Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Sticlele cu alcool, lângă rafturile…

Sticlele cu alcool, lângă rafturile de pâine, ademenitoare pentru copii

446-alcoolAccesul minorilor la produsele din tutun şi la alcool este liber. Deşi acest fapt este interzis prin lege, vânzătorii continuă să le comercializeze fără a fi pedepsiţi. Unii adolescenţi au ajuns să invidieze fetele, pentru că pachetele cu ţigări pentru domnişoare ar fi mai atrăgătoare, mai mici şi mai uşor de ascuns de ochii părinţilor.

Un grup de voluntari din Chişinău au iniţiat un experiment, în urma căruia au demonstrat că orice minor poate achiziţiona fără restricţii băuturi alcoolice şi ţigări. Aceştia au colindat mai multe magazine şi gherete, constatând că doar câţiva vânzători au refuzat să-i deservească. În consecinţă, copiii au cumpărat în scurt timp 13 articole: ţigări, vin, bere, votcă.

Minorii spun că fumează pentru a se asocia cu oamenii de succes

Dan, 16 ani, este voluntar. Bine dezvoltat fizic, pare ceva mai matur decât este în realitate. Tânărul susţine că nu întâmpină nicio dificultate atunci când vrea să cumpere băuturi alcoolice sau ţigări. “Pentru persoanele care îmi vând alcool mult mai mult contează că par matur şi nu-mi cer vreun act de identitate, fără a-şi da seama că am, de fapt, 16 ani”, spune Dan. Tânărul explică tendinţa copiilor şi adolescenţilor de a consuma alcool sau ţigări prin dorinţa lor de a se asocia cu nişte persoane de succes, care fac publicitate unor astfel de produse. “Unui minor, la vârsta de formare, precum aş fi şi eu, probabil, publicitatea la tutun şi alcool îi creează o confuzie: dacă vreau să fiu ca cel de pe ecran, trebuie să fac ca el”, susţine Dan.

Tânărul înţelege care sunt daunele cauzate de consumul acestor produse, dar încearcă să explice logica unor cunoscuţi de-ai săi sau chiar a unor colegi de clasă. “Cât de cool par când, stând în clasă, în faţa colegilor, scot, bunăoară, un pachet cu ţigări şi îl pun pe masă”, spune elevul. Mai mult, pachetele pentru domnişoare “sunt mici, cu floricele pe ele. Foarte mulţi chiar invidiază domnişoarele, deoarece pachetele lor de ţigări sunt uşor de ascuns de părinţi”, spune Dan. Tânărul e nedumerit de inacţiunea autorităţilor, amintindu-şi de accidentul din 14 august, curent, în urma căruia au murit opt tineri, aflaţi în stare de ebrietate într-un automobil. După accident, “cele mai vizibile acţiuni ale Guvernului şi ale Primăriei Chişinău au fost anume Ziua Vinului şi Ziua Independenţei, organizate cu suportul companiilor producătoare de alcool”, îşi exprimă revolta băiatul.

Experimentul cu tutun şi alcool

Cristi, 15 ani, este şi el voluntar. Spre deosebire de Dan, pare exact de vârsta pe care o are. El a fost motorul experimentului. Având acordul părinţilor, a trecut pe la mai multe magazine şi ghişee din Chişinău, în sectoarele Centru şi Botanica, de unde a procurat ţigări şi alcool. “Majoritatea vânzătorilor mi-au vândut produsele solicitate, fiind conştienţi de faptul că sunt minor. Unii se temeau că ar putea fi pedepsiţi, îngrijorându-i mai puţin faptul că eu sunt minor, îmi distrug sănătatea sau pot cauza un accident grav”, relatează Cristi. Băiatul recunoaşte că a fost refuzat de unii comercianţi, dar că aceştia au fost prea puţini. Aceştia s-au referit la legislaţie şi la faptul că tânărul este minor şi nu are acte care ar contrazice acest lucru.

Unii dintre vânzători, deşi au solicitat actele tânărului, pe care acesta nu le-a prezentat, oricum i-au vândut cele solicitate, luându-l în derâdere. “Li se părea chiar destul de vesel”, îşi aminteşte Dan. Experimentul voluntarilor arată că, practic, orice minor poate să cumpere cu uşurinţă produse din tutun şi alcool chiar de la magazinul de la colţ. Tinerii au şi filmat momentele în care cumpărau produse interzise minorilor. Drept rezultat, s-au ales cu patru pachete de ţigări, două sticle de vin, cinci sticle de bere şi două sticle de votcă, pentru unele dintre acestea au chiar şi bonul de plată. “Avem mari probleme cu legislaţia. În orice moment, acel accident (menţionat mai sus, n.r.), care a omorât nişte copii, poate să se repete”, susţine Antoniţa Fonari, vicepreşedinta Consiliului Naţional de Participare (CNP), care a coordonat acest experiment.

446-cecuriCopiii – victime ale publicităţii

Silvia Apostol, părinte, consideră că o importanţă majoră îi revine educaţiei în familie. “Nu trebuie să-i interzici nimic copilului. E ca şi fructul interzis pe care ţi-l doreşti, dar trebuie să găseşti calea spre mintea copilului, să-i poţi explica, pentru ca el să înţeleagă de ce nu e bine să fumeze sau să consume alcool”, opinează femeia. Pe de altă parte, este nevoită să recunoască faptul că o influenţă puternică o are publicitatea. “Copiii noştri devin victime uşoare ale publicităţii. Sunt produse cu design foarte atrăgător, frumos. La televizor vedem publicitate în care alcoolul se asociază cu succesul în viaţă, cu prietenia, iar în unele cazuri chiar şi cu sportul”, spune cu regret Silvia Apostol.

Ghenadie ţurcanu, membru CNP, consideră că până şi amplasarea pe rafturi a sticlelor cu alcool şi a pachetelor cu ţigări ademeneşte minorii. “Deşi e interzis să le comercializezi copiilor, produsele de tutungerie şi băuturile alcoolice, în unităţile comerciale, sunt expuse la cel mai vizibil loc, la nivelul ochilor copiilor”, acestea fiind amplasate, în mare parte, acolo “unde este locul pâinii”, remarcă bărbatul. “Deci copilul, de mic, când este trimis de părinţi să cumpere pâine, trece zilnic pe lângă rafturile băuturilor cu alcool, se duce să ia pâinea şi, când stă în rând să plătească, este expus, timp de câteva minute, la toate produsele de tutungerie. Mediul care ar trebui să-i protejeze, dimpotrivă, îi expune la riscul de a alege viciile”, afirmă Ghenadie ţurcanu.

O nouă lege privind controlul asupra tutunului

Minorii, prin experimentul efectuat, au demonstrat că este încălcată Legea nr. 278 din 14.12.2007 (cu privire la tutun şi articolele din tutun) şi Legea nr. 1100 din 30.06.2000 (cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice). Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, susţine că, până la finele anului curent, va fi adoptată legea privind controlul asupra tutunului. “Experienţa din mai multe ţări se regăseşte în acest document şi sunt nişte puncte foarte dure. Este vorba despre comercializarea produselor din tutun doar după atingerea vârstei de 21 de ani”, susţine ministrul Sănătăţii. Legea prevede, totodată, şi sancţionarea persoanelor care vor fuma în locurile publice.

Totuşi, Andrei Usatâi recunoaşte că implementarea legii este mult mai dificilă. “Vom avea o lege care urmează să fie implementată. Este o perioadă şi mai complicată. Implementarea este obţinerea rezultatului scontat în această lege”, spune ministrul Sănătăţii. De aceeaşi părere este şi viceprim-ministra Tatiana Potâng. “Pentru astfel de încălcări de lege sunt prevăzute sancţiuni de ordin administrativ, doar că nu se pun în aplicare. Asta e problema. E dificil, pentru că ar trebui să stea permanent cineva la fiecare aparat de casă, să verifice. E foarte complicat. Constatarea este alarmantă”, spune viceprim-ministra.

Totodată, Marin Maxian, şeful Direcţiei securitate publică a MAI, a recunoscut că vânzătorii continuă să vândă produse interzise minorilor. “Nu putem avea câte un poliţist la fiecare agent economic. Nu avem posibilitate să delegăm poliţişti la toate locurile de agrement”, a subliniat Marin Maxian. În prezent, sunt pornite peste 1684 de procese-verbale ce vizează comercializarea băuturilor alcoolice unor copii. Conform Codului Contravenţional, art. 91, “comercializarea către minori a produselor din tutun şi a băuturilor alcoolice se sancţionează cu amendă de la 80 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 350 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la 1 an”.