Statul vinde: patru bunuri pentru două milioane

451-SALCIOARAÎn zilele următoare, statul va încerca să vândă mai multe bunuri pe care le deţine, în urma unor licitaţii. La sfârşit de noiembrie, seria privatizărilor din acest an începea cu scoaterea la mezat a 25 de întreprinderi, reuşindu-se, însă, vânzarea a doar patru dintre ele.

De luni, 16 decembrie, statul va organiza, prin intermediul Bursei de Valori, licitaţii pentru a-şi vinde acţiunile deţinute la mai multe întreprinderi, printre care Armo-Beton, Aeroport Handling, Aeroport Catering, Farmaco, Hotelul Chişinău, Floare-Carpet, Întreprinderea Mixtă Jolly Alon sau EuroCreditBank. În urma unui concurs investiţional, statul vrea să cedeze ÎS Vibropribor, ÎS Combinatul Poligrafic din Chişinău, Sanatoriul Sănătate şi Tipografia Centrală. Astăzi, joi, 12 decembrie, este ultima zi în care pot fi depuse dosarele de către cei interesaţi de concursul investiţional. ZdG a încercat să afle de la reprezentanţii APP câte dosare au fost depuse până acum, dar, până la închiderea ediţiei, nu am primit un răspuns.

2,245 mln. de lei obţinuţi

În urma licitaţiilor organizate de Agenţia Proprietăţii Publice (APP) pe 28 noiembrie, statul a vândut doar patru bunuri, deşi a ofertat 25 de edificii. În urma licitaţiilor „cu strigare” şi „cu reducere”, statul a obţinut 2,256 mln. de lei. La licitaţia „cu strigare”, au fost scoase de vânzare 19 bunuri, printre care ÎS Detaşamentul de Pază Paramilitară, pentru care statul cerea 6 mln. de lei, mina de piatră din Mileştii Mici, evaluată la 10 mln. de lei, sau blocul administrativ nefinisat al Institutului de Microbiologie şi Virusologie cu terenul aferent de 9,0671 ha, din Chişinău, bd. Dacia 59, pentru care statul spera să primească nu mai puţin de 72 mln. de lei.

Se pare, însă, că bunurile de milioane nu au produs interes pentru oamenii de afaceri. Cel mai de preţ bun pe care statul a reuşit să-l vândă este „Şcoala Auto Comrat”. Preţul iniţial al licitaţiei a fost de 1,2 mln. de lei, pentru ca şcoala să fie vândută, într-un final, pentru 1,32 mln. de lei. Şcoala, specializată în instruirea viitorilor conducători auto, are un capital social de aproape 871 mii. Ultima ştire despre instituţie datează din luna septembrie, când Centrul Naţional Anticorupţie l-a reţinut pe administratorul şcolii cu mită de 100 de USD. În urma licitaţiei „cu strigare” din finalul lunii trecute, s-a vândut şi baza de odihnă „Sălcioara”, din Vadul lui Vodă. Preţul ei iniţial a fost de 280 mii lei, dar cumpărătorul este nevoit să plătească în final 840 de mii. De precizat că baza de odihnă se întinde pe o suprafaţă de 1020 m2. Tot în urma licitaţiei din 28 noiembrie, s-a vândut şi complexul de bunuri imobile, Drumul L36 Lipcani – Duruitoarea Nouă, km 17, r-nul Briceni, s. Teţcani. Suma primită de stat este de 60 mii de lei, licitaţia pornind de la 50 de mii.

S-a vândut doar grădiniţa

La licitaţia „cu reducere” din aceeaşi zi au fost propuse un club din satul Donici, ambulatoriul din s. Codreanca, cinematograful din Taraclia sau clădirea primăriei din Şerpeni, toate la preţuri de câteva sute de mii de lei. Totuşi, în final, statul a reuşit să vândă doar grădiniţa din satul Cobâlea. Preţul iniţial a fost de 45 mii de lei, dar fiind o licitaţie „cu reducere”, în final, bunul a fost cedat pentru 36 mii lei.

De precizat că aceste informaţii nu au fost postate pe site-ul APP, ci doar pe pagina de facebook a instituţiei. Acolo este specificat că, suplimentar, de la fiecare tranzacţie, în Bugetul de Stat se achită impozitul privat în mărime de 1%, iar conform regulamentului aprobat privind licitaţiile „cu strigare” şi „cu reducere”, achitarea în bugetul de stat a preţului bunurilor adjudecate la licitaţia „cu strigare” se efectuează în termen de 20 de zile, iar la licitaţia „cu reducere” preţul bunului adjudecat se achită pe parcursul a 7 zile.

Ghenadie Vasilache, reprezentantul Serviciului de Presă al APP, ne-a spus că două din cele patru companii care au câştigat licitaţiile au achitat, precizând că termenul legal, de 20 de zile, încă nu a expirat.

Vedeţi ultimele actualizări la acest subiect.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. p/Guvern

    Guvernul ar trebui sa intrebe Ministerul Economiei de ce nu controleaza Institutele de cercetari stiintifice din subordinea sa.Acolo sunt multi “specialisti”demult trecuti de virsta de pensionare(unii trecuti chiar de 80 ani) care mai mult stau pe buletin iar tinerii n-au locuri de munca.Indiferenta totala manifesta si Ministerul Muncii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *