia din cont propriu, dar atâta timp cât nu sunt proprietari şi nu deţin bonuri de repartiţie, care să le dea dreptul să folosească şi să gestioneze locuinţa, ezită să facă acest lucru. Actualmente, căminul se află la balanţa primăriei, care, în mai bine de zece ani, nu a contribuit cu nimic la întreţinerea blocului. Ion şi Inga Purcel au doi copii, cel mai mare are 13 ani, iar cel mic – 3 luni şi suferă de viciu cardiac.

295-suburbie2De când s-a destrămat colhozul…

Vitalie Morgun, profesor la Liceul “Gheorghe Ghimpu” din Coloniţa, este membru al consiliului local şi al comisiei pentru problemele căminului: “Sunt interesat de soluţionarea cât mai rapidă a problemelor existente. Împreună cu soţia suntem profesori la liceul din sat, făcând parte din categoria tinerilor specialişti. Nu demult, am primit o cameră în cămin. În ultimul timp, comisia pentru problemele căminului a desfăşurat o muncă apreciabilă. Au fost studiate cauzele problemei, am avut întâlniri cu locatarii, am discutat neclarităţile. La momentul actual, datorită activităţii acestei comisii, blocul a fost luat la balanţa primăriei şi este pus la evidenţă cadastrală de către organele competente. La consiliul local s-a discutat foarte mult despre posibilitatea de privatizare a odăilor de către cei care le ocupă, dar încă nu s-a ajuns la un numitor comun. Satul are nevoie şi de spaţii locative pentru profesori, educatori, medici şi pentru alţi angajaţi din domeniul public, care nu au un loc de trai. Se presupune că aceşti bugetari nu vor achita taxa de cazare, vă daţi seama, salariul unui tânăr profesor constituind 900 de lei. Mai este o problemă care necesită o soluţie foarte delicată – ce să facem cu cei care au intrat abuziv şi au ocupat camerele, fără a avea vreun drept să o facă? Sunt câteva persoane care vor trebui să plece şi le va fi acordat un termen pentru a-şi găsi un alt loc de trai. O altă problemă va apărea în momentul conectării la reţeaua de curent electric, căci locatarii vor fi nevoiţi să achite o amendă în folosul companiei UF în mărimea costului consumului de un an al energiei electrice. Această penalitate va cădea pe umerii celor care locuiesc acolo…”

Primarul din Coloniţa, Gheorghe Calancea, prin telefon, a confirmat spusele lui V. Morgun: “Lucrurile s-au tărăgănat deoarece blocul în cauză nu a fost pus la evidenţa cadastrală, dar acum acest aspect al problemei este rezolvat şi căminul este luat la balanţa primăriei. În perioada când s-a destrămat colhozul, unele obiecte nu au fost trecute în gestiunea primăriei, deoarece nu erau rentabile, doar trebuiau plătite lumina, încălzirea, apa şi altele. Venit aceste obiective cu menire socială nu aduceau, numai cheltuieli, de aceea primarii din acea perioadă evitau cu orice preţ luarea la evidenţă a căminelor, sălilor sportive, caselor de cultură etc. Dar situaţia cu căminul trebuia rezolvată de mult şi, în sfârşit, acest lucru s-a întâmplat. Luni, 27 septembrie, s-a desfăşurat şedinţa comisiei juridice şi a celei de urbanism, unde s-au hotărât definitiv toate detaliile problemei legate de cămin, şi după aprobarea deciziilor de către consiliul local, vom înmâna beneficiarilor bonurile de repartiţie. Tinerii specialişti care activează în Coloniţa timp de 5 ani vor avea dreptul la privatizarea camerei în care locuiesc, iar ceilalţi vor achita o taxă de cazare, pe care am stabilit-o după consultaţia cu alte primării ce se află într-o situaţie similară”.

P.S. Marţi, 5 octombrie, Union Fenosa a deconectat iaraşi căminul de la liniile de curent electric, modificând reţeaua de fire, pentru a-i lipsi pe locatari de orice şansă de a se mai conecta ilegal. Astfel, oamenii au rămas în frig şi întuneric, inclusiv şi familia bebeluşului de trei luni, care suferă de viciu cardiac.

Carolina STRATANPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. petru

  CLAUDIA OLEACU(CERNEI)…EA E SEKRETARà IN COLONITA mai mult de 20-25 de ani…
  II EA Cà hotàreste tot acolo si prin buzunarul ei…primarii care erau ,erau numai de formà…

  Maria Iarmenco(a lui epuroaica asa ii zic incà) ii o persoanà foarte autoritarà si rea…pàrerea mea…
  in scoalà nu i se auzea gura si cu notele nu se evidentia,nici activistà…nimik…
  dar de unde s’a luat primarà…nustiu…era de ajuns Universitatea de la Tiraspol…
  sau stilul de viatà a mamei singure,care a crescut’o…si tata meu a fost pe la ea cu mine de minà micà…

  D.Claudia tin minte cà imi punea taxa intii de a intra la primar…
  A construit si casa in ograda altuea, confischind lotul deja cu fundament de la Sajin…ea era legea…
  posibil a si ràmas…

 2. alex

  Vreau sa va comunic ca Union Fenosa a aplicat o amenda de 234000 lei primariei, care la rindul sau a pus-o in cÎrca locatarilor caminului, de parca ei poarta toata vina.
  Multumim autorului p-u acest frumos si trist articol si p-u compasiune, care mai rar o întîlnesti acum. Observam, ca cu eforturi comune schimbam ceva, se trezeşte si primaria la viaţă, pacat ca nu pe mult timp!- peste citeva luni vor fi alegeri, speram sa nu mai ramina nimeni din actuala componenta …o sa avem noi grija, avem si noi drept de vot !

 3. petru

  AVRAAM mà adresez cu o rugàminte…intrà in comentiile acestui articol si vezi te rog tu dacà poti sà le dai vre’un sfat locatarilor din acea clàdire…dusà de cap de primàrie cu scopul de a da afarà prima o poi locatarii…

  imi stà la inimà,deoarece am fost datà exact asa si eu afarà…
  de la
  GALINA
  RESPECT

 4. alex

  Vreau sa va spun, ca problema caminului mocneste de vre-o 12 ani, de pe cand Valeriu Gutu, seful Asociatiei de locatari de pe atunci, a pus in buzunar circa 15 000 lei, ban strinsi de la locatari pentru energie electrica, procurindu-si un Golf 2, bunicel pe vremea aceia, de pe cand functionarii primariei(printre care si d. Oleacu) lamureau primarului d.Scurtu ca nu trebuie repartizate bonuri locatarilor, asta duce la pierderea caminului (privatizare s.a.), de pe cand d.Iarmenco, abrogind decizia anterioara a primariei de privatizare, apara viitorii virtuali locatari ai caminului, sfidindu-i pe cei prezenti. Au incercat sa-si bage nasul pe acolo si cunoscutii «oameni de afaceri Ghimp-Doruta», propunind locatarilor niste idei idioate de felul: «voi toti esiti din camin , eu fac reparatie capitala si va primesc inapoi cu o taxa oarecare» ,in scopuri electorale probabil, apoi sau linistit ( pina cand oare?.
  La drept vorbind, in problema data nu este vinovat numai un om anumit, ci toata conducerea fosta si prezenta a satuli. O parte din vina o poarta si locatarii, care nu si-au aparat drepturile cum se cuvine, iar altii prin comportamentul lor au dus faima acestui camin , devenind in gura lumii ( si in cea a consilierilor!!! ) » niste rÎsuri»- cuvinte care nu le fac onoare celor ce le rostesc.
  E clar, ca sa furi energie electrica nu-i frumos, insa ce le ramine OAMENILOR din camin: sa ramina cinstiti sau sa-si hraneasca si sa-si incalzeasca copiii ?
  P.S. Multumim primariei ca n-au trecut nici 10 ani si au inceput sa rezolve problemele caminului. Asteptam continuarea serialului… si inca ceva, special pentru consilierii primariei – NU VREM SA TRAIM CU COPIII NOSTRI IN COLIBE !!!

 5. alex

  Locatarii nu condamna functionarii primariei, ci asteapta de la ei actiuni concrete in solutionarea problemei,fiindca timpul se raceste si sunt 3 cazuri de pneumonie la copiii din camin si 1 matur !!! Nu mai vorbesc de mucegaiul si guzganii ce au inundat blocul, de surparea fundamentului, de acoperisul spart si altele.Consilierii cred ca fac un bine primariei,mentinind caminul in posesia ei, dar nu inteleg ca o decoreaza cu un lant de probleme ce necesita multe decizii si multe finante la care primaria nu-i gata, daca sa judecam dupa ceia ce au facut ei pina acum. Mult mai bine li se primeste sa organizeze licitatii de vinzari sau arenda a terenurilor si bunurilor primariei, sa acorde ajutoare materiale (majoritatea la rude).
  Dupa parerea mea ,daca Union Fenosa sau altcineva mau aplica o amenda, atunci caminul se va vinde cuiva numai pentru stingerea datoriilor si atunci cu ce se alege primaria ? Si cu ce se aleg locatarii ?
  Ответить

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *