Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Speranţa "1 septembrie"

Speranţa „1 septembrie”

289-reparatiiBine aţi venit! Cu acest slogan vor fi întâmpinaţi la începutul anului şcolar mulţi elevi din oraşul Chişinău. Numai că elevii nu vor putea răspunde: «Bine v-am găsit!», şi aceasta din cauză că, deşi au rămas mai puţin de trei săptămâni până la începerea noului an şcolar, lucrările de reparaţie în unele instituţii de învăţământ din capitală sunt în toi.

Deşi termenul de finalizare a lucrărilor de reparaţie era 15 august, multe instituţii din capitală au participat în această lună la licitaţia privind cererea ofertelor de preţuri atât pentru reparaţia acoperişurilor, cât şi pentru reparaţia de ordin general.

În cadrul Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Ciocana, municipiul Chişinău, sunt 30 de instituţii şcolare, 14 instituţii fiind preuniversitare, iar 16 dintre ele preşcolare. Din numărul total al acestora, 9 încă nu sunt gata de a primi elevii şi copiii la 1 septembrie. Şi aceasta fiindcă abia pe data de 10.08.2010, ora 10.00, a avut loc concursul prin oferta de preţ privind achiziţionarea lucrărilor de reparaţie a instituţiilor subordonate către noul an de studii.

La Liceul «Costache Negruzzi» din acest sector, lucrările de reparaţie sunt în toi. Numai că marţi aici nu putea să ne spună nimeni în ce etapă sunt aceste lucrări, fiindcă doamna directoare este în concediu. Secretara ne-a răspuns franc: «Directoarea va veni luni din concediu şi vă va spune care este situaţia».

Alexandru Strătilă, şeful interimar al Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Râşcani, ne asigură că până la 1 septembrie se va reuşi reparaţia tuturor instituţiilor.

La 10 august a avut loc acelaşi concurs şi în cadrul Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Râşcani, municipiul Chişinău. Andrei Grosu, şeful Direcţiei, spune că în acest sector sunt 13 instituţii care până acum nu şi-au terminat reparaţiile. El susţine că din partea direcţiei s-a oferit linoleum, ciment, var, vopsea, dar tot nu este de ajuns. «Apelăm la părinţi, fără ei nu ne descurcăm». Şi domnul Grosu este optimist şi vede începutul anului şcolar în culori roz. Este sigur că vor reuşi să termine reparaţiile în şcoli şi grădiniţe.

La 16 august a avut loc licitaţia în cadrul Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Buiucani privind lucrările de finisaj, electricitate, sistem de încălzire la Liceele Teoretice „N. Gogol” şi „O. Ghibu”.

Tot la 16 august Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Botanica a organizat un concurs pentru oferta de preţuri pentru reparaţia acoperişurilor a 8 instituţii: 3 şcoli-grădiniţe, 3 şcoli (Şcoala nr. 3, Şcoala nr. 17, Şcoala nr. 31) şi 3 licee (Liceul cu profil sportiv nr. 3, Liceul „B. P. Hasdeu” şi Liceul „Mircea cel Bătrân”).

Anatol Ivanu, şeful Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Botanica, spune că se vor descurca până la 1 septembrie. «Noi facem tot posibilul ca toate instituţiile să fie pregătite».

Şcolile şi liceele din municipiul Chişinău au primit 2 milioane de lei pentru reparaţii. Şi asta doar pentru a repara porţiunile de acoperişuri.

Potrivit şefei Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport, Tatiana Tverdohleb, cele mai dificile situaţii le au instituţiile de învăţământ din sectoarele Râşcani, Centru şi Buiucani ale capitalei, unde clădirile şcolilor sunt cele mai vechi. Astfel, aproximativ 60% dintre şcolile şi liceele capitalei au nevoie de reparaţia anumitor porţiuni de acoperiş. «Două milioane de lei este suma minimă. Evident că e nevoie de mai mult”, a adăugat Tatiana Tverdohleb.

În capitală sunt 145 de şcoli, şi aproape fiecare dintre ele are câte ceva de reparat.

Poate până vor veni copiii cu ghiozdanele în spate şi cu flori în mână, şcolile vor fi pregătite să-i întâmpine cu un «Bine aţi venit!». Sau mai bine să le spună să-şi ia şi umbrelele, deoarece după caniculă se aşteaptă ploi şi cine ştie ce se va întâmpla dacă nu s-au terminat lucrările de reparaţie a şcolilor din Chişinău?

Lilia Zaharia-Cravcenco