Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Şi agresorii violenţei domestice vor…

Şi agresorii violenţei domestice vor beneficia de reabilitare

La Drochia se va deschide primul Centru de Reabilitare pentru Agresori din republică. Până acum, de servicii de consiliere, reabilitare şi reintegrare socială beneficiau doar victimele violenţei domestice, care se adresau la centrele maternale din regiune, pe când cu agresorii specialiştii lucrau tangenţial.

Simion Sârbu, directorul proiectului, spune că, de obicei, în centre de acest gen procesul de reabilitare a agresorilor durează în medie de la şapte la nouă luni. Lucrul cu beneficiarii începe de la monitorizarea stării psihice a abuzatorului timp de o lună de către un psihiatru şi un neuropatolog. Apoi, specialiştii stabilesc un program de reabilitare individualizat. La sfârşitul cursului, agresorul va trece o evaluare finală pentru a aprecia gradul de schimbare a stării lui.

După ce va fi inaugurat oficial, la Centrul de reabilitare a agresorilor din Drochia vor veni experţi austrieci, care vor instrui personalul privind programele şi tehnicile speciale de lucru cu abuzatorii. “În Austria astfel de centre lucrează deja de câteva decenii, iar experienţa arată că 100% din beneficiari sunt reabilitaţi”, susţine Simion Sârbu.
Pentru activitatea Centrului din bugetul local, anual, vor fi alocaţi 370 mii de lei.

Agresorii vor fi obligaţi să se reabiliteze

De serviciile de reabilitare a agresorilor vor beneficia atât bărbaţii obligaţi prin hotărâre judecătorească să frecventeze Centrul de Reabilitare pentru Agresori, cât şi agresorii familiali referiţi de poliţie, medicii de familie, asistenţii sociali sau bărbaţii care se vor adresa benevol. Beneficiarii vor avea parte de asistenţă psihologică, psiho-neurologică,  juridică şi medico-socială. Centrul îşi propune, de asemenea, să instituie măsuri de protecţie specială a membrilor familiei în raport cu agresorul familial.

40% din victime continuă să fie abuzate

Fiind director atât la Centrul Maternal “Ariadna” din Drochia, cât şi la Centrul pentru Agresori, Simion Sârbu va încadra activitatea în cooperare a ambelor centre, asigurând activităţi complexe cu familiile aflate în dificultate. “40% din victimele violenţei în familie asistate de Centrul Maternal continuă să fie abuzate când revin acasă. Aşadar, este absolut necesar de lucrat şi cu agresorii”, afirmă Simion Sârbu.

De aceeaşi părere este şi Ion Oboroceanu, procuror de Căuşeni, care susţine că una dintre problemele cu care se confruntă sistemul acum este lipsa de servicii de asistenţă şi reabilitare a agresorilor. Din experienţa sa, în multe cazuri, agresorii recunosc că au nevoie de astfel de servicii. “Precedentele pozitive sunt cele mai bune forme de informare a comunităţii, iar cazurile concrete rezolvate ridică gradul de cultură juridică a societăţii”, adaugă Oboroceanu.

Vor învăţa şi cei care trebuie să protejeze

Colaborarea cu structurile guvernamentale abilitate, cu reprezentanţii societăţii civile pentru a implementa politicile, programele şi acţiunile din domeniu este unul dintre obiectivele Centrului de Reabilitare a Agresorilor din Drochia. “În Drochia nu avem nicio ordonanţă de protecţie, judecătorii evită să le emită. De aceea, planificăm să organizăm o masă rotundă, în cadrul căreia vom instrui procurorii, judecătorii, responsabilii din organele de drept din regiune vizavi de prevederile legislaţiei în vigoare la acest capitol”, spune Simion Sârbu. În cazul oferirii ordonanţelor de protecţie apar mai multe dificultăţi. În primul rând, procurorii încă  nu sunt deprinşi să adune probele necesare pentru a cere ordonanţa de protecţie pentru victimă în instanţa de judecată. În al doilea rând, există problema privind asigurarea respectării prevederilor ordonanţei (inclusiv de a nu se apropia de victimă şi de a nu o contacta în vreun fel),  astfel încât abuzatorul poate chiar să se întoarcă acasă în pofida restricţiei.

Potrivit datelor statistice, pe parcursul anului curent, la nivel de republică, în domeniul violenţei domestice au fost înregistrate 268 de infracţiuni, dintre care 11 omoruri, 7 vătămări corporale grave şi 250 de infracţiuni prevăzute de art. 2011 “Violenţa în familie” al Codului Penal al Republicii Moldova.

De către subdiviziunile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, conform prevederilor Legii nr. 45 din 01 martie 2007 “Cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie”, au fost întreprinse acţiuni de prevenţie pentru 4691 de persoane, care au manifestat comportament violent în relaţiile familiale.

Stela Roman, Asociaţia Presei Independente