Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Sfatul medicului: Combatem tusea, răceala…

Sfatul medicului: Combatem tusea, răceala şi gripa cu remedii naturiste

461-dumitru-chesovÎn sezonul rece, gripa şi răceala sunt cel mai mare inamic. Aceste maladii te pot ţine la pat câteva zile, iar uneori, pentru că nu sunt tratate corespunzător, aduc cu sine o serie de afecţiuni care te atacă în cel mai dur mod. Pentru că sistemul nostru respirator este una din căile principale de pătrundere a agenţilor patogeni în corp, nasul, gâtul, traheea, bronhiile şi plămânii au de suferit cel mai des. Cum putem evita tusea, răcelile şi gripa, dar şi ce tratamente trebuie să aplicăm în caz de îmbolnăvire, ne spune medicul terapeut Dumitru Chesov.

Este important să facem o diferenţă între răceala simplă, obişnuită şi o potenţială afecţiune mult mai serioasă, cum ar fi gripa, tusea cronică sau pneumonia.

Tusea obişnuită e ceva benefic pentru organism, ea ne apără căile respiratorii de pătrunderea microbilor. Aceasta poate fi cauzată de agenţi iritanţi din mediul înconjurător, de o răceală obişnuită, de gripă sau de o inflamaţie a bronhiilor.

În cazul în care vorbim despre o boală, tusea este un simptom care deranjează bolnavul, eventual poate evolua în bronşită acută, traheită acută, pneumonie sau o manifestare de stare cronică, cum ar fi tusea cronică, pneuminita sau tuberculoza pulmonară.

Un tratament eficient al tusei acute nu există. Boala trece şi tusea trece cu sau fără administrarea medicamentelor.

Recomandarea medicului ar putea include utilizarea preparatelor eliberate fără prescripţie medicală, expectorante şi mucolitice, pentru a fluidiza mucusul şi pentru a ameliora tusea.

Printre tratamentele naturiste se numără:

  • siropul din ridiche neagră,
  • vinul de ceapă,
  • siropul de ceapă,
  • ceaiul din ceapă,
  • ceaiurile călduţe şi izvarul.

Răceala, o maladie de sezon cunoscută sub numele de răceală obişnuită sau guturai, e cauzată de infecţii virale. Printre simptomele răcelii se numără strănutul, nasul înfundat sau care curge, tusea, durerile de cap, dureri musculare, oboseala, lipsa apetitului, febra.

Răcelile apar la 2—3 zile de la infecţie şi durează între 2 şi 14 zile, astfel, bolnavul se poate vindeca într-o săptămână. Atunci când simptomele persistă mai mult de două săptămâni, înseamnă că aceasta este mai mult decât consecinţa unei răceli, ea poate fi consecinţa unei alergii.

Răceala se va trata cu aspirină şi paracetamol pentru febră şi pentru dureri de cap. Se va consuma o cantitate mare de lichide, de regulă, sub formă ce ceai, şi se vor consuma fructe şi legume pentru asigurarea organismului cu vitamine, predominând produsele ce conţin vitamina C. Pentru ca tratamentul să fie eficient, se recomandă adaptarea regimului de repaus la pat.

Un tratament naturist al răcelii va include:

  • echinaceea şi vitamina C, care se vor administra de la primele simptome ale răcelii
  • propolisul şi mierea, care asigură eficienţă maximă în tratamentul amigdalitelor, otitelor, traheitelor şi guturaiului
  • ceaiurile naturale din muşeţel, flori de tei, lămâie
  • usturoiul şi ceapa sub formă de vin şi suc.

Când organismele patogene împiedică activitatea sistemului imunitar şi întreg corpul se confruntă cu dureri, se identifică o infecţie virală foarte contagioasă a căilor respiratorii – gripa.

Gripa e o boală infecţioasă acută, care apare în izbucniri epidemice de severitate variată. Infecţia gripală poate afecta orice persoană, însă riscul este mai mare la copii, bătrâni şi persoane cu imunodeficienţe sau boli cronice. Deşi multe persoane beneficiază de vaccinul antigripal, nu întotdeauna acesta are efectul scontat.

Gripa se manifestă ca o răceală, incluzând usturime în gât, nas înfundat şi tuse uscată, persistentă, care poate dura până la câteva săptămâni. În această perioadă te simţi din ce în ce mai rău, te dor încheieturile, ţi-e frig şi nu te poţi opri din tuse.

Tratamentul este simptomatic şi igieno-dietetic, fiind recomandat repausul la pat. Se va consuma o cantitate mare de lichide, precum ceai, compot, suc de fructe, supă, care pot fi călduţe, dar nu fierbinţi. De asemenea, se va administra vitamina C, sub formă de tablete sau siropuri.

În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos, se vor folosi preparate sub formă de siropuri sau pastile pentru combaterea febrei şi tusei, însă nu se vor administra antibiotice, care sunt recomandate doar în cazul suprainfecţiilor bacteriene.

Dacă boala durează mai mult de câteva zile, iar pacientul se simte din ce în ce mai slăbit, se recomandă adresarea la medic, care va stabili tratamentul corespunzător infecţiei. E recomandabil să ne protejăm de pericolele iernii prin adaptarea unui mod de viaţă sănătos, bazat pe consumul fructelor şi legumelor, somn normal, odihnă bună, îmbrăcăminte călduroasă, şi ceaiuri calde.

Pentru confirmare, V.B.