Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Sobă fumegândă pentru o orfană…

Sobă fumegândă pentru o orfană cu doi copii

A rămas în drum cu doi copii minori. A înnoptat de mai multe ori afară, dar speră, în sfârşit, să-şi găsească un colţ al său, unde să-şi poată creşte copiii şi să le ofere un viitor mai bun. Între timp, trăieşte de azi pe mâine şi se întreabă cu teamă cu ce-o să-şi hrănească micuţii şi unde o să doarmă la noapte.

Nadejda Cibotari, 21 de ani, îşi creşte de una singură cei doi copii ai săi. Deoarece băiatul cel mai mic are doar o jumătate de an, tânăra nu poate să se angajeze la un serviciu, iar alocaţia de stat, de 300 de lei, nu-i ajunge nici măcar pentru defoc. În prezent, locuieşte în casa unuia dintre săteni. Recent, soba s-a defectat şi acum e nevoită să suporte împreună cu copiii gerul iernatic.

Banii pentru casă i-a cheltuit pe alcool

Nadejda s-a născut la Puhăceni, raionul Anenii Noi. A avut o copilărie anevoioasă, crescând într-o familie lipsită de dragoste şi înţelegere. Mama sa nu a avut grijă de copii, jignindu-şi fiicele cu fiecare ocazie, pentru ca, într-un final, când Nadejda avea doar 12 ani, să-şi părăsească familia pentru totdeauna. Tatăl avea probleme de sănătate şi nu putea avea grijă de familie. În plus, bărbatul consuma băuturi alcoolice, iar fetele erau nevoite să-şi poarte singure de grijă. Astfel, pe timp de vară, Nadejda muncea cu ziua prin sat, ca să câştige un ban. “Săpam prin grădină, ajutam în gospodărie”, îşi aminteşte ea. Tânăra a abandonat şcoala, pentru că nu avea bani nici pentru cărţi, nici pentru o pereche de încălţăminte.

Pe atunci, uneia dintre localnice i s-a făcut milă de Nadejda şi a decis să-i întindă o mână de ajutor. “Nu fumează, nu bea, am văzut că e muncitoare şi e fată cumsecade”, aşa îşi aminteşte Angela Petrov de Nadejda. Femeia i-a oferit fetei un acoperiş deasupra capului, i-a cumpărat şi cărţi, ca să poată frecventa şcoala. Apoi, Nadejda a plecat la Chişinău, sperând să-şi găsească un serviciu, pentru a-şi asigura existenţa. “Cât puteam să stau pe capul acelei femei? Trebuia să încep să lucrez şi să-mi aranjez viaţa”, spune Nadejda. La Chişinău l-a şi cunoscut pe Ion. În scurt timp, ea a anunţat-o pe Angela Petrov, care îi înlocuise un timp căldura maternă, că se căsătoreşte. Deşi femeia a încercat să o convingă că “e prea devreme, mai gândeşte-te”, decizia a fost luată.

Tânărul a venit împreună cu mama lui şi i-a cerut mâna după cum e obiceiul. Însă cei doi nu s-au mai căsătorit oficial. Între timp, s-a născut primul băiat, Cătălin. Tinerii au plecat apoi în Rusia, la muncă, în speranţa că vor strânge bani pentru a-şi cumpăra o casă în sat. Nadejda spune că au reuşit să adune o sumă de bani, dar că “soţul” ei i-a cheltuit în mare parte pe alcool, prieteni, frigărui, iar banii rămaşi i-ar fi dat mamei sale. Cât timp cei doi au fost plecaţi la muncă, băiatul a fost lăsat în grija mamei tânărului, căreia, potrivit Nadejdei, îi plăteau lunar pentru că avea grijă de nepoţel. Când au revenit în sat, aceasta ar fi cerut bani de la fiul său, care i-a şi dat suma cerută.

Petreceam nopţi întregi în stradă

În prezent, Ion este plecat pentru a doua oară la muncă în Rusia, iar Nadejda s-a stabilit cu traiul la Boldureşti, raionul Nisporeni. Timp de patru luni, acesta nu a ajutat cu nimic la întreţinerea copiilor. A anunţat-o doar pe Nadejda că a întâlnit pe altcineva şi că nu va mai reveni niciodată la ea. Mai mult, tânărul o sună şi o ameninţă că-i va lua copiii şi că o va bate. Nadejda spune că îi este frică, deoarece şi anterior el aplica violenţa asupra sa. “Se ducea cu prietenii la bar. Venea băut. Mă bătea. Trebuia să fug de acasă împreună cu băiatul şi să mă ascund până se liniştea. Uneori petreceam nopţi întregi în stradă”, îşi aminteşte tânăra mamă. Deşi acum în casa lor e linişte, situaţia s-a complicat din cauza lipsurilor financiare.

Nadejda a încercat să apeleze la sora ei mai mare, în speranţa că aceasta nu o va lăsa în astfel de momente dificile şi va găsi o soluţie, îi va întinde o mână de ajutor. Răspunsul surorii, însă, a fost total diferit de cel aşteptat. Femeia i-a spus că nu o interesează problemele ei, nu o interesează nici micuţii care, în unele zile, nu au măcar o bucăţică de pâine pe masă. Ajunsă într-un moment de impas, tânăra nu ştia unde să se ducă, la cine să apeleze. Rămasă singură, uitată de toţi, aceasta, într-un moment de slăbiciune, a avut chiar şi gânduri de suicid, însă grija şi dragostea pentru copii au oprit-o la timp.

Astfel, părăsită de cei apropiaţi, tânăra a apelat iarăşi la Angela Petrov, cea care a ajutat-o şi anterior. Femeia n-a putut să o lase singură faţă-n faţă cu grijile sale. Astfel, din decembrie, Angela îi trimite săptămânal alimente. “Apelez şi la prieteni. Unii aduc hăinuţe, alţii produse alimentare. Care şi ce poate. Mă străduiesc să le dau măcar minimumul necesar, ca să nu moară de foame. Ea a fugit de la greu şi a ajuns la şi mai greu”, spune Angela Petrov. Femeia recunoaşte că abia acum a aflat prin ce greutăţi a trecut tânăra, care ascundea pornirile violente ale “soţului” în speranţa că acesta, cu timpul, va deveni altul şi îşi va schimba atitudinea faţă de ea şi faţă de copiii lor.

Situaţia este mult mai gravă decât mi-am închipuit

Nadejda primeşte 300 de lei, alocaţie lunară pentru fiul cel mai mic, şi compensaţie pentru perioada rece a anului – 200 de lei. Astfel, trei persoane trebuie să trăiască din cei 500 de lei. Aceşti bani, însă, nu-i ajung nici pentru defoc. În plus, lemnele sau cărbunii trebuie aduşi acasă cu maşina, pentru care iarăşi trebuie de plătit. Ca să primească alocaţie şi pentru fiul mai mare, ea trebuie să refacă actele, certificatul de naştere al copilului, în care s-a produs o eroare, numele tatălui băiatului fiind notat greşit. Acum, ca să obţină indemnizaţia de mamă solitară, femeia trebuie să ceară ajutorul unui jurist, ceea ce-i va lua iarăşi timp, de care în prezent nu dispune.

Mariana Robu a aflat despre situaţia Nadejdei prin intermediul unei reţele de socializare. Astfel, tânăra a decis să nu o lase la ananghie, ci să contribuie, în limitele posibilităţilor, la soluţionarea problemelor cu care aceasta se confruntă zilnic. Ea a organizat o campanie de caritate, îndemnând oamenii să nu rămână indiferenţi faţă de situaţia Nadejdei şi a celor doi copilaşi ai săi. Recent, Mariana a fost la Boldureşti, acolo unde, printre străini, trăieşte Nadejda şi cei doi fecioraşi ai săi. Mariana a dus încolo tot ce reuşise să colecteze timp de câteva zile. “Situaţia este mult mai gravă decât mi-am închipuit. Ea stă într-o căsuţă foarte veche, într-o cămăruţă de vreo 20 m². Acolo dorm, acolo mănâncă. Cu toate acestea, e curăţel”, relatează Mariana. Cele adunate sunt doar o mică parte din ce are nevoie Nadejda şi copiii, de aceea tânăra continuă că adune vestimentaţie, produse alimentare, dar şi jucării sau cărţi pentru această familie.

În momentul de faţă, o problemă stringentă este cea a locuinţei. Deşi până la sfârşitul iernii Nadejda are un acoperiş deasupra capului, din primăvară riscă să rămână în drum, pentru că proprietarul casei vrea să se transfere cu traiul aici. Totuşi, nu se ştie dacă tânăra va putea rămâne în casă chiar în următoarele zile, pentru că, recent, a ars soba. Nu se aprinde focul, iar casa este plină de fum, care-i foarte nociv pentru un adult, cu atât mai mult pentru cei mici. În imposibilitatea de a-şi încălzi odaia, Nadejda şi-a îmbrăcat micuţii cât mai călduţ posibil şi s-a culcat cu ei în tindă, suportând gerul care-şi făcea loc printre crăpăturile uşii de la intrare. În sat, sunt mai multe case vechi la un preţ de circa 10-15 mii de lei, bani pe care tânăra însă nu-i are, gândindu-se cu groază la ziua de mâine.