Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Suburbie în întuneric

Suburbie în întuneric

295-suburbie130 de familii, cazate într-un cămin din satul Coloniţa, locuiesc, de ani de zile, în întuneric. Se conectează care şi unde poate: pe la vecini şi prieteni, cu greu găsind persoane care să le dea „puţin curent”, deoarece acest lucru este ilicit. La 13 septembrie, angajaţii Union Fenosa (UF), însoţiţi de doi poliţişti, au deconectat din nou curentul electric, relatează site-ul local www.colonita.md.

Această situaţie s-a creat din cauză că, de mai bine de 10 ani, Primăria satului nu poate decide care ar trebui să fie statutul acestui cămin, care a aparţinut iniţial gospodăriei agricole din localitate, aşa-zisului colhoz. Clădirea a fost ridicată în anul 1976, fiind destinată tinerilor specialişti fără loc de trai. La desfiinţarea gospodăriei agricole, în 1995, căminul, blocurile locative, casa de cultură şi alte obiective cu menire socială au fost transmise în gestiunea Primăriei Coloniţa. De administrarea spaţiilor locative s-a ocupat o Asociaţie de Locatari, condusă de A. Guţu, care colecta plata pentru cazare, agent termic şi curent electric. Deoarece bonurile de plată conţineau cifre considerabile, unii locatari nu au vrut să achite, explicând că sumele sunt majorate fără temei. Alţi locatari nu puteau plăti pentru servicii din cauza veniturilor reduse. Astfel, către 1997, s-a format o datorie de 18 mii de lei, în lista debitorilor figurând 46 de nume. Colectarea plăţilor în folosul Asociaţiei de Locatari o efectua primarul, însoţit de poliţist, dar, în scurt timp, Asociaţia s-a dezis de administrarea locuinţelor, iar banii colectaţi nu au mai ajuns la destinaţie. În consecinţă, căminul a fost deconectat de la reţeaua de curent electric.

După mai multe adresări ale locatarilor la primărie, consiliul local a decis să le acorde dreptul de privatizare a odăilor. După ce au investit timp şi bani în perfectarea actelor necesare şi aprobarea planului cadastral, oamenii s-au adresat la primărie după bonuri de repartiţie, necesare pentru finalizarea procedurii de privatizare. Dar nu au mai reuşit să devină proprietari ai locuinţelor, deoarece primarul Victor Scurtu a tărăgănat lucrurile, motivând că ar trebui stinsă datoria locatarilor faţă de reţelele electrice. Între timp, la alegerile locale din 2003, a fost aleasă primar Maria Iarmenco. La solicitarea locatarilor căminului, ea a declarat că toate actele fuseseră pierdute. Sub conducerea primarei Iarmenco, consiliul local a abrogat dreptul locatarilor căminului la privatizare şi a cerut să fie restabilite actele necesare, după care clădirea să fie luată în gestiunea Primăriei Coloniţa.

30 de familii – în condiţiile Evului Mediu

În acest sat, 30 de familii îşi duc zilele în condiţiile Evului Mediu – fără încălzire, pe întuneric. Ei nu deţin niciun document oficial recunoscut precum că sunt cazaţi în cămin şi din acest motiv nu pot perfecta contracte de livrare a energiei electrice cu Union Fenosa. Fiecare familie dispune de o cameră de circa 15 m.p., majoritatea având copii. Printre acestea se numără şi o mamă singură, cu trei copii, cel mai mic având vârsta de o lună.

Familia Purcel locuieşte aici din 1999. Când le fusese repartizată odaia, căminul era într-o stare deplorabilă: fără uşi, fără geamuri, fără apă, lumină şi gaze. WC-ul era afară, la 100 m de clădire. Au efectuat renovările necesare, ajustând clădirea la nevoile locatarilor. Au pus mână de la mână şi au tencuit coridoarele, au instalat uşi şi ferestre şi au conectat apeductul şi canalizarea. În prezent, e nevoie de reparaţie capitală, deoarece fundamentul clădirii este spălat de ploi şi aceasta riscă să se prăbuşească. În pod, după atâţia ani de conectări haotice, s-a format un păienjeniş de fire electrice, în condiţiile căruia riscul unor incendii este foarte mare. Locatarii sunt de acord să remedieze situaţia din cont propriu, dar atâta timp cât nu sunt proprietari şi nu deţin bonuri de repartiţie, care să le dea dreptul să folosească şi să gestioneze locuinţa, ezită să facă acest lucru. Actualmente, căminul se află la balanţa primăriei, care, în mai bine de zece ani, nu a contribuit cu nimic la întreţinerea blocului. Ion şi Inga Purcel au doi copii, cel mai mare are 13 ani, iar cel mic – 3 luni şi suferă de viciu cardiac.

295-suburbie2De când s-a destrămat colhozul…

Vitalie Morgun, profesor la Liceul „Gheorghe Ghimpu” din Coloniţa, este membru al consiliului local şi al comisiei pentru problemele căminului: „Sunt interesat de soluţionarea cât mai rapidă a problemelor existente. Împreună cu soţia suntem profesori la liceul din sat, făcând parte din categoria tinerilor specialişti. Nu demult, am primit o cameră în cămin. În ultimul timp, comisia pentru problemele căminului a desfăşurat o muncă apreciabilă. Au fost studiate cauzele problemei, am avut întâlniri cu locatarii, am discutat neclarităţile. La momentul actual, datorită activităţii acestei comisii, blocul a fost luat la balanţa primăriei şi este pus la evidenţă cadastrală de către organele competente. La consiliul local s-a discutat foarte mult despre posibilitatea de privatizare a odăilor de către cei care le ocupă, dar încă nu s-a ajuns la un numitor comun. Satul are nevoie şi de spaţii locative pentru profesori, educatori, medici şi pentru alţi angajaţi din domeniul public, care nu au un loc de trai. Se presupune că aceşti bugetari nu vor achita taxa de cazare, vă daţi seama, salariul unui tânăr profesor constituind 900 de lei. Mai este o problemă care necesită o soluţie foarte delicată – ce să facem cu cei care au intrat abuziv şi au ocupat camerele, fără a avea vreun drept să o facă? Sunt câteva persoane care vor trebui să plece şi le va fi acordat un termen pentru a-şi găsi un alt loc de trai. O altă problemă va apărea în momentul conectării la reţeaua de curent electric, căci locatarii vor fi nevoiţi să achite o amendă în folosul companiei UF în mărimea costului consumului de un an al energiei electrice. Această penalitate va cădea pe umerii celor care locuiesc acolo…”

Primarul din Coloniţa, Gheorghe Calancea, prin telefon, a confirmat spusele lui V. Morgun: „Lucrurile s-au tărăgănat deoarece blocul în cauză nu a fost pus la evidenţa cadastrală, dar acum acest aspect al problemei este rezolvat şi căminul este luat la balanţa primăriei. În perioada când s-a destrămat colhozul, unele obiecte nu au fost trecute în gestiunea primăriei, deoarece nu erau rentabile, doar trebuiau plătite lumina, încălzirea, apa şi altele. Venit aceste obiective cu menire socială nu aduceau, numai cheltuieli, de aceea primarii din acea perioadă evitau cu orice preţ luarea la evidenţă a căminelor, sălilor sportive, caselor de cultură etc. Dar situaţia cu căminul trebuia rezolvată de mult şi, în sfârşit, acest lucru s-a întâmplat. Luni, 27 septembrie, s-a desfăşurat şedinţa comisiei juridice şi a celei de urbanism, unde s-au hotărât definitiv toate detaliile problemei legate de cămin, şi după aprobarea deciziilor de către consiliul local, vom înmâna beneficiarilor bonurile de repartiţie. Tinerii specialişti care activează în Coloniţa timp de 5 ani vor avea dreptul la privatizarea camerei în care locuiesc, iar ceilalţi vor achita o taxă de cazare, pe care am stabilit-o după consultaţia cu alte primării ce se află într-o situaţie similară”.

P.S. Marţi, 5 octombrie, Union Fenosa a deconectat iaraşi căminul de la liniile de curent electric, modificând reţeaua de fire, pentru a-i lipsi pe locatari de orice şansă de a se mai conecta ilegal. Astfel, oamenii au rămas în frig şi întuneric, inclusiv şi familia bebeluşului de trei luni, care suferă de viciu cardiac.

Carolina STRATAN