“Străinul” cu lămâi

Zilele trecute am asistat la o nouă scenă în preajma Pieţei Centrale din Chişinău. Un poliţist îl alunga pe un bărbat care vindea lămâi, deoarece “nu e ţara lui”.

283-azerulVânzătorul de lămâi este azer. Poliţistul, Andrei Beregoi, angajat în Regimentul de Patrulă şi Santinelă “Scut”, se adresa bărbatului: “Du-te şi vinde în ţara ta, nu în Moldova, aici are cine vinde. Ia-ţi lada cu lămâi, că ţi le împrăştii acum”.

“Cu cartea în cap”

Bărbatul cu lămâile nu a mai rezistat şi a tras o înjurătură, adăugând: “Numai pe mine mă vezi că vând în stradă. Eu nu fur, nu mint pe nimeni, vând cinstit”. Poliţistul, enervat că omul ridică vocea, i-a replicat: “Pentru că ai ofensat un poliţist, am dreptul să te duc la comisariat şi vei fi pedepsit conform articolului…”.

Timp de zece minute a căutat poliţistul într-o carte pe care o ţinea în mâini articolul cu pricina, pentru a-i spune omului ce îl aşteaptă. Răsfoia, răsfoia, dar nu găsea nimic. La un moment dat, a găsit ceva şi îi arată bărbatului: “Vezi ce scrie aici, că îţi dau cu această carte în cap. Voi, veneticilor, vă faceţi stăpâni în ţara noastră. Ia să plece unul de-al nostru la voi, îl omorâţi cât de răi sunteţi. Ţiganilor…”.

“Aşa aţi făcut şi la 7 aprilie”

La acest spectacol asista mai multă lume. Un bărbat filma cu telefonul şi îi reproşa poliţistului: “Nu ţi-i ruşine, aşa se adresează unui cetăţean? Tu trebuie să faci ordine, nu scandal. Ce ţi-a făcut omul? Nu vezi că este invalid, lasă-l să-şi câştige bucata de pâine. Am să trimit aceste imagini lui Victor Catan, ministrul de Interne. V-aţi învăţat să daţi în cap, aşa aţi făcut şi la 7 aprilie”.

Poliţistul devenise tăcut, mai răsfoia cartea în tăcere. Apoi, privind în jur să se convingă dacă s-a mai împrăştiat lumea, încet-încet a luat-o la deal.

Azerul părea copleşit de emoţii. Vorbea singur şi îi curgeau lacrimile: “Eu doar nu fur, am doi copii acasă, pe care vreau să mi-i cresc”. În câteva minute mi-a spus toată povestea vieţii sale.

Jumătate de viaţă trăită în R. Moldova

Îl cheamă Arzuman Bahşaliev. Are 40 de ani. Este născut în Azerbaidjan, ca şi soţia sa, Ilihana Mamadova. Acum trăiesc în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. Au doi copii: o fetiţă de şase ani şi un băieţel de doi ani. Trăiesc greu, fiindcă soţia nu lucrează: “Numai eu aduc pâinea în casă, soţia are grijă de copii. Încercăm să ne descurcăm aici. Acum Moldova este ţara noastră. Avem cetăţenie moldovenească din 1995”.

Au ajuns în Moldova din întâmplare.Tatăl său era constructor de drumuri. În 1988 a fost trimis în Moldova pentru a lucra. A venit şi mama lui. S-au stabilit în Bulboaca. Mama s-a angajat la o fabrică din Anenii Noi. Casa au primit-o de la stat. Când făcea armata, Arzuman a avut un accident, i-a căzut o greutate peste un picior. Piciorul stâng i-a fost amputat de la genunchi şi de atunci poartă proteză.

După armată s-a căsătorit, şi lucrează pe unde poate. Vinde lămâi în piaţă din 1999. “Le cumpăr mai ieftin, apoi le dau mai scump, îmi fac măcar de pâine. Câteodată nu vând nimic. Cel mai bine sunt întrebate iarna, când oamenii le cumpără împotriva răcelii.”

“Nu vorbesc grămătic”

În familie vorbeşte limba azeră, dar cunoaşte şi româna. “Câteodată copiii mă corectează când nu vorbesc corect, fiindcă ei la grădiniţă învaţă limba română literară, iar eu şi soţia am învăţat-o aşa cum vorbesc ţăranii – aşa, nu chiar “grămătic”.

Arzuman este înnebunit după mâncarea moldovenească. “Când avem mămăligă şi zeamă la masă este sărbătoare la noi în casă. Mămăliga este aur, ea este bună pentru dinţi şi pentru creier.”

Nu s-a gândit niciodată să se întoarcă în Azerbaidjan, fiindcă aici i s-au născut copiii. “Nu vreau să-i schimb dintr-un loc în altul. Îmi place aici, mă înţeleg bine cu vecinii, am prieteni în sat, nu vreau să plec. Trăim greu, dar ce să-i faci, aşa e viaţa. Se spune că se trăieşte bine acolo unde nu suntem noi. Toată lumea are necazuri.”

Arzuman se roagă doar să-i dea Dumnezeu putere să-şi vadă copiii împliniţi, să le facă un viitor mai bun aici.

Minoritari cu drepturi egale

Ca şi Arzuman în Moldova trăiesc, conform biroului de statistică, circa 900 de cetăţeni de origine azeră.

Vugar Novruzov, preşedintele Congresului cetăţenilor de etnie azeră din Republica Moldova, spune că statutul de minoritate naţională nu presupune neapărat că eşti inferior majorităţii naţionale. “La început eşti acceptat cu greu într-o societate nouă, apoi oamenii se obişnuiesc şi astfel te integrezi. Ca şi în alte ţări, şi în Moldova sunt oameni cu concepţii rasiste”.

Poliţistul Andrei Beregoi a declarat în acest context pentru ZdG: “Vedeţi-vă de treabă, că eu ştiu care mi-s responsabilităţile. Voi, cei de la “Ziarul de Gardă”, ştiţi să scrieţi numai de rău despre poliţişti, nu vedeţi nimic bun din ce facem, aşa dezinformaţi lumea, ca să nu aibă încredere în noi. Nu cumva veţi scrie şi despre asta? Alte probleme mai importante nu aveţi”?

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. stefanel

  Daca faptele se adevereaza *macar cu filmatul la mobil) politistul ar putea fi pedepsit dsisciplinar pentru invrajbire intre natiuni. Dar e necesar sa fie pedepsit pentru asa cuvinte, 100% e necesar sa le fie de invatat la alti hitri.

 2. Tatiana Nogailic

  Bun gasit.

  Acest politist -IMBECIL- nu a muncit probabil in Occident… RUSINE pentru el….

  De ce sa nu facem o autoriflectie asupra noastra. Din punctul meu de vedere daca facem o analiza in general, suntem un popor lipsit de sensul civic si moral, orgoliosi, invidiosi, superficiali si petegoli, judecam aproapele nostru fara al cunoaste in profund. Sigur e mai usor SA-L JUDECI decit sal iubesti…. Fiecare se gindeste numai la familia sa si numai la gradina sa. Aici in Italia inainte de a construi o casa , se face strada , conductul de apa, canalizarea si apoi se procede. La noi se inalta vile cu trei etaje, cu gard “ca al meu al nimanui” si cind esa din ograda cu Mercedesul nimeresc intr’o strada plina de noroi. Unghii artificiale prin ufici, ca bietii moldoveni care necesita perfectarea documentelor, asteapta ore in sir in rind…. Incaltaminte inalta si care Zoc-e prin coridoarele spitalului Oncologic, unde mama mea e internata….
  Alt subiect este: “Las’sa vada si dusmanul , cum traeste MOLDOVANU’ ”.
  Ce sa vada? Anume? Nunti supraincarcate de bunuri, pe banii unei mame care isi rupe spatele in Occident, si minele ruinate de detersive? Moda de a dansa la nunti, dar si aici in Italia, pe basa unor piese muzicale cu genericul “Hai sa bem, sa bem, sa bem…” imi treseste un sentiment urit fata de “folclorul” nostru. Ma adresez la grupurile de artisti care le-am vasut pe la intilniri . Poate ajunge cintece numai de pahar, de ce nu rascolim in tesaurul National, poate gasim ceva mai nobil, mai frumos. Uneori cind sunt intrebata de italieni sa traduc cuvintele cintecelor, imi invent si eu:
  “ Dai entra nel ballo ,
  Perche casa e lontana.
  Moldova quanto mi manchi.
  Desidero le ali,
  Per poter tornar da te…..”
  Eaca asa…

  AssoMoldave
  Tatiana Nogailic
  Wind.3294754598
  SKYPE: nogailic
  mail:assomoldave@gmail.com
  http://picasaweb.google.it/assomoldave
  http://assomoldaveroma.blogspot.com
  http://www.facebook.com/Nogailic.Tatiana.Assomoldave
  http://www.youtube.com/profile?user=ASSOMOLDAVE&view=videos

 3. nastia

  Sunt total de acord cu tine Tatiana,pai daca ar face si acei din OCCident la fel cu noi acei plecati ca doar tot suntem venetici in tara lor cum face acest imbecil cu omul -azer,cee va fi cu tara noastra c doar de pe spatele nostru traiesc toti criminalii de la putere.Doamne fereste,m calatorit in multe tari dar asa rasism ca in MD nu am vazut….nu am cuvinte si nu-mi pot da explicatii…

 4. larisa

  Da, am mare nostalgie de Moldova, de casa mea, dar cand vad asa lucruri si aud cantecele cu hai sa bem, imi trece repede dorinta de a ma intoarce, nu cred ca mai reusesc sa accept mintalitatea moldoveneasca.Nu stiu de cat timp ar avea nevoe moldoveanul sa-si schimbe un pic modul de a vedea lumea,dar sper ca totus se v-a schimba…

 5. plecat demult

  Nu se va schimba nicicand mentalitatea “moldoveneasca”, ma apuca o groaza cand citesc ZDG. Nu vreau sa revin acasa… Un stat mafiot, unde numai lichelele si banditii traiesc bine, iar oamenii simpli supravetuiesc doar…

 6. AVRAAM

  Aşa poliţişti avem,şi tot aşa jurnalişti sunt care fac doar politica nu şi exerciţiul care ar trebui sa-l promoveze.Stiţi voi-poliţişti şi jurnalişti,demnitari,comisari,procurori,care in afară de Antalia n-aţi văzut alte ţari straine,ca dupa cum trataţi oaspeţii noştri in Moldova aşa şi noi suntem primiţi in ţările lor unde încercăam să agonisim o “kopeikă” pentru a trimite acasa la Moldova,dătorit unor “ciobeni” in uniforma şi a unor Comisari “v zakone”,ce le pasă lor de “venetici” şi straini?Ei -poliţiştii au “vlasti”,”navar” şi vseo!Ceilalţi-NAFIG S PLEAJA!

 7. Popa

  acei din occident, tot se comportatu civilizati cu veniticii, acuma vbeniticii isi bat joc de localnici.

 8. Tatiana Nogailic

  Cât mai putem fi batjocoriți de poliție?

  Da, eu știu că acum îs inundații. Eu știu că ”crema” politicii moldovenești, salvatorii Basarabiei, acești adevărați slujitori ai poporului, se luptă cu stihiile ”amazonice” de la Prut. Eu mai știu că referendum se apropie, că ”vânjoșii” lui Chetraru se luptă cu lumea criminală, că ”haiducii” lui Balițchi nu-i mai lasă pe români să fumeze. N-am uitat că ”vajnicul” Zubco face ”curățenie” la Procuratură, nici de ”justițiarul” Tănase jr. nu pot uita, cel ”luminează” justiția moldavă. Cum să uit de ”vitejii” lui Catan, cei ce asigură ordinea și liniștea în țară, dar mai ales în trafic?

  Băi fraților, văzând la ”Publike” cum se descurcă cei enumerați mai sus, mai că-ți vine pe-o clipă să uiți că te afli în Moldova, iar de-ai fi străin de cele de aici, în general ai spune că te afli pe vreun tărâm al făgăduinței.

  Numai că, eu mai nemulțumit de felul meu, și lovindu-mă zilnic cu slujitorii lui Catan și fărădelegile pe care aceștia le comit, în continuare, cu cea mai crasă impertinență, pe loc îmi amintesc de zilele de groază de după 7 aprilie 2009.

  Și-mi amintesc de mărturiile tinerilor schingiuiți și omorâți, de promisiunile politicienilor, ale lui Catan și-ale lui Zubco, la vremea înscăunării lor. Eu îmi mai amintesc și de imaginile din aprilie, în care se vedea clar, cum Gumeniță lovea în tinerii aflați pe asfalt. Nu pot să uit cum loveau precum(precum ce, că nu găsesc cuvinte?) fierarul în fierul încins (altă comparație n-am găsit, că tot revenii de la o lectura în care se scria despre fierari), slujitorii lui Papuc, pe acea vreme, în tineri nevinovați. Nu uit dom’le nimic!

  De ce atunci alții uită? De ce ne duc de nas cu inundațiile, cu „luptele cu o criminalitate”, ca mai apoi să înscăuneze alta? Ce s-a întâmplat cu Gumeniță, cel ce lovea cu piciorul într-un tânăr aflat la pământ? Ce se întâmplă cu ceilalți, ”încă neidentificați”, care se văd clar în imagini cum lovesc în oameni?

  Ce se întâmplă cu cei ce l-au omorât pe Boboc? Cu cei ce au maltratat în comisariate sute de tineri? Decurge ancheta? Cum decurge dom’le ancheta? Păi ați identificat voi „teroriștrii din PMAN” cei ce aruncaseră cu bombe la concertul de ”Ziua Orașului”, dar nu puteți să-i identificați pe polițiștii care au omorât oameni?

  Cum să mă simt eu, cel ce cu un an în urmă eram urmărit și persecutat de polițiștii lui Papuc, ca azi, aceeași tipi, doar că acum slujitori ai lui Catan, îmi cer mită pentru depășirea vitezei fără nicio urmă de rușine?

  Băi Filat, Ghimpu, Urechean(de Lupu nu zic, că n-am ochi să-l văd), cât naiba mă să vă așteptăm noi pe voi să faceți ce-ați promis? Cât să mai fiu eu batjocorit de poliția lui Catan? Băi politicienilor, voi nu înțelegeți că tot rahatul se începe de la poliția coruptă și criminală?

  Sau cum dracu’ de-i mai puteți tolera atât? Cum se explică asta? Aveți nevoie de ei în campania viitoare, pentru a-i folosi precum comuniștii? Sau își împart prada de milioane cu voi? Explicați-mi și mie, prostul și naivul care încă crede în dreptate.
  http://analizemd.blogspot.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *