Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Studiile: investiţii mari, în condiţiile…

Studiile: investiţii mari, în condiţiile unor salarii mici

290-admitereCele mai scumpe facultăţi ale Moldovei au fost şi anul acesta cele mai solicitate. Chiar dacă sumele plătite pentru contractele de studii nu i-au speriat pe proaspeţii studenţi, un simplu calcul arată că ei vor fi nevoiţi să muncească din greu, după terminarea facultăţii, pentru a-şi recupera investiţiile. Cea mai scumpă meserie rămâne a fi cea de stomatolog, cu un contract de studii de 20300 de lei, iar cea mai ieftină, se pare, e cea de horticultor sau zootehnician, la Universitatea Agrară, cu o taxă de studii în valoare de 4500 de lei.

Peste 30000 de cereri au fost depuse pentru înmatricularea la studii superioare de licenţă, în primul tur al sesiunii de admitere. Cele mai numeroase cereri au fost depuse la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” (3074 – la 750 de înmatriculări), Academia de Studii Economice (3406 – la 1935 de locuri) şi la Universitatea de Stat (4470 de cereri la 2910 locuri). Turul II al admiterii s-a desfăşurat pentru următoarele specialităţi: fizică, matematică, tehnologii informaţionale, filozofie, ecologie, economie generală, horticultură, evaluarea imobilului, din cadrul Universităţii de Stat, Universităţii Tehnice, Universităţii Agrare, dar şi în cele private.

Cărţi de 1000 de lei, iar salarii – de 800

La Universitatea de Stat, cele mai scumpe contracte de studii sunt la Facultatea de Drept şi la Finanţe şi Bănci (9000 şi, respectiv, 8000 de lei). Un avantaj al acestor facultăţi este posibilitatea achitării taxei în rate, adică jumătate până la 20 august şi cealaltă jumătate până în ianuarie 2011.

Dumitru Cotorobai este student în anul II la Drept şi achită 9000 de lei pentru contract şi 1350 de lei – pentru cămin. Pe lângă acestea, mai sunt şi cheltuielile de întreţinere. «Cărţile sunt foarte scumpe, până la 1000 de lei, iar fotocopii e interzis să facem», spune studentul. Pentru 4 ani de facultate, Dumitru va achita 35000 de lei, dacă taxa de studii nu va fi majorată.

De aceeaşi părere este şi studentul anului IV, Drept, Victor Poparcea. El spune că doar Codurile de legi ale R. Moldova, indispensabile unui jurist în devenire, costă 500 de lei, iar interpretarea unui cod – 1000 de lei. În acelaşi timp, Victor spune că, după terminarea celor patru ani de studii, poţi să te angajezi doar în calitate de jurist. «Recent, a fost modificată legislaţia, iar reprezentarea în instanţele de judecată se face doar de către avocaţi. Ca să devii avocat, trebuie să mai faci doi ani de masterat şi să treci o testare», zice viitorul jurist. Iar cu această profesie, adică jurist, te poţi angaja în instituţii de stat, cu un salariu de 800-1000 de lei, sau la firme particulare.

Cu buzunarul plin, poţi să devii medic

Anul acesta, taxa de studii la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţanu” s-a mărit, astfel încât cei care au fost admişi la specializarea Stomatologie vor fi nevoiţi să achite 20300 de lei, iar cei de la Farmacie – 18200 de lei. Rectorul Universităţii de Medicină, Ion Ababii, a declarat pentru ZdG că anul acesta s-a introdus pentru prima dată taxă de studii şi pentru cei de la Medicina Generală. „Învăţământul medical este de cca patru ori mai costisitor decât studiile la alte facultăţi, şi această tendinţă este prezentă în toată lumea, nu numai la noi”, a menţionat rectorul universităţii. Cheltuielile statului pentru un student la medicină au constituit, anul trecut, 17416 lei, fără bursă şi fără cămin, ne-a informat Ion Ababii. Referitor la taxele majorate de anul acesta, rectorul a declarat că aceste sume acoperă minimumul de cheltuieli necesare şi astfel universitatea poate să ofere şi studii de calitate.

„Am fost şocată şi chiar un pic speriată când am aflat că taxa de studii la Farmacie este de 18200 de lei. Anul trecut a fost 11700, de ce au mărit-o atât de mult? E absurd”, spune Zinaida Roman, o proaspătă studentă, care a fost admisă la contract, la specializarea Farmacie. Studenta mai zice că părinţii ei încearcă deja să strângă suma de bani, însă se descurcă foarte greu. „Nu are rost să renunţ, dar dacă aş fi ştiut din timp, m-aş fi orientat către alte facultăţi”, conchide Zinaida.

Alina Donici este în anul patru la USMF, la Facultatea de Stomatologie. „Când am intrat eu, taxa de studii era de 13200, în care se includ 3000 de lei pentru materialele de lucru din timpul anului. Taxa de cazare în căminul Universităţii este de 150 de lei pe lună, iar cărţile la facultate sunt gratuite”, a declarat studenta, care mai zice că nu îşi face griji pentru postul de muncă, deoarece cu o asemenea profesie găseşti ceva de lucru întotdeauna.

„Cele mai mici taxe din Moldova”

La Academia de Studii Economice din Moldova sunt cele mai mici taxe de studii, după cum ne-a declarat rectorul Academiei, Grigore Belostecinic. „Chiar dacă cheltuielile pentru educaţie sunt în creştere, noi nu am modificat taxele deja de trei ani. Astăzi contractele de studii variază între 5500 şi 7500 de lei. Cea mai mare solicitare s-a înregistrat la specializările business şi administrarea afacerilor, finanţe şi bănci, ca şi în anii precedenţi”, a menţionat rectorul ASEM-ului. El a mai adăugat că plata pentru cazarea în cămin a rămas neschimbată şi constituie 125 de lei pe lună, sau 4 lei pe zi. Manualele pentru studiul în timpul facultăţii sunt puse la dispoziţia studenţilor gratuit şi ei nu achită nici o altă taxă, în afară de cea de studii, zice Grigore Belostecinic.

Proaspăta studentă ASEM la Business şi Administrarea Afacerilor, Ana Leu, din raionul Leova, zice că taxa pentru studii de 6800 de lei este acceptabilă, cu toate că încă nu a încheiat contractul. „Aş fi vrut să învăţ la medicină, dar nu am fost admisă. Nu ştiu cum era să ne descurcăm cu taxele de acolo”, mai spune Ana. Cea mai mare problemă pentru proaspăta studentă rămâne a fi căminul, fiindcă i s-a spus că locurile sunt limitate. „Primii care beneficiază de cămin sunt cei din familii vulnerabile sau orfanii, apoi cei de la buget, iar pentru noi – cei de la contract – nu ştiu dacă vor mai rămâne locuri”, adaugă Ana.

Câte 1000 de lei pe lună cheltuieşte Lorina Curecheru, studentă în anul II la Informatică economică, ASEM. „Cărţile sunt gratis, iar taxele într-adevăr sunt mici în comparaţie cu celelalte facultăţi”, spune studenta de la Bălţi. Mai greu a fost la cămin, fiindcă în camerele de două persoane stau trei, iar în cele de patru – cinci persoane.

La Facultatea de Stomatologie, pentru cei cinci ani de studii, studenţii vor plăti 101500 de lei, iar împreună cu cheltuielile pentru cazare – 109000. Conform Biroului Naţional de Statistică, salariul mediu în practica stomatologică în anul 2009 a constituit 2588 de lei. Mai mult de trei ani vor trebui să muncească viitorii stomatologi ca să-şi recupereze banii de pe taxele plătite în timpul facultăţii sau să trateze 545 de carii la un preţ mediu de 200 de lei.

Cei care doresc să devină jurişti vor cheltui, doar pe contract şi pe manuale, timp de patru ani – 46200 de lei. Cu un salariu minim de 1000 de lei, la o instituţie de stat, ei vor trebui să lucreze patru ani, doar pentru a „amortiza” investiţia în studiile la Drept. Cei mai avantajaţi se pare că sunt cei de facultăţile economice, care şi învaţă mai puţin, şi pot să-şi întoarcă banii într-un timp mai scurt. Pentru trei ani de studii ei vor plăti 26250 (Finanţe-Bănci), iar cu un salariu de casier, de exemplu, îşi recuperează banii într-un an de zile.

Natalia Dabija